Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Perović: Promovisanje antifašizma obaveza svih pa i lokalne uprave u Nikšiću

''Kada morate da branite instituciju trinaestojulske nagrade od predsjednika Opštine Nikšić onda je jasno koliko su antifašističke vrijednosti ponovo na ispitu''

Antifašizam je ključna odrednica dvadesetog vjeka, a Crna Gora sa prvim masovnim ustankom u porobljenoj Evropi sombol i luča slobodarstva. To je kapital sa kojim se moderno crnogorsko društvo može prestaviti svjetu, kao civilizovano i društveno odgovorno, saopštio je član predsjedništva OO SDP Nikšić, Radovan Perović. 

Kako je istakao, Trinaestojulski ustanak bio je civilizacijski odgovor jedne male zemje, slobodarskog i emancipovanog duha. Za odbranu svoga identiteta, etičkih i kulturnih vrijednosti. U aktuelnom društvenom trenutku, kada su pretjerani klerikalizam i djelovanje desničarskih političkih ekstrema sve jače prisutni u crnogorskom društvu prijeteći da ugroze njegove vitalne vrjednosti, promovisanje antifašizma postaje još veća obaveza svih društveno odgovornih činilaca.

“Politike i ideologije koje manipulišu prošlošću i dovode do ljuljanja svih ideala posebno kod mladih ljudi veoma su prisutne u svim sferama crnogorskog društva. Nikšić je, nažalost, slika takve Crne Gore gdje je na najbizarniji način skrnavljen spomenik Ljubu Čupiću. Kada morate da branite instituciju trinaestojulske nagrade od predsjednika Opštine Nikšić onda je jasno koliko su antifašističke vrijednosti ponovo na ispitu”, kazao je Perović.

Indoktrinacija i revizija istorijskih činjenica prisutna je do te mjere da se Narodnooslobodilačka borba prestavlja kao ”građanski rat”, a onda se pod plaštom antikomunizma na perfidan način opravdava kolaboracija i saradnja sa fašizmom ideoloških očeva čelnika lokalne vlasti u Nikšiću.

“Umjesto kulture sjećanja na vlastite vrijednosti i identitet promoviše se tuđa mitomansko-guslarska svijest kao stvarnost ”srpskog sveta”, koji Nikšić vidi kao usputnu palanku. Antifašižam nije nešto što se podrazumjeva, kosmopolitsko promišljanje budućnosti nam nalaže da mu se iznova vraćamo jer je promocija antifašizma naša zajednička obaveza”, zaključio je Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve