Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Petrović poručila Leposaviću: Niko ko ima išta ljudsko u sebi ne zaboravlja niti jednu žrtvu

Najmanje što ministar Leposavić može uraditi nakon ovakvog svojevrsnog skandala jeste javno izvinjenje za izrečeno i pokajanje kao vjernika što je dirnuo tamo đe nije smio kao ministar ponajmanje kao vjernik, navodi Petrović

Crnogorski ženski lobi reagovao je na izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavić, kojom je negirao genocid u Srebrenici.

Reagovanje prenosimo u cjelosti

Nije ljudski ćutati na zločin i genocid bilo kojoj vjeri ili naciji da se desio.
Još je opasnije “hraniti “ ćutanjem takve ideologije posebno kada dolaze sa mjesta odakle se s pravom očekuje razumni i pomiriteljski ton govora i shvatanja zločina koji su se desili na prostorima bivše nam domovine Jugoslavije.

Kada ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava Crne Gore na skupštinskom zasijedanju pošalje poruku negacije srebrničkog genocida odjekne bolno za žrtve porodica i zabrinuto i poražavajuće za državu Crnu Goru.

Ministar Leposavić, koji ističe da je vjerujući čovjek nije smio ovom sramnom, ljudski poražavajućom i netačnom informacijom povrijediti imena i sjeni žrtava genocida u Srebrenici, niti najbolnije emocije njihovih porodica.

Sa mjesta i funkcije ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vlade Crne Gore negirati genocid u Srebrenici je nedopustiv čin , a lična osjećanja i ubjeđenja ministra Leposavića prema srebreničkim žrtvama genocida trebao je bar iz humanih i civilizaciskih razloga zadržati za sebe.

Najmanje što ministar Leposavić može uraditi nakon ovakvog svojevrsnog skandala jeste javno izvinjenje za izrečeno i pokajanje kao vjernika što je dirnuo tamo đe nije smio kao ministar ponajmanje kao vjernik.

Ministre Leposaviću, niko ko ima išta ljudsko u sebi ne zaboravlja niti jednu žrtvu bilo koje vjere i nacije niti ijednim gestom doprinosi amnestiranju ili ublažavanju odgovornosti naredbodavaca, izvršitelja, podstrekača nasilja, smrti , straha ,ubijanja, mučenja , silovanja.

Ministre Leposaviću , sjećajući se i poštujući imena, sjeni i porodica nevinih stradalnika/ica jednoumlja, mržnje i etničkog čišćenja u ime ideologije “krvi i tla”, otvaramo prostore za neophodnu kulturu sjećanja i suočavanja s prošlošću.

Svi koji se sjećamo Srebrenice i genocida, ne ostavljamo prostora za ponavljanje zločina u najavi pod nedavno promovisanom parolom: “Biće reprize, nož , žica ,Srebrenica”.

Kao muslimanka, crnogorskog nacionalnog bića, poručujem svima koji pokušavaju Ili raspiruju plamen mržnje i netrpeljivosti prema različitim vjerama i nacijama u Crnoj Gori : “ Nikad i nikom više “noža, žica, Srebrenice” dok živimo mi različitih vjera i nacija koji se sjećamo i osuđujemo srebrenički genocid i svaki drugi zločin!”

Aida Petrovic
aktivistkinja, mirovnjakinja I feministkinja
za ljudska prava

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Budva
27.03.2021-16:21 16:21

SRPSLA VLADO nijeste bolji od KARADZICA ( LEPOSAVICA ) Nije ljudski ćutati a ne osuditi LJEPOSAVICA koji porice na zločin i genocid bilo kojoj vjeri ili naciji da se desio. SRPSKA VLADO , niko ko ima išta ljudsko u sebi ne zaboravlja niti jednu žrtvu bilo koje vjere i nacije niti ijednim gestom doprinosi amnestiranju ili ublažavanju odgovornosti naredbodavaca, izvršitelja, podstrekača nasilja, smrti , straha ,ubijanja, mučenja , silovanja.!!