Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
Rubrika:

Picula: Dobar dio odgovornosti za stanje u Crnoj Gori mora biti pripisano Beogradu

''Treba naglasiti da Srbija u svemu ovome ne može biti amnestirana, odnosno pratimo jednu vrstu pritiska na Crnu Goru koja je naravno režirana od strane Beograda i ja bih rekao da je jedan dobar dio odgovornosti za stanje u kome se nalazi danas Crna Gora mora biti pripisana Beogradu''

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ocijenio je za Novu M da godinu nakon parlamentarnih izbora ne mogu biti zadovoljni jer Crna Gora pokazuje elemente duboko podijeljenog društva. Kaže i da su sve strane ambasade i međunarodne organizacije u Podgorici na vrijeme upozoravale šta se može dogoditi kada je riječ o ustoličenju mitropolita Joanikija što je, kako ističe, događaj koji je prevazišao vjerske okvire. Ne isključuje ni miješanje Srbije u sve što smo mogli vidjeti na Cetinju.

“Ustoličenje mitropolita Joanikija nadraslo je vjerski karakter, ali nije riječ o izolovanom slučaju već dijelu procesa koji traje već neki period”, ocijenio je Picula.

No, poručuje, posebno zabrinjava što godinu nakon parlamentarnih izbora nova vlast nije ispunila sve što je obećala.

“Tada smo čuli obećanja, pa i najave da će nova vlast, prije svega, jer ona preuzima odgovornost za zemlju, da će učiniti sve da se harmoniziraju odnosi u samoj državi, da će naprosto dio političkog procesa učiniti partnerima i da će nastaviti poštovati prije svega međunarodne obveze ranije vlasti. Godinu dana nakon tih izbora mi ne možemo biti zadovoljni. Ovog trenutka Crna Gora pokazuje sve elemente duboko podijeljenog društva”, istakao je on.

Istraga će, uvjeren je, ukoliko bude nepristrasna tek pokazati jesu li i u kojoj mjeri na Cetinju 5. septembra prekršena prava onih koji su željeli da iskažu protest protiv ustoličenja u prijestonici. Pitanje je kaže i koliko su bili skladni odnosi onih koji su u vlasti imali određene uloge. Ne isključuje ni miješanje susjeda.

“Treba naglasiti da Srbija u svemu ovome ne može biti amnestirana, odnosno pratimo jednu vrstu pritiska na Crnu Goru koja je naravno režirana od strane Beograda i ja bih rekao da je jedan dobar dio odgovornosti za stanje u kome se nalazi danas Crna Gora mora biti pripisana Beogradu, pogotovo onom dijelu crnogorske političke scene koji je pod izravnim utjecajem Beograda i međutim generalno kazano, politizirana crkva i klerikalizirana politika ne mogu biti promotori ideja koje formalno zagovaraju”, kaže Picula.

Picula naglašava da su sve strane ambasade i međunarodne organizacije Podgorice upozoravale šta se može dogoditi, no opet izostao je dogovor unutar kuće.

” I Evropski parlament i Evropska unija su upozoravale da je riječ o pravoj eskalaciji sukoba koji može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost Crne Gore. Međutim nije na međunarodnoj zajednici da vodi politiku u Crnoj Gori, to moraju voditi oni koji su izabrani od naroda, koji dakle imaju odgovornost za sprovode određenu politiku, mislim naravno ne samo na vlast, mislim i na opoziciju. Prema tome mogućnost intervencije sa strane EU je izuzetno ograničena”, pojašnjava Picula.

A može li doći do širokog dijaloga između vlasti opozicije – Picula je skeptičan.

“I čini se da u dogledno vrijeme ne treba očekivati eskalaciju odnosa između onih koji obnašaju odgovornost vlasti i opozicije. Međutim, jedno drugo pitanje meni se čini važno i odgovor na njega još važnije. Koliko unutarnjih političkih razlika Crna Gora može podnijeti, da te političke razlike koje se samo gomilaju, a ne otklanjaju, da one ne blokiraju razvoj zemlje, odnosno put prema članstvu. Dakle unutarnje krvarenje nije dobro, meni čini da ovoga trenutka Crna Gora se ne nosi dobro sa svojim unutarnjim podjelama i to je ono što doista može imati efekta na međunarodni položaj”, ističe on.

Opravdano, dodaje, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru ističemo da smo otvorili sva pregovaračka poglavlja. No zasad ih ne zatvaramo, a u ovom momentu teško je, smatra, povjerovati da će se postići konsenzus kada na stolu budu važne reforme koje od nas Evropa očekuje.

IzvorNova M

Najnovije

U utorak promjenljivo oblačno, mjestimično kiša

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a mjestimično kiša ili pljusak praćen grmljavinom. Padavine u južnim predjelima uglavnom tokom jutra...

Roditelji će moći da prate dio aktivnosti djece na internetu

Multimedijalna mobilna aplikacija Snapčat pokreće novu funkciju koja će roditeljima omogućiti pristup određenim aktivnostima svoje djece na platformi. Biće predviđeno da se maloljetnik prilikom...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih viza

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Berlin neće podržati nekoliko evropskih zemalja koje su pozvale članice EU da prestanu sa izdavanjem turističkih viza ruskim građanima. Države...

Protiv kornavirusa: Velika Britanija prva odobrila bivalentnu vakcinu

Velika Britanija je prva država koja je odobrila bivalentnu vakcinu, namijenjenu originalnom ali i Omikron soju koronavirusa. Kako navodi Rojters, ta država je ujedno i...

UŽIVO Ukrajina tvrdi da je uništena baza Vagnera; Snažni napadi u regionu Donjecka

Danas je 173. dan rata u Ukrajini. U Donbasu se vode žestoke borbe. Na udaru su Avdijevka, Bahmut, Peski, Marinka. Kijev tvrdi da je...

Najčitanije

Povezano

Picula odgovorio Vučiću: Istina ga najviše boli, zato ga je i iznervirao moj intervju

Hrvatskiposlanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Crnu Goru u EP  Tonino Picula reagovao je na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji se osvrnuo na njegov intervju crnogorskoj Pobjedi....

Lekić: EU opet potvrdila da nas Abazović udaljava od Evrope

Najnovija izjava izvjestioca za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonina Picule, o tome da je Abazović izazvao krizu sa tzv. Temeljnim ugovorom, te da...

Abazović napravio još jednu krizu pozivajući u stručni tim autora ugovora sa SPC

Mislim da je premijer Dritan Abazović prerizično kalkulisao s procedurom usvajanja „temeljnog ugovora“, zbog čega se i našao u ovakvoj situaciji. Odgađanje prvog sastanka...

Picula: Beograd se lakše solidariše sa agresorom, nego sa žrtvom

Proces proširenja Evropske unije je politički i zato je važno da se pojedine države kandidati, poput Srbije, usaglašavaju i sinhronizuju sa politikama EU, rekao...

Komentari

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mašan
10.09.2021-12:58 12:58

Da li vi iz EU i SAD možete da shvatite u kakvoj se situaciji nalaze crnogorke i crnogorci u sopstvenoj državi ili čekate da počnu da nas ubijaju da vama dođe do mozga???

Sam
10.09.2021-18:01 18:01
Reply to  Mašan

Pa reka ti je da se ne smiju miješati u unutrašnje odnose! Ne može se amnestirati onoga ko je dozvolio da od prijasnjih 9% srba, nakon rata bude 23%. –Ne može se amnestirati ni velii broj Crnogoraca koji iz interesa, postaju srbi ( i to veliki srbi) –Bitno je što ni jedna vlast ne može biti 30 godina, baš da je najbolja od svih i da ta ista vlast nije prupremila institucije sistema niti svoje mlađe kadrove. Da ovo što sada radi je kozmetika. –Da nema nove , organizirane političke snage koja bi usmjerila bunt patriotskog korpusa. I kad se… Pročitaj više »

petar
10.09.2021-17:16 17:16

A dali su crnogorci i crnogorke bili svjesni 1991.g kad su zajedno sa srbima gazili, palili, pljackali Konavle, Dubrovnik..,?
Cast izuzecima, a to su Cetinjani koji su digli glas protiv rata u Hrvatskoj.
Apsolutno podrzavam cetinjane u njihovoj borbi za opstojnost njihove samostalne drzave. Istjerajte te okupatore pa neka srbuju u Srbiji.

Sam
10.09.2021-18:10 18:10
Reply to  petar

Petar, nisu to bili Crnogorci i Crnogorke…. To su bili velikosrbi, četnici, SPC , čit.Amfilohije Rista Sotona, Bjelaši, koji su tinjajući tumor na tijelu CG . Četnici iz istočne Hercegovine (kažu, najkrvoločniji od svih krvoločnih ) su preplavili CG+ Šešeljevi BeliOrlovi + Arkan koga je Risto blagoslivljao…itd.
Svi pravi Crnogorci znaju za 1918., Krsta Zrnova, sramnu Skupštinu i nikad neće pristati biti Srbi. Ali, nije samo Cetinje , uz svu čast i poštenje, jedini Crnogorci u CG.

Jolehr
10.09.2021-18:34 18:34

Ma Picula možeš ti ovima iz Mordora zvan BG politika i njihovim Sauronima i Orcima pripisivati što hoćeš. To je đon obraz, kao u opanka debel. Radije ti konkretno ispod radara uputi crnogorske domoljube na što mogu računati u slučaju “ne daj Bože”! Jer poznavajući ove svetosavske likove koji veze sa pravoslavljem nemaju i njihovu politiku oni stati na ovome neće, dok ne dobe po agresorskoj gubici. Amen. Pozdrav iz ZG.

Prima
10.09.2021-18:55 18:55
Reply to  Jolehr

Nije Picula onaj tko može savjetovati po tom pitanju. Ima u HR boljih i USPJEŠNIJIH koji mogu savjetovati. Kužiš, jel’ tako ?

borben
10.09.2021-19:42 19:42

“Oluja”je jedino rjesenje.

Sara
10.09.2021-22:01 22:01
Reply to  borben

Zato nam treba Policija i Vojska..kako vidim oni slucaju zlocinacke cetnike..

Prima
11.09.2021-00:02 00:02
Reply to  borben

Oni baš vole – “nevrijeme”