Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

PES: Ruski narativ podmeću Putinovi partneri

Ako su i suštinski posvećeni cilju da budemo punopravna članica EU, očekuju, kažu, da DPS bude konstruktivna opozicija, koja će se umjesto dizanja tenzija, jeftinog politikanstva i manipulacija, okrenuti izgradnji prosperitetnog društva, distancirati se od korumpiranih kadrova i tako dati doprinos ubrzanju punopravnog članstva u EU

Vrijeđajući zdrav razum, partneri Putinove Jedinstvene Rusije žele da nametnu lažni narativ da se u Crnoj Gori formira antievropska, proruska i prosrpska Vlada, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

“Ova istrošena mantra dodatno biva obesmišljena ukoliko se DPS potrudi prvo da pročita principe PES-a za sastav buduće Vlade, koji eksplicitno definišu apsolutnu usaglašenost buduće Vlade sa spoljnom politikom Evropske unije”, navodi PES.

U tom dijelu, ističe ova partija, doprinos DPS-a jeste rekordan broj godina u procesu pregovora, stagnacija i potpuna paraliza institucija, zahvaljujući svim Vladama koje je DPS glasao ili u njima participirao.

“Umjesto da već budemo punopravna članica Evropske unije, sve kredibilne međunarodne organizacije su Crnu Goru, za vrijeme hibridnog i autokratskog režima, kvalifikovale kao zarobljenu državu, koja je opterećena korupcijom i kriminalom. Zahvaljujući upravo našim partnerima iz međunarodne zajednice i Europola, imamo priliku da vidimo povezanost državnih funkcionera iz perioda DPS vladavine sa raznim kriminalnim klanovima”, saopšteno je iz PES-a.

Takođe, ističu, dok šire dezinformacije o ruskom uticaju na novu Vladu, DPS je politička organizacija koja ima potpisan sporazum sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom i crnogorska javnost nije informisana da je ikada došlo do formalnog raskida te partijske saradnje.

“Povezivati vlasti u Srbiji sa drugim partijama, dok su u istom DPS-u ponosno isticali tu saradnju, a na partijskim kongresima i slušali obraćanja najviših funkcionera SNS-a, govori koliko je DPS izgubio kompas”, navodi PES.

Ako su i suštinski posvećeni cilju da budemo punopravna članica EU, očekuju, kažu, da DPS bude konstruktivna opozicija, koja će se umjesto dizanja tenzija, jeftinog politikanstva i manipulacija, okrenuti izgradnji prosperitetnog društva, distancirati se od korumpiranih kadrova i tako dati doprinos ubrzanju punopravnog članstva u EU.

“No, umjesto istinskog proevropskog ponašanja i argumentovanog političkog dijaloga, DPS očigledno, po ko zna koji put u posljednje 3 godine, klizi u ekstremizam i pokušaje izazivanja vještačke destabilizacije zemlje, što dovoljno govori o tome koliko im je evropska, građanska i pomirena Crna Gora na srcu”, zaključuje PES.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve