Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Plenković: Hrvatska očekuje odštetu logorašima, rješenja za brod ”Jadran”, Prevlaku…

Premijer je razgovarao s Milatovićem o odšteti logorašima, još 14 nestalih Hrvata i potrebi procesuiranja ratnih zločina, kao i graničnom pitanju i školskom brodu ''Jadran''

Hrvatska očekuje od Crne Gore da se procesuiraju ratni zločini nad Hrvatima u toj zemlji i riješe pitanja odštete logorašima i sva druga otvorena pitanja s tom zemljom, rekao je premijer Andrej Plenković nakon bilateralnog sastanka s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u utorak u Podgorici. Premijer je razgovarao s Milatovićem o odšteti logorašima, još 14 nestalih Hrvata i potrebi procesuiranja ratnih zločina, kao i graničnom pitanju i školskom brodu “Jadran”, objavila je agencija HINA.

“Očekujemo od tužilaštva u Crnoj Gori da pokrenu procese koji se nijesu pokrenuli”, istakao je Plenković.

Poručio je da je novoizabrani crnogorski predsjednik “razumio ozbiljnost te teme” za Hrvatsku i hrvatske branitelje, porodice nestalih i logoraše i da je obećao da će preduzeti “dodatne napore” za rješavanje tih pitanja.

Dodao je da je Zagreb i Podgorica treba da riješe i “konačno pitanje granice između Hrvatske i Crne Gore” bilateralnim putem.

Plenković se nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) sreo s predstavnicima hrvatske zajednice i hrvatskih firmi u Crnoj Gori.

Pozdravio je što je izvoz Hrvatske u Crnu Goru prešao 300 miliona eura, ali i izrazio želju da se riješe otvorena pitanja s tom zemljom.

“Još je 14 nestalih. Mi nijesmo zadovoljni što ovdje nijesu procesuirani ratni zločini koji su se dogodili nad Hrvatima”, rekao je Plenković.

“Želimo da se otvorena pitanja riješe, a Hrvatska Crnoj Gori prenese svoja dragocjena iskustva” u procesu pristupanja Evropskoj uniji, poručio je premijer okupljenima.

Prisutan je bio i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) izabran u crnogorski parlament na nedavnim izborima.

Naglasio je da je HGI posvećen putu Podgorice prema članstvu u Evropskoj uniji.

“I dalje ćemo se zalagati za to. Ne samo da ćemo davati intenzitet dinamici tog procesa, već ćemo i generirati sam proces”, rekao je Vuksanović.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Hrvata u Crnoj Gori ima oko 6.000, a vjeruje se da ih je sada još manje.

Plenković je novinarima rekao da je Hrvatskoj projekt izgradnje Jonsko-jadranskog plinovoda jedna od strateških tema. Naglasio je da je u regionu potrebno ulagati u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu.

“Ovaj samit je poslao poruku o nužnosti političkog dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja i regionalne saradnje, ali i investicija u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, kao i ubrzanja onih članica koje to žele na putu prema EU i NATO-u”, rekao je Plenković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve