Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Perović – Črnčec: Dopunjen Sporazum o saradnji, proširene mogućnosti saradnje Crne Gore i Slovenije u oblasti odbrane

Sporazum o vojnotehničkoj saradnji potpisan je u Ljubljani 31. januara 2018. godine, a potpisivanjem novog Sporazuma stvoreni su uslovi za njeno proširenje u oblasti nabavki u sektoru odbrane

Državni sekretar Krsto Perović i njegov slovenački kolega Damir Črnčec potpisali su danas u Podgorici Sporazum između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Slovenije o izmjeni i dopuni Sporazuma između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Slovenije o vojnotehničkoj saradnji.

Sporazum o vojnotehničkoj saradnji potpisan je u Ljubljani 31. januara 2018. godine, a potpisivanjem novog Sporazuma stvoreni su uslovi za njeno proširenje u oblasti nabavki u sektoru odbrane.

Perović je naglasio da je modernizacija kapaciteta VCG jedan od prioriteta u narednom periodu i istakao zadovoljstvo što je Republika Slovenija prepoznala da u ovoj oblasti može značajno podržati Crnu Goru.

“Perović je kazao da su modernizacija kapaciteta i razvoj novih sposobnosti vojski uslov za uspješno suprotstavljanje savremenim bezbjednosnim izazovima”, saopšteno je iz Ministarstva.

On se zahvalio na odluci MO Slovenije da Crnoj Gori donira topove za potrebe Počasne garde VCG i kazao da VCG razmatra mogućnosti donacije opreme za koju je Slovenija iskazala interesovanje.

Črnčec i Perović su naglasili važnost zajedničkog doprinosa regionalnoj stabilnosti, kao i kolektivnom sistemu odbrane.

Razgovarali su o nastavku zajedničkog angažmana u eFP aktivnosti u Letoniji, kao i o mogućnostima daljeg zajedničkog angažovanja u međunarodnim misijama i operacijama.

Osvrnuli su se na aktuelnu bezbjedosnu situaciju u Evropi i naglasili značaj savezničkih napora na jačanju odvraćanja i odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve