Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Perović: Najmanje što je trebalo je upućivanje diplomatske note zvaničnom Beogradu sa najoštrijim protestom

Politika srpskog sveta direktno atakuje na sva politička i društvena zbivanja Srbiji susjednih zemalja, naglašava Perović.

Ni dan nakon prijeteće poruke ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića upućene Crnoj Gori nema službene reakcije najviših državnih zvaničnika naše zemlje. za Gradsku RTV kaže da je oštra reakcija predsjednika Jakova Milatovića i odlazećeg premijera Dritana Abazovića na provokaciju iz Srbije bila očekivana, ali da je, nažalost, ona izostala. Istovremeno, opozicija poručuje da ponašanje predsjednika Milatovića, odlazećeg premijera Abazovića i ministra odbrane u tehničkom mandatu Filipa Adžića ne čudi, budući da je riječ o politici bespogovornog služenja Srbiji i njenim interesima.

Posljednjih mjeseci svjedočimo otvoreno nedobronamjernim izjavama i isto tako nedobronamjernom i veoma konkretnom djelovanju visokih sprskih zvaničnika prema svim susjednim državama, prvenstveno prema Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Kosovu, sve više i prema Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj, ističe crnogorski diplomata Željko Perović

“Prošle godine u ovo doba, jedan od nezvaničnih portparola vladajuće stranke u Srbiji, srpski parlamentarac Đukanović je najavio početak ‘denacifikacije Balkana’, slično kao što su i ruski zvaničnici uoči vojne intervencije u Ukrajini govorili o denacifikaciji zemalja bivšeg SSSR-a. Dakle, poražena srpska politika, nakon ratova devedestih godina prošlog vijeka, sada konsolidovana, pojačana podrškom iz Kremlja i neodlučnošću Zapada, ponovo je umislila da je došlo vrijeme za mijenjanje uspostavljenjog poretka, pa i samih granica na Balkanu”, kazao je Perović.

Politika ”srpskog sveta” direktno atakuje na sva politička i društvena zbivanja Srbiji susjednih zemalja, naglašava Perović.

“Trebalo bi se podsjetiti i na još jednu parolu srpskih naprednjaka, istoričara Rakovića koji, kada je riječ o Crnoj Gori, nastupa sa tezom, citiram ‘kad Crnogoraca bude manje od sto hiljada, tada ćemo sa njima onako kako zaslužuju’. Sada i nominalni predsjednik sprskih naprednjaka, ministar vojni- Vučević, najdirektnije prijeti Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, da će snositi posljedice zbog priznavanja Kosova. A stvarni predsjednik i Srbije i svih Srba svijeta, vrlo konkretno, što izjavama o ugroženosti Srba u Crnoj Gori, što direktnim uplitanjem, odnosno kočenjem formiranja nove Vlade u Crnoj Gori, dovodi stanje u Crnoj Gori do usijanja”, ocjenjuje Perović.

Najmanje što je trebalo da se preduzme povodom otvorenih prijetnji Crnoj Gori od strane zvaničnika Srbije, pojašnjava Perović, je upućivanje diplomatske note zvaničnom Beogradu sa najoštrijim protestom.

“Trebalo je pozvati hitno njihovog otpravnika poslova na razgovor i skrenuti mu pažnju na neprihvatljivost takvog odnosa od strane zvaničnika Srbije. To je trebalo da uradi najveći zvaničnik ministarstva inostranih poslova-državni sekretar, a našeg otpravnika poslova u Beogradu je trebalo pozvati na hitan razgovor i konsultacije u Podgoricu do daljnjeg. Istovremeno, trebao je da naš otpravnik poslova zatraži hitan prijem i u Ministarstvu vanjskih poslova i u Ministarstvu odbrane, jer ovo nije bila obična prijetnja”, poručuje Perović.

Gradska televizija pokušala da je dobije komentar od predsjednika države Jakova Milatovića, ministra unutrašnjih poslova i rukovodioca Ministarstva odbrane Filipa Adžića, kao i od mandatara sa sastav nove Vlade Milojka Spajića, ali oni nijesu odgovorili na  pozive.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
20.08.2023-20:22 20:22

…što nas je snašlo od “BALAVURDIJE “ na vlasti …
nezreli ,nepametni ,sluge druge države i ološ neznavena -igra se sa državom !
za njih su svi oni koji pljuju po CG -“ više su nego dobrodošli “ i “mi volimo Srbiju “
/a izgleda mrze CG -a hoce vlast u CG a ne u Srbiji …-varaju građane , nijesu dobili na izbore da izigraju sva obecanja /