Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Pregovori oko formiranja nove Vlade: Spajić razgovarao sa manjinama i proruskim partijama, nije bilo riječi o resorima

''Zahvalio sam se svima na podršci. Sastanak je bio jako dobar. Ekipi koja je heterogena su prihvatljivi principi. Nije bilo riječi o raspodjeli resora. Nije bilo specijalnih zahtjeva. Krenulo je sve bolje od očekivanja. Samim tim što su podržali viziju su se samokandidovali za budu dio vlade'', rekao je Spajić

Mandatar za sastav nove vlade i predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić održao je danas prvu rundu pregovora oko formiranja izvršne vlasti nakon izbora koji su održani 11. juna.

Nakon današnjih sastanaka, jasno je da Spajić će Spajić morati da balansira između predstavnika partija manje brojnih naroda BS, AA, AF i HGI sa jedne, i oni koji zastupaju proruske interese ZBCG, SNP, Ujedinjena CG i ostalih manjih grupacija iz njegovog pokreta Evropa sad.

Mandatar, očekivano, nema još odluku sa kim želi Vladu, ali je poručio da ”želi Crnu Goru bez pdjela”.

Saveznik Spajiću je vrijeme jer je rok od 90 dana prilično dovoljan, kao i što je sigurno da će Demokrate biti partner Evropi sad ukoliko bilo koja od dvije opcije bude dogovorena. Takođe, izvjesno je da će DPS, SD i URA, kako sada stvari stoje, biti opozicija.

Spajić se nakon sastanaka obratio medijima gdje je i potvrdio da još nema čini se ni ideju kako bi trebalo da izgleda Vlada, pa je govorio uopšteno i optimistično.

“Zahvalio sam se svima na podršci. Sastanak je bio jako dobar. Ekipi koja je heterogena su prihvatljivi principi. Nije bilo riječi o raspodjeli resora. Nije bilo specijalnih zahtjeva. Krenulo je sve bolje od očekivanja. Samim tim što su podržali viziju su se samokandidovali za budu dio vlade”, rekao je Spajić novinarima nakon sastanka.

On je naglasio da nema vremena za gubljenje.

“Moramo dati doprinos procesu pristupa u EU. Veliki posao je ispred nas. Bilo je različitih mišljenja oko učešća ZBCG u vladi. Došlo je vrijeme za novu Crnu Goru bez podjela sa jasnim ciljem i vizijom. Ako nastavimo ovim tempom uvjereni smo da ćemo vladu sastaviti i brže nego što je zakonski rok”, istakao je Spajić.

Prema njegovim riječima specifične funckije i pozicije su nešto o čemu se danas nećem razgovarati.

“Ko ne vjeruje nikad ne uspije”, kazao je on odgovarajući na pitanje da li će uspjeti sve da okupi u vladi.

Ponovio ciljeve za pobošljanje životnog standarda o minimalnoj plati.

Foto: Media Biro

Spajić je prvo razgovarao sa predstavnicima političkih partija koje su ga na konsultacijama kod predsjednika države Jakova Milatovića podržale za mandatara.

Na današnji sastanak prvi je stigao lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, nakon njega stigao je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, a potom i lideri SNP-a Vladimir Joković, Albanske alternative Nik Đeljošaj i DUA-e Mehmet Zenka. Sastanku su prisustvovali  i lider CIVIS-a Srđan Pavićević, kao i predsjednici HGI i FORCA-e Adrijan Vuksanović i Genci Nimanbegu, te lider BS-a Ervin Ibrahimović.

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da na današnjim sastancima nije pomenuta nijedna pozicija ni funkcija.

“Fokus je na drugim pitanjima”, kazao je Bečić novinarima nakon sastanka.

Ističe da nema otvorenih pitanja između Demokrata i mandatara.

Nakon tih sastanka Spajić je razgovarati sa liderima koalicije ZBCG, Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem.

”Zaključili smo da što prije treba formirati novu vladu. Želimo da imamo vladu koja će naredne četiri godine odraditi veliki posao koji treba da promijeni Crnu Goru. Znate koliko je obaveza koje smo ostavili nekako po strani 2020. godine jer nije postojala dovoljna politička podrška u parlamentu”, kazao je jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić nakon sastanka sa mandatarom Milojkom Spajićem i funkcionerima Demokrata.

“Danas sam ja, a i moje kolege, veoma zadovoljni”, tvrdi on.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
15.08.2023-13:08 13:08

Svi osim manjina..prava katastrofa,,neozbiljni..jos teski fasisti..

Neko tamo
15.08.2023-17:56 17:56

Pokret evropa sad

Znaci
Pokret srbija sad

Baki
15.08.2023-19:43 19:43

Apostolijada po treći put.
Tri prsta!!!

Ulqin
15.08.2023-23:34 23:34

Obrni okreni izgleda da vecina gradjana zeli bliske odnose sa Srbijom. Pod bliske citaj – da je CG provincija Srbije.
To je realnost. Znaci CG blok ne moze da dobije ovu igru na kartu patriotizma. Postoje demokratski nacini da se situacija preokrene i definise nova strategija ali nisam pun optimizma kad gledam ovu nevidjenu letargiju kod crnogoraca. Izgleda da im sve ovo bas i ne smeta.

Pe Pera
16.08.2023-14:23 14:23

Jel bila prolopovska DPS?