Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Otvoreno pismo Krivokapiću i Abazoviću: Nedostatak dijaloga i komunikacije institucija sa kulturnom zajednicom

Ističe se da su u proteklom periodu, nažalost, imali  priliku da se uvjere da je, sa aspekta funkcionalnosti, Ministarstvo koje objedinjuje četiri tako važna resora kao što su prosvjeta, nauka, kultura i sport, preobimno

Aktuelna situacija u kulturi još jednom nas upućuje na obraćanje Vama, kao nosiocima društveno – političkih, ali i kulturnih politika u zemlji, u nadi da ćete imati razumijevanja za neophodnost što hitnijeg rješavanja ovih pitanja od izuzetne važnosti, ne samo za kulturne radnice i radnike, već za cjelokupno društvo, navodi se u otvorenom pismo strukovnih udruženja i kulturnih djelatnika upućeno predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću.

Ističe se da su u proteklom periodu, nažalost, imali  priliku da se uvjere da je, sa aspekta funkcionalnosti, Ministarstvo koje objedinjuje četiri tako važna resora kao što su prosvjeta, nauka, kultura i sport, preobimno.

“Nedostatak dijaloga i komunikacije institucija sa kulturnom zajednicom jedna je od brojnih posljedica ovako uređenog ministarstva, te ni nakon brojnih inicijativa i pokušaja da skrenemo pažnju na važna pitanja, nismo u tome uspjeli. Zato smatramo odvajanje Ministarstva kulture i izbor ministra/ke sa stručnim referencama iz oblasti kulture, imperativom, čime će se stvoriti jedan od osnovnih preduslova za unaprijeđenje i razvoj kulture”, navodi se u otvorenom pismu.

Zabrinjavajuć je podatak i to da Crna Gora još uvijek nema Strateški plan i program za kulturu, a samim tim ni transparentnu kulturnu politiku, što dovodi u pitanje postojanje volje i vizije za stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj kulture. Takođe, time se obesmišljava evaluacija postignutog, a samim tim i aboliraju od odgovornosti nadležne institucije.

“Svjedočimo i praksi da mjerilo za naimenovanja na pozicije u institucijama kulture idalje nije stručnost i stručne reference, već politička pripadnost i politički aktivizam što je nastavak loših praksi, i ozbiljno prijeti da ugrozi ono što je zalaganjem umjetnika do sada postignuto na planu razvoja kulture”, navode iz udruženja.

Protekle dvije godine bile su naročito izazovne za umjetnike koji nemaju stalno zapošljenje, i koji su u konstantnoj egzistencijalnoj neizvjesnosti, ali i nakon više pokušaja da Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta skrenemo pažnju na probleme sa kojima se suočavamo, izostao je plan podrške nezaposlenim umjetnicima.

“Zbog svega navedenog, apelujemo da se Ministarstvu kulture vrati autonomija, da se institucije posvete radu na programima (koncertima, predstavama, izložbama, istraživanjima), decentralizaciji, odgovornom upravljanju, uvođenju jasnih i transparentnih procedura za raspodjelu sredstava u kulturi, podršci umjetnicima, otvaranju dijaloga, kao i mnogim drugim pitanjima od suštinskog značaja”, zaključuje se u pismu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve