Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Perović sa komandantkinjom NATO štaba u Sarajevu i komandantom misije EUFOR Althea

Perović je istakao da će Alijansa ostati čvrsto posvećena evroatlantskoj perspektivi regiona, pružajući konkretne vidove pomoći u reformskim procesima državama aspirantima

Državni sekretar Krsto Perović danas je posjetio bazu u Butmiru, gdje se u odvojenim susretima sastao sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalkom Pamelom Mekgaha i komandantom misije EUFOR Althea general-majorom Helmutom Habermajerom.

“Perović je kazao da je stabilnost Zapadnog Balkana od velikog značaja za ukupnu evroatlantsku bezbjednost, što je konstatovano i na ovogodišnjem Samitu NATO lidera u Viljnusu, kao i na nedavnom sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Perović je istakao da će Alijansa ostati čvrsto posvećena evroatlantskoj perspektivi regiona, pružajući konkretne vidove pomoći u reformskim procesima državama aspirantima.

“Osvrćući se na kompleksne bezbjednosne prilike na globalnom planu, Perović je kazao da nestabilnosti u drugim regionima mogu imati šire implikacije i na naš region, zbog čega međunarodni akteri moraju snažnije i odlučnije nego ikad uložiti dodatne napore kako bi se izbjegla dalja eskalacija sukoba”, navodi se u saopštenju.

On je u tom kontekstu naglasio značaj NATO prisustva u ovom dijelu Evrope, kao i angažman snaga EUFOR-a, koji predstavljaju ne samo garant stabilnosti, već i preduslov očuvanja političkog dijaloga i saradnje.

“Perović je istakao da Crna Gora, kao članica Alijanse, promoviše evropsku i evroatlantsku perspektivu Zapadnog Balkana, imajući u vidu značaj integracija, kao jedinog garanta trajne stabilnosti na ovim prostorima. Brigadna generalica Mekgaha kazala je da je Zapadni Balkan sve više u fokusu međunarodne zajednice i jedan od prioriteta Alijanse i istakla čvrstu posvećenost NATO štaba u Sarajevu daljim reformskim procesima u Bosni i Hercegovini”, dodaje se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Ona je naglasila da su u proteklom periodu realizovane brojne aktivnosti koje su za cilj imale izgradnju održivih institucija odbrambenog i bezbjednosnog sektora. Dajući osvrt na nedavna dešavanja, kako na regionalnom, tako i širem bezbjednosnom planu, Mekgaha je istakla da NATO štab u Sarajevu ostaje važna komponenta u nastojanjima da se održi mir i stabilnost na Zapadom Balkanu, kao i da njegova uloga danas posebno dobija na važnosti.

“Komandant EUFOR-a general-major Habermajer naglasio je da su snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini čvrsto posvećene očuvanju bezbjednog i mirnog okruženja u regionu. Dodao je da, iako na odvojenim zadacima, NATO i EUFOR sprovode komplementarne aktivnosti, kako bi se zajedničkim zalaganjem stvorili preduslovi za očuvanje dugoročne stabilnosti na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu njegov značaj za bezbjednost cjelokupnog evroatlantskog područja”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve