Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

PKCG: Od 1. marta poziv za dodjelu finansijske podrške privredi

Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisaće 1. marta poziv za dodjelu finansijske podrške privredi za 2022. godinu, i to za unapređenje konkurentnosti, razvoj prerađivačke industrije te razvoj i promociju zanatstva, najavljeno je na skupu koji je tim povodom organizovan u Privrednoj komori 24. februara

Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisaće 1. marta poziv za dodjelu finansijske podrške privredi za 2022. godinu, i to za unapređenje konkurentnosti, razvoj prerađivačke industrije te razvoj i promociju zanatstva, najavljeno je na skupu koji je tim povodom organizovan u Privrednoj komori 24. februara.

Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju programa podrške iznosi 5,2 miliona eura. Poziv će biti otvoren do 30. novembra. Bespovratna sredstva će se isplaćivati po principu refundacije, nakon završetka realizacije aktivnosti za koju je dostavljena kompletna dokumentacija.

Predstavnice Ministartstva ekonomskog razvoja, Olivera Vukajlović, v.d. direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti i Renata Milutinović, v.d. direktorice Direktorata za industrijski i regionalni razvoj upoznali su predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća sa opštim uslovima, načinom apliciranja, visinom podrške i karakteristikama svakog pojedinačnog programa, odnosno programske linije.

Program za unapređenje konkurentnosti privrede ima za cilj podsticaj investicija, standardizaciju i digitalizaciju biznisa, jačanje izvoznog potencijala, razvoj preduzetništva, stvaranje zelenih poslova, ekonomsko osnaživanje žena i mladih, pružanje mentoring usluga, kako bi se na adekvatan način, a u skladu sa predviđenim budžetskim sredstvima doprinijelo snaženju privrednih aktivnosti, a ujedno i zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Programom za unapređenje konkurentnosti privrede za 2022. godinu je predviđeno sprovođenje osam Programskih linija finansijsko-nefinansijske podrške: za nabavku opreme velike vrijednosti; podršku malim ulaganjima; uvođenje međunarodnih standarda; digitalizaciju; podsticaj cirkularne ekonomije; internacionalizaciju; početnike u biznisu; pružanje mentoring usluga.

Ukupan budžet za realizaciju Programa unapređenje konkurentnosti za 2022. godinu iznosi četiri miliona eura, dok je za razvoj prerađivačke industrije namijenjen milion.

U pravcu smanjenja regionalnih razlika, programi podrške privredi za 2022. godinu nude posebne podsticajne mjere u pogledu visine finansijske podrške, usmjerene prvenstveno na razvoj manje razvijenih crnogorskih opština, s posebnim akcentom na sjever, kako bi se podstakla razvojna komponenta biznisa. Sve to će doprinijeti doprinijeti  povećanju produktivnosti MMSP, sektora prerađivačke industrije i zanatlija koji posluju u manje razvijenim dijelovima Crne Gore.

Vukajlović je kazala da je jedna od novina kod ovih programa refundiranje svih aktivnosti započetih 1. januara 2022. godine, tako da će korisnici podrške moći da apliciraju za sredstva iako su već kupili opremu.

“Takođe, cilj je da se privreda rastereti dodatne dokumenetacije i papirologije, pa smo sve obrasce za apliciranje unaprijedili, da bi bilo što manje dokumeta koje je neophodno pripremiti”, istakla je ona.

Vukajlović je pozvala privrednike da u što većem broju apliciraju za podršku, kako bi se iskoristila sva namijenjena sredstva, što bi doprinijelo da budžet oprijedijeljen za ovu namjenu u narednoj godini bude još veći.

Kada je u pitanju Program za razvoj prerađivačke industrije, Milutinović je istakla da je njegov cilj unapređenje konkurentnosti privrednih subjekata, njihove produktivnosti i profitabilnosti, resursne efikasnosti i povećanja zaposlenosti u sektoru prerađivačke industrije kroz ulaganja u modernizaciju proizvodnih procesa nabavkom proizvodnih mašina i opreme.

Prema njenim riječima, Program za razvoj i promociju zanatstva, sa budžetom od 200.000 eura, omogućiće podsticanje njegovog razvoja kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti kao i podstaći organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama u cilju razmjene iskustva i efikasnijeg plasiranja proizvoda.

“Bespovratna podrška namijenjena je za pokriće dijela opravdanih troškova nabavke nove i polovne opreme”, kazala je Milutinović, dodajući da ona može biti finansirana najmanje 60 odsto iz kredita, ostatak iz sopstvenih sredstava.

Privrednici su imali dodatna pitanja u vezi sa programima, a koja se, između ostalog, odnosila na maksimalan broj prijava za različite oblasti, mogućnosti nabavke softvera iz inostranstva, da li se iz programa može finansirati nabavka vozila, može li se angažovati inostrano sertifikaciono tijelo u dijelu koji se odnosi na implementaciju međunarodnih standarda, da li učešće u IPARD programu umanjuje mogućnost korišćenja sredstava iz programa podrške i slično. Privrednici ocjenjuju da je neophodno avansno isplaćivati sredstva podrške, te da je potrebno osmisliti programe podrške za izvozno orijentisane kompanije, po uzoru na države regiona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve