Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Picula: EU treba da mjeri pojedinačne rezultate kandidata

Picula priznaje da planove Evropske unije nije lako prognozirati u danima kada svojih problema ima preko glave, ali to ne znači da treba odustati od putovanja na koje smo krenuli prije sedam godina - naprotiv

Zapadni Balkan ne može ostati po strani kada se planira buduća evropska, vanjska politika, a Crna Gora treba da nastavi dobro započeti posao pregovaranja, kazao je u intervjuu za RTCG novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru – Tonino Picula.

Tonino Picula

Iako je tek nekoliko dana izvjestilac evropskog parlamenta za Crnu Goru, njegovo trodecenijsko političko iskustvo poznaje i političke prilike u našoj zemlji.

“I osobni politički putevi su me vodili u Crnu Goru mnogo puta, tako da mislim da mi je poznata realnost Crne Gore,” rekao je Picula.

No, u ovom trenutku bitnije od tog znanja je poznavanje odnosa institucija Evropske unije prema politici proširenja, pa samim tim i prema Crnoj Gori.

“Ono što ohrabruje i što treba podijeliti sa crnogorskom javnošću jeste da je nova Evropska komisija, svjesna mnogih problema koje nasljeđuje od stare komisije, izabrala za viskog predstavnika za zajedničku evropsku sigurnosnu politiku čovjeka koji je prilikom saslušanja u Evropskom parlamentu vrlo jasno stavio do znanja da Zapadni Balkan ne može ostati po strani kada se planira buduća evropska vanjska politika”, kaže Picula.

Ipak, Picula priznaje da planove Evropske unije nije lako prognozirati u danima kada svojih problema ima preko glave. To ne znači da treba odustati od putovanja na koje smo krenuli prije sedam godina – naprotiv.

“Crna Gora treba da nastavi sa dobrim procesom pregovora o pristupanju EU koji je počela 2012. Daleko je odmakla, 32 poglavlja su završena i prije svega to je jedna vrsta, ne samo tehničkog nego i političkog procesa koji se odvija, kako bi prije svega stvari u Crnoj Gori bile bolje. I da nema Evropske unije kao konačnog cilja vlasti, javnost i društvo trebalo bi biti zainteresovano da se stvari u Crnoj Gori poprave”, naveo je on.

Ono što se radi, ne samo u Crnoj Gori već u svakoj zemlji koja je kandidat za članstvo, širom otvorenih očiju se iz evropskih institucija posmatra. No, Picula smatra da ostvarene rezultate treba posmatrati odvojeno.

“Zemlje pregovaraju individualno, a ne grupno utoliko mislim da oni koji napreduju i probleme rešavaju i ostavljaju iza sebe imaju pravo prvenstva i kada je riječ o ulasku u EU.”

Da je samo tako ispravno trudiće se da i dokaže i ubijedi one koji tako ne misle, ali i ne samo u to.

“Da se na prostor jugoistoka Evrope proširi prostor saradnje i mira i prosperiteta. Vjerujem da ću idućih pet godina kao izvjestilac za Crnu Goru znati dati svoj doprinos”, naveo je on.

Jedno je sigurno, iskustva u poslu koji predstoji neće faliti. Tonino Picula je političar Socijaldemokratske partije Hrvatske. Bio je ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana, a trenutno je poslanik u Hrvatskom saboru i jedan od hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve