Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Picula predlaže odlaganje popisa: Izvršiti ga kada se završi politički zastoj

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru podnio amandman na Rezoluciju EP o Crnoj Gori

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, podnio je danas amandman na Izvještaj EP o Crnoj Gori, u kojem navodi da bi popis stanovništva trebalo izvršiti kada se završi politički zastoj u zemlji.

Glasanje EP o Izvještaju o napretku Crne Gore za 2022. godinu čiji je autor Picula, zakazano je za sjutra, a u jednom od amandmana koji je pored Picule podnio i poslanik Pedro Markes, Crna Gora se poziva da popis sprovede u skladu sa EU standardima.

”Poziva se Crna Gora, da izvrši odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova u skladu sa standardima EU i međunarodnim standardima, čim se završi politički zastoj u zemlji, tako da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva”, navodi se u amandmanu.

Kako dodaju, očekuje da će se popis sprovesti na otvoren i transparentan način bez ikakvog političkog uplitanja, uz propisno prebrojavanje svih priznatih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili kaznenog progona.

Kako je ranije istaknuto u nacrtu Rezolucije o napretku Crne Gore, Evropski parlament pozdravlja multietnički identitet zemlje i očekuje dalju promociju i poštovanje svih jezika, kulturnog naslijeđa i tradicije lokalnih zajednica i nacionalnih manjina.

Istaknuta je i žal zbog činjenice da su se društvena polarizacija i podjele pojačale, a naglašena je i potreba za zaštitom prava svih nacionalnih manjina, uključujući njihova politička, socijalna i ekonomska prava.

Podsjećamo, prema odluci Vlade u tehničkom mandatu, popis u Crnoj Gori biće održan od 1. do 15. novembra.

Opozicione partije, na čelu sa DPS-om, zatražile su više puta njegovo odlaganje zbog, kako su naveli, urušenog institucionalnog sistema i visokih političkih tenzija u Crnoj Gori. Osim toga, navode i da je cilj popisa nacionalni inžinjering, zbog čega, kako kažu, nije isključena mogućnost bojkota.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
16.10.2023-15:55 15:55

…oni slusaju AV,AV-a ,dzaba zbore visoki funkcioneri i ambasade SAD i EU -oni bi voljeli da se vi naljutite i da ih pustite na miru …oni nemaju ni obraza ni časti …za njih je izborna volja naroda kad njima odgovara a što se 80% izjasnjava za EU i za Evropske vrijednosti ,a na za Rusiju -to njih nije briga ,jeli izborna volja ovo što gledamo o formiranju Vlade CG -bolje reci Vlada koju sastavlja njihov AV,AV -nacionalista !