Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Perović: Crna Gora podržava suvereno pravo Izraela na samoodbranu, Hamas mora snositi odgovornost za terorističke napade

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore, dr Krsto Perović kazao je da je ovogodišnji Samit još jednom pokazao da je NATO jedinstven i odlučan kada je u pitanju odbrana vrijednosti na kojima počivaju demokratska društva

Drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta (NAC), koji je održan u sjedištu NATO u Briselu, ministri odbrane iskazali su spremnost da ulože potrebne napore i kapacitete u cilju pune implementacije odluka donijetih na Samitu u Viljnusu, a koje su od ključnog značaja za unapređenje sveukupnog odvraćanja i odbrane NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Kako je saopšteno iz MO, Crna Gora je podržala suvereno pravo Izraela na samoodbranu i naglasila da Hamas mora snositi punu odgovornost za terorističke napade.

“Ministri odbrane zemalja članica Alijanse su kazali da je izvršenje usvojenih planova odbrane jedan od prioriteta za naredni period, uzimajući u obzir da će se zahvaljući njima značajno unaprijediti spremnost Alijanse da se odbrani od bilo koje prijetnje, u skladu sa pristupom 360 stepeni”, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore, dr Krsto Perović kazao je da je ovogodišnji Samit još jednom pokazao da je NATO jedinstven i odlučan kada je u pitanju odbrana vrijednosti na kojima počivaju demokratska društva.

Mada su tom prilikom donijete brojne ambiciozne odluke, on je istakao da su saveznice dale jasan signal da će predstojeći period obilježiti odgovoran pristup svih kako bi se zacrtani ciljevi dostigli u predviđenom roku.

Perović je kazao da će Crna Gora, kao i do sada, predano i odgovorno pristupiti realizaciji zadataka sa NATO agende kako bi Alijansa, združenim naporima, ostala garant jake kolektivne odbrane. Takođe, on je istakao da je tokom proteklih mjeseci značajno unaprijeđeno savezničko prisustvo na istočnim granicama, gdje Crna Gora daje svoj doprinos kroz angažman naših pripadnika u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj.

Ministri su razgovarali i o stanju u NATO misijama i operacijama. U svjetlu poslednjih dešavanja na Kosovu, ministri su istakli važnost koordinsanog djelovanja međunarodnih aktera na terenu, EU, UN-a i NATO-a. Naglasivši punu posvećenost očuvanju bezbjednosti Zapadnog Balkana, ministri su kazali da treba iskoristiti potencijal dijaloga na relaciji Beograd – Priština, kako bi se zajedničkim zalaganjem, mirnim putem, došlo do trajnog rješenja i dugoročne stabilnosti cijelog regiona.

“Takođe, pozdravili su i nedavno proširenje mandata NATO misije u Iraku, koje će podrazumijevati pružanje savjetodavne i pomoći u izgradnji kapaciteta iračkom Ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj policiji. U tom kontekstu, kazali su i da priroda novih bezbjednosnih izazova zahtijeva uključivanje cjelokupne međunarodne zajednice i intenzivnu saradnju sa svim relevantnim međunarodnim akterima, u prvom redu EU, koja ostaje važan partner Alijanse”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Imajući u vidu najnovija dešavanja na Bliskom istoku, a na zahtjev Izraela, ministrima odbrane NATO-a, situaciju na terenu predočio je izraelski ministar odbrane Joav Galant, putem video linka.

“Saveznice su jednoglasno najoštrije osudile terorističke napade Hamasa i stradanje velikog broja nedužnih civila”, poručuje se u saopštenju.

Crna Gora je, iskazujući solidarnost sa Izraelom, podržala suvereno pravo Izraela na samoodbranu i naglasila da Hamas mora snositi punu odgovornost za nedavne terorističke napade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dr.veni
12.10.2023-17:03 17:03

Je..s svakakve dr. I mr drzave bez svog glasa.