Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Otvoriti dijalog o izboru VDT-a i uključiti opoziciju u tu raspravu

On je istakao da je najupečatljiviji utisak današnjeg saslušanja da je sjednica protekla u demokratskoj atmosferi

Današnja sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj je obavljeno kontrolno saslušanje kandidatkinje Tužilačkog savjeta za VDT Maje Jovanović protekla je u korektnoj atmosferi, saglasni su sagovornici emisije Argumenti na TVCG.

“Tužilački savjet je još u aprilu utvrdio kandidata za VDT i listu kandidata. Tamo su pored Maje Jovanović još dva kandidata Milorad Marković i Suzana Mugoša. Sada nakon konstituisanja Odbora za pravosudni sistem i upravu stekli su se uslovi da saslušamo kandidate. Riječ je o konstitutivnm saslušanju i razgovoru na osnovu koga se članovi odbora i javnost steknu uisak o kandidata”, istakao je Milun Zogović (DNP).

On je istakao da je najupečatljiviji utisak današnjeg saslušanja da je sjednica protekla u demokratskoj atmosferi.

“A noćas je prerano da donosimo sudove o tome da li će gospođa Jovanović dobiti našu podršku. Naša partija (DNP) je javnost obavijestila da u ovom momentu nijedan od troje kandidata nema našu bezuslovnu podršku, što ne znači da nećemo nakon određene argumentacije donijetu drugu odluku”, saopštio je Zogović.

On je naglasio da će jedan od kriterijuma poslanika tog političkog subjekta za podršku VDT-u biti stav kandidata o slučaju “Državni udar”.

“Kako je javnost godinama opterećen tzv. “Državnim udarom”, smatram da svi u Crnnoj Gori a posebno oni koji pledirau da obavljaju najvipše funkcije u pravosudnoj vlasti moraju se jasno odrediti u odnosu na ovu brutalnu podmetačinu koju je organizovala kriminalna grupa čiji su članovi i neki od članova sudstva i tužilaštva”, naglasio je Zogović.

Darko Dragović (PES) istakao je da je Crna Gora država u kojoj je VDT u v.d. stanju, što je nečuveno.

“Kako je Zogović objasnio, ušli smo u procveduru izbora VDT-a i smatram da smo na sjednicama Odbora otvorili dijalog oko VDT-a. Mogu da kažem da je nama dostavljen materijal prije sjednice sa biografijom Maje Jovanović i predlog Tužilačkog savjeta. Pozitivno-pravni propisi ne predviđaju dostavljanje plana i progama kandidata ali ja sam se iskreno nadao da će ona na sjednici da govori o njenim planovima na čelu VDT-a a u cilju daljih promjena u radu VDT-a”, kazao je Dragović.

Kako je ocijenio, bez obzira na kvalitetnu biografiju i što ispunjava sve uslove, “ja od nje danas nijesam čuo apsolutno ništa što bi ona uradila u slučaju izbora VDT-a. Prema tome, moja je impresija da bez obzira što je dobar tužilac, ne smatram da bi bila dobra rukovodilac na toj poziciji. Nije pokazala nikakvu viziju u slučaju izbora”.

Osvrnuo se na izjavu ministra pravde Andreja Milovića koji je prethodno rekao da nema utisak da će Jovanovićeva imati dvotrećinsku podršku u parlamentu, što će prolongirati izbor tužioca.

“Ja ne vidim ništa sporno u izjavi Andreja Milovića, budući da je iznio stav da smatra da je Marković bolji kandidat od ostalih. Različitost mišljenja je bogatstvo Pokreta evropa sad, i to će i donijeti najbolji rezultat. Milović je argumentovao obrazložio zbog čega smatra da je bolji kandidat Marković. On nije pozvao gospođu Jovanović da povuče kandidaturu, nego je izložio na koji način bi se mogao izabrati kandidat u prvom krugu, i da je osjetio da u prvom krugu Jovanović neće dobiti podršku, a drugi krug je tek nakon mjesec dana”, istakao je Dragović.

Ocijenio je da Milorad Marković ima impozantnu biografiju, i da bi bio pravi izbor na ovoj poziciju.

Nikola Rakočević (DPS) nije saglasan da se se otvorio dijalog sa opozicijom po ovom pitanju.

“I to nije pitanje subjektivnog stava, to je pitanje jasne logike i onoga šta svi mogu da vide. Pred državom su dva ključna cilja: demokrativzovati crnogorske institucije i Crnu Goru pridružiti EU. Kako dođi do njih? Na dva načina, reformom izbornog zakonodavstva i reformom o pravosuđu. Da bi se ostvarili ovi ciljevi, mora se otvoriti dijalog, a opoziciju niko nije pozvao da učestvuje u dijalogu”, istakao je Rakočević.

Dodaje da se Crna Gora neće pridružiti EU samo ako izabere rukovodioce, već samo ako rješenja budu kvalitetna.

“To mora biti plod širokog koncenzusa. Još prije parlamentarnih izbora parlamentarna većina nas je uvjeravala da se Vlada mora formirati sa dvotrećinskom podrškom, time derogiorajući duh Ustava”, ističe Rakočević.

Važno je, kako kaže, otvoriti dijalog, ali on nije otvoren.

“Nema kvalitetnih rješenja bez dijaloga. Saslušanje je danas proteklo u korektnom tonu, to saslušanje odgovara tome što je duh procedure a mi ćemo zauzeti stav u odnosu na to. U ovom trenutku bih bio udržan od izjašnjava stava. Ukoliko Jovanović ne prođe, a izvjesno je da neće i to prije saslušanja kandidta Markovića. Čemu onda saslušanja ukoliko se izbor pravi i prije saslušanja. Da li smo mi Markovića čuli uopšte. Mi smo imali priliku da čujemo favorizaciiju jednog kandidata i jedan od kandidata parlamentarne većine kazao je da će VDT biti izabran u devembru. I vi sad meni recite da li je to dijalog”, saopštio je Rakočević.

Pozvao je na otpočinjanje dijaloga o kriterijumima i principima na osnovu kojih treba da počiva izbor.

Na istoj poziciji bio je i Nikola Zirojević (SD), koji je istakao da je nelogično da se licitira sa ljudima koje nijesu saslušali ili da se kandidati unaprijed otpsiuju prije saslušanja, jer se, kako kaže, na taj način obesmišljava proces.

“Naš stav je bio da treba da čujemo Jovanović, na osnovu čega ćemo se odrediti u predsjedništvu, ali tragom ovoga što sam kazao ne možemo se odrediti ni o eventualnim kandidatima Suzani Mugoši i Miloradu Markoviću. Ne smatram da je dijalog pokrenut iako je sjednica danas bila korisna, jer upravo ovaj je Odbor mjesto gdje ćemo naviše morati da se dogovaramo”, istakao je Zirojević.

Dijalog se, smatra on, pokreće na nekom drugom nivou, “a sa nama nije bilo nikakvog razgovora”.

“Da vidimo prvo da li će ona dobiti podršku, i meni je žao što je ona čini mi se otpisana unaprijed, a o drugim kandidatima ćemo se izjasniti nakon saslušanja na Odboru”, istakao je Zirojević.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve