Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Buran početak sjednice, Bečić se požalio da ga Crno na bijelo targetira

Na devnom redu su Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, kao i Predlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, saglasno članu 85 stav 2 Poslovnika Skupštine

Skupština Crne Gore počela je sjednicu sa 13 tačaka dnevnog reda, među kojim su dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

Skupština Crne Gore danas je konačno nastavila rad, i na samom početku došlo je do burne polemike oko Tužilačkog savjeta. Poslanik koalicije Crno na bijelo Srđan Pavićević je pitao predsjednika paralmenta Aleksu Bečića zašto na dnevnom redu nema tačke o izboru Tužilačkog savjeta. Bečić je tom prilikom ocijenio ga ta koalicija targetira.

“Očekivao sam da se na Dnevnom redu nađe pitanje Tužilačkog savjeta. S obzirom da ga nema, a ja sam bio svjedok da je bio uspostavljen dogovor oko Tužilačkog savjeta a ostalo je pitanje oko jednog kandidata. Kako epiloga nema i ova tema se odlaže. S obzirom da smo zemlja prema svim ocjenama sa ukorijenjenom korupcijom, pravde još uvijek nema. Bez pravde slobode nema. Zbog toga, ako ne bude kandidovan Tužilački savjet, ispoštovaću ono što se tiče elemenata pravde, a sve ono što nije pitanje pravde izuzeću se u odlucivanju ove sjednice. Neću učestvovati u radu sjednice dok ne budemo znali da li će se razmatrati pitanje Tužilačkog savjeta”, kazao je Srđan Pavićević iz koalicije Crno na bijelo.

Perdsjednik Slupštine Aleksa Bečić je naglasio da je uvijek posljednja tačka dnevnog reda Izbori, imenovanaj i razrješenja.

“Ne može na dnevnom redu biti ono što nije u proceduri. Po tom pitanju se prethodno mora izjansiti nadležni odbor. Ali razumijem, upalile su se kamere, pa se ovdje prikupljaju i politički poeni”, rekao je Bečić.

Pavićević mu je na to rekao da traži da li može javno da obeća da će ta tačka na matičnom odboru biti završena kako bi došla na plenum da se o njoj raspravlja.

“Neko bi rekao da ozbiljno manipulišete. Kako predsjednik Skupštine može da vam garantuje da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu. Znate vi dobro kako funkcionišu odbori. Predsjednik Skupštine će na razmatranje staviti taj predlog ako to bude izglasano na odboru i odbor to uputi Skupštini”, odgovorio je Bečić Pavićeviću.

U raspravu se uključio poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović koji je najavio da parlamentarna većina danas treba da napravi neke dogovore.

“Licemjerno da neko ko je najmanje pogođen, a to je Crno na bijelo, na tome insistira. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić me goni krivično i danas idem da dam izjavu. Manja je šteta da još koji dan sačeka izbor TS, izvršna vlast je problematičnija nego hoće li TS biti izabran dan – dva prije ili kasnije. Ne ucjenjujte u političkom smislu, jer ne postoji u političkom sistemu samo URA. Dajte da Zakon o odlaganju izbora izglasamo”, rekao je Radunović.

Na to je poslanik Građanskog pokreta URA oko kojeg je okupljena koalicija Crno na bijelo Miloš Konatar saopštio da je neprijatno iznenađen.

“Ne vidim u čemu imate problem sa URA. Ako imate problem sa URA mi nemamo strah. Vi da pričate o ucjenjivanju, a vi ucjenjujete budžetom, ucjenjujete od kad je izabran ovaj saziv. Vi pričate o ucjenama. Ovu priču o navodnim ucjenama. Nikoga ne ucjenjujemo. Imamo legitimne političke stavove i za to se borimo. To što ja ne pristajem na to što ste politički zamislili ne znači da bilo koga ucjenjujemo. Ja sam ovdje. Ne mičem se. Ne ucjenjujemo, razgovaramo”, kazao je Konatar.

Pavićević je dodao da se Tužilački savjet ne izglasava jer neko ne želi da bude izglasan.

Nakon što je usvojen dnevni red počela je rasprava o prvoj tački – Predlogu zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Ovaj Zakon je neophodan za postizanje atmosfere političkog dijaloga treba da se rasteretimo izborni proces. Rascjepkani izborni procesi omogućavali su uticaj na kriminalizaciju izbornih procesa. Objedinavanje izbora je način da se građanima suštinski vrati pravo da biraju. Ovo je način uštede. Ne uskraćuju se, ovim zakonom, prava bilo kome. Objedinjavanje lokalnih izbora je put da se maksimum energije uloži u reformske aktivnosti. Zakon je u skladu sa Ustavom”, saopštio je predlagač Zakona poslanik Demokrata Momo Korpivica.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović je rekao da ima osjećaj da nad plenumom lebdi duh Pozitvne Crne Gore.

“Ništa epohalno nije to što će se odložiti nekoliko lokalnih izbora. Mi ćemo na 90 odsto izbora osvojiti većinu zajedno sa partnerima, uključujući i Podgoricu. Nadam se da se neće naći neko u parlamentarnoj većini da iskarikira ono što usvojimo ovdje i ko će drugačije tumačiti ono što smo se danas dogovorili. Nadam se da je duh Pozitivne Crne Gore iščezao iz parlamenta”, rekao je Vučurović.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković je ocijenio da je ovaj Zakon pokušaj davanja vazduha vladajućoj većini, da se napravi jos jedan bajpas unutar vladajuće većine kako bi se spriječili izbori u tri opštine jer su svjesni da će izgubiti.

“Politički je strah od izbora u te tri opštine. Pravni i politički razlozi zašto je trebalo izostaviti ovu tačku. Perdsjednik Milo Đukanović raspisao izbore u skladu sa zakonskim i ustavnim nadležnostima. Raspisao ih je 14. septembra. Ovim zakonom se želi unijeti pravna nesigurnost. Da li vi razumijete šta radite. Već su nastupile pravne posljedice vezano za ove izbore, a to je proglašavanje izbornih lista. Zašto ste predali liste ako mislite da treba izbore odložiti”, kazao je Živković.

On je komentarišući prošlogodišnje odlaganje izbora u Tivta naglasio da je obaveza predsjednika bila da vodi računa o zdravlju građana.

Živković je naveo i koje epidemiološke mjere su tada bile, a koje danas nijesu na snazi.

“Ne postiji pravni i počitički argument na strani onih koji su ovo rješenje stavili u pravni promet Crne Gore. Ovo je politička samovolja većine. Ne postoji valjan argument kojim ćete međunarodnoj zajednici i domaćoj javnosti objasniti zašto ste ovo rješenje stavili u pravni promet. Ovim potezom hoćete da gasite Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Bićete poraženi na ovim izborima. Da ste vi sigurni da ćete pobijediti na parlamentarnim izborima vi biste ih organizovali. Ali vi nemate političku petlju”, dodao je on.

Na dnevnom redu su  Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, kao i Predlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, saglasno članu 85 stav 2 Poslovnika Skupštine.

Takođe, poslanici će razmatrati izvještaje sa predlozima Administrativnog odbora kojim se daje odobrenje da se protiv Petra Ivanovića poslanika može pokrenuti krivični postupak; kojim se ne daje odobrenje da se protiv poslanika Dragana Krapovića, Vladana Raičevića, Milana Kneževića i Miluna Zogovića i Zdenke Popović može pokrenuti krivični postupak.

“Tačke dnevnog reda su i Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav; Interpelacija za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede; Interpelacija za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti prosvjete; Interpelacija za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti vanjskih poslova i Izbori, imenovanja i razrješenja”, objavljeno je na sajtu Skupštine.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve