Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Pamet presudila, korona neće proći u novogodišnjoj noći

Zatrovali su mladež, izavetali prosječne građane vukući ih ulicama na svakodnevna vjerskopolitička litijašenja po ulicama crnogorskih gradova. One ispod crte normale o jadu zabavili. Radili su to za tuđi interes, varajući vlastiti narod. Lažući ga, puneći pritom vlastite džepove novcem toga istoga naroda koji pada na koljena pred nedostojnim Joanikijem, začuđenim što mu se to dešava što odjednom posta nešto punovažan.

Piše: Slavko Mandić

Ovo jeste sprdnja od države. Kad svaka glupost može proći i svaka antipod biti ministar. Mnogo je primjera koji potvrđuju tezu. Svakodnevno nam ih servira aktuelna vlast, vjerujući valjda da će se zaboraviti od tolikog broja. Ali neće. Bilježe se nepočinstva. Istovremeno i gluposti koje će svjedočiti o jednom vremenu zla koje je opasno zaprijetilo Crnoj Gori. I nanijelo joj neprocjenjivu štetu.

Zatrovali su mladež, izavetali prosječne građane vukući ih na svakodnevna vjerskopolitička litijašenja po ulicama crnogorskih gradova. One ispod crte normale o jadu zabavili. Radili su to za tuđi interes, varajući vlastiti narod. Lažući ga, puneći pritom vlastite džepove novcem toga istoga naroda koji pada na koljena pred nedostojnim Joanikijem, začuđenim što mu se to dešava što odjednom posta nešto punovažan.

Taj isti narod nikako da progleda i da vidi da on od te rabote kojom se davao istinski i u potpunosti politikama laži i mržnje koji su ga vodili, nije dobio ništa do suve opiljke. Za takve nije bilo mjesta ni po dubokoj dubini, a kamoli kakvo važno. Ono koje znači novac, auta, putovanja. Ne može se vlast vaditi da za rabote u službama kojih su se dočepali treba nekakvo znanje ili radna kvalifikacija. To nikome ne treba ni na važnijim mjestima. Za to nije potrebna nikakva posebna diploma. A ako slučajno zatreba, okrene se telefon u Republici srpskoj, izabere grad koji je po volji jednodnevnom studentu, uplati koliko je potrebno i eto diploma koliko ti duša ište.  Potrebno je samo da narod bude dijete avgustovskog prvoborca, otac, majka, brat i sestra, kum ili njegov prijatelj. Tu se spisak zakvršava. Popuna je izvršena. Nema toga ko je dobio državnu rabotu samo zato što je vjerovao popovima. Mnogo više se traži. Mora biti nedostojni rođeni brat nedostojnog prvog popa okupatorske crkve, pa da mu četvoromandatna dodijeli nekada prestižnu državnu nagradu Miroslavljevo jevanđelje.

Sada ga ministarstvo odlazeće žene četnik, po vlastitom junačenju, dodjeljuje za izvršenu sveokupnu mržnju prema Crnogorcima.

Glupost kao dominanta prkosila je razumu danas prilikom predstavljanja novih mjera protiv pandemije izazvane koronavirusom. Preticali su se nevaspitana ministarka zdravlja i sveznajući Mickey. Možda je on u međuvremenu i doktorirao za pravog doktora, po instrukciji beogradskog diplomiranog Malog plagijatora, pripremajući platformu održivog srpskog sveta na prostorima naše države? A ona podrazumijeva ekonomsko slabljenje Crne Gore sve do krajnjeg kolapsa. Ciljano po instrukcijama nalogodavaca koji su ovakve doveli na vlast.

Pandemiji se bliži kraj. Garant za to je ovaj krunski dvojac koji je zajednički objasnio da je pred galopirajućom zarazom postavio znak stop. To je učinio tako što se solomonski sjetio rješenja i smanjio radno vrijeme restorana, kafića, ostalih ugostiteljskih objekata i hotela za doček Nove godine 31. na 1 sat posije ponoći, uz posjedovanje kovid potvrde. Izvođenje muzike uživo ili uz emitovanje sa akustičnih uređaja dozvoljeno je u terminu od 20 sati do 1 sat poslije ponoći.

Nije se desilo, ali je morala ovako pametna odluka da bude propraćena gromoglasnim aplauzom prisutnih novinara koju su pratili ovaj opšti cirkus. Spriječila je to čista ljubomora, ili ona poznata crnogorska pizma.

Ako je korona mislila da svrati poslije jedan, džabe će joj bit. Niđe nikoga zateć neće, što će značiti da śutra neće biti ni upola manje zaraženih. A neće bit ni muzike uživo ili umrtvo, da sokoli koronu. Neće još preostati ništa drugo do da se povuče u mišju rupu i na taj način omogući ministarki da obznani građanstvu da je pandemija ukroćena.

Jasno je da ministarka neće biti odgovorna ako se korona pritaji po kakvim ćoškovima, ispod stolova, u toaletima, ili đe drugo, i tu sačeka slavljenike. Taj koronapoljubac na njihov račun ide.

Mickey je objasnio da je postignut kompromis kada su u pitanju ugostitelji i hotelijeri. Spašeni su njegovom lucidošnju aranžmani koji će donijeti značajan novac u kasu i omogućiti im da isplaćuju duplo veće plate po modelu od kakvoga streca čak i prosječno ekonomsko znanje. Ali, vlast je vlast i može joj se. Proće jednoga dana. Neka se zamisli gospoda koja svojoj državi ovo čine. Jer za Novu godinu u hotelima i ugostiteljskim objektima što će da rade gosti nakon 22 sata?

Bezobrazni i nevaspitani novinari pitali su ministarku ko je autor jučerašnjeg sramnog saopštenja iz tog resora, kojim se vrijeđa predsjednik države samo zato što je upozorio na neophodnost hitnog reagovanja na alarmantne cifre pandemije. Ministarku je to povrijedilo toliko da je zaboravila da je za njenog mandata preminulo preko 2000 crnogorskih građana. Zdravsteni sistem u međuvremenu puca po šavovima a ministarka, a njeni čiji funkcioneri javno krše mjere koje sami potpisuju. To čini i njen ovozemaljskog šef koji jedini nije vakcinisan.

Ministarka nije morala da odgovori na novinarsko pitanje. Sramno saopštenje je pisala ona, pa ma ko to uradio olovkom na papiru. Zato ćuti, ali ne zbog toga što se posramila. Jer ova družina to jednostavno ne može. Upravo im nevaspitanje to ne dozvoljava. Najbolji primjeri pored ovoga su u prosvjeti, kulturi, nauci i sportu, pa redom do samoga vrha. A što se tek tu nataložilo.

O tome nekom drugom prilikom.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Loki
30.12.2021-15:46 15:46

E sram ih za vazda bilo

Rogo
31.12.2021-09:06 09:06

U 1 sat 45 min stiže .
Ovo je sprdnja zvana gospođa ministarka i ostali diletanti