Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović: Korektna uloga kolega iz opozicije, kako u procesu imenovanja u pravosuđu tako i u dijalogu o popisu

Pejović predvodi crnogorsku delegaciju na narednom sastanku POSP-a, koji će se održati 13. i 14. marta ove godine u Strazburu

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović istakao je korektnu ulogu kolega iz opoziciije, kako u procesu imenovanja u pravusuđu, tako i kroz dijalog u pogledu Sporazuma o popisu koji je dogovoren sa Vladom Crne Gore

Navodi da nedavno imenovanje Vrhovnog državnog tužioca kulminacija je odgovornog ponašanja i uspješnog demokratskog procesa u kojem je, kaže, aktuelni saziv Skupštine Crne Gore još jednom pokazao svoju funkcionalnost i posvećenost evropskim integracijama.

“Za nepuna tri mjeseca, postigli smo niz značajnih uspjeha – deblokada pravosudnog sistema, usvajanje razvojnog i održivog budžeta koji uključuje povećanje minimalnih penzija i prvi koraci u radu na izbornoj reformi najuočljiviji su od njih”, naveo je Pejović u saopštenju za medije.

Proaktivnim djelovanjem, prema njegovim riječima, označili smo kraj ere “disfunkcionalnosti, polarizacije i nedostatka konsenzusa koji su u ranijem periodu karakterisali Skupštinu Crne Gore”.

“Ovu instituciju smo vratili tamo gdje pripada, u srce našeg političkog sistema. Postignuti uspjesi registrovani su i od strane naših strateških partnera – uspostavljene standarde kvaliteta u radu, te dinamiku kojom isporučujemo rezultate moramo držati na visokom nivou”, naveo je on.

To od nas, kaže, očekuje prije svega domaća, ali i međunarodna javnost.

“Ističem korektnu ulogu kolega iz opoziciije, kako u procesu imenovanja u pravusuđu, tako i kroz dijalog u pogledu Sporazuma o popisu koji je dogovoren sa Vladom Crne Gore. Saradnjom smo obezbijedili uspješnu realizaciju tog procesa, čiji legitimitet više niko ne osporava”, kazao je Pejović.

Rezultati Skupštine i Vlade, kako je naveo, ostvareni u prethodnom periodu ključni su za kreiranje značajno pozitivnije atmosfere kada je u pitanju proces pristupanja naše države Evropskoj uniji.

“U to smo se mogli uvjeriti prateći glavne poruke koje su poslate tokom Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije održane prije nekoliko dana. Iako pregovore sa Evropskom unijom vodi Vlada, Skupština u ovom procesu ima ne manje važnu ulogu, zasnovanu na njene tri glavne funkcije – zakonodavnoj, kontrolnoj i reprezentativnoj”, dodao je Pejović.

Navodi da usvajanjem zakonskih prijedloga, Skupština usaglašava crnogorski pravni okvir sa pravnom tekovinom Unije.

“Dalje, Skupština nadgleda proces pristupnih pregovora i konsultuje se sa Vladom u pogledu svih bitnih pitanja. Takođe, Skupština predstavlja državu Crnu Goru kroz direktne kontakte sa Evropskim parlamentom”, naveo je Pejović.

Najbitniji mehanizam saradnje Skupštine sa ovom institucijom je, kaže, Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, tj. POSP.

“Ovaj Odbor obrazovan je u junu 2010. godine, a njegovi sastanci se, po pravilu, održavaju dva puta godišnje. Uloga POSP-a je da razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, te da daje preporuke za unaprjeđenje budućih pregovora”, kazao je Pejović.

Međutim, kako ističe, na novi sastanak POSP-a čekali smo više od dvije godine, budući da je posljednji održan u decembru 2021. godine.

“Zadovoljstvo mi je da saopštim da je funkcionisanje ovog mehanizma odblokirano, te da ću imati čast da predvodim crnogorsku delegaciju na narednom sastanku POSP-a, koji će se održati 13. i 14. marta ove godine u Strazburu. Cilj naše delegacije je da kolegama iz Evropskog parlamenta ukažemo na činjenicu da su evropske integracije jasno opredjeljenje građanki i građana Crne Gore, ali i njenog političkog vrha – jedna smo od rijetkih država na tlu Evrope u čijoj skupštini ne postoje evroskeptične partije. Smatram da se nalazimo u pravom trenutku istorije – jasno vidimo da Evropska unija opet pokazuje jaku želju za proširenjem. Zadatak parlamentarne većine i Skupštine je da svojim rezultatima pokažemo da članstvo i zaslužujemo”, zaključio je Pejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
02.02.2024-22:45 22:45

Ovaj gospodin je lako lukav..radi u korist cetnika..a sa pulta im namiguje..Opozicija bi bila naivna..da im udovoljava..kao sto to cini SD-albanci i bosanci…Na ostojanju DPS..vi dobro znate da su poisi pokradenistim da bi se uveo srbijanski jezik..jer srpskog ijekavskog ne postoji…