Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Otašević: Izjava Maslenikova treba da zabrine ne samo Crnu Goru već čitav region

''Ambasador Maslanikov šalje poruku da Crna Gora, ali i zemlje Zapadnog Balkana nemaju pravo da samostalno odlučuju o svojim međunarodnim odnosima i da nemaju pravo da vode nezavisnu spoljnu politiku, već da moraju da je podrede ruskim interesima ako žele da sačuvaju bezbjednost''

Poruka ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova da bi širenje Evropske unije (EU) na Balkan značilo uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom i izjava da je premijer Crne Gore „porastao“ kada je navodno priznao da su sankcije Rusiji nelegitimne sa međunarodnog prava su opasne ali ne iznenađuju, ocijenio je za Antenu M Matija Otašević, menadžer za komunikacije Atlantskog saveza Crne Gore.

“Ambasador Maslanikov šalje poruku da Crna Gora, ali i zemlje Zapadnog Balkana nemaju pravo da samostalno odlučuju o svojim međunarodnim odnosima i da nemaju pravo da vode nezavisnu spoljnu politiku, već da moraju da je podrede ruskim interesima ako žele da sačuvaju bezbjednost. Dodatno, Ambasador Ruske Federacije uz podršku zastupnika ruskih interesa u Crnoj Gori i regionu, a tu mislim na određene medije, političke partije, ali i crkvu.

Dakle, oni svi zajedno teže podrivanju procesa evropske integracije naše zemlje i stvaraju i šire neosnovane sumnje u vezi sa članstvom u EU, što je u krajnjem savršano u liniji sa interesima zvanične Moskve kad je u pitanju region Zapadnog Balkana, a naročito kad je u pitanju Crna Gora. Imajući sve to u vidu, ova retorika po našem mišljenju zahtijeva najoštrije reagovanje predstavnika vlade, odnosno da se pošalje jasna poruka da su odlučnost i spremnost da branimo suverenitet i integritet Crna Gora protiv svih vanjskih pritisaka neosporni”, navodi Otašević.

Naglašava da reakcije i pojašnjena na izjave koje narušavaju ugled zemlje i njenih lidera na međunarodnom planu i podrivaju nacionalne interese na domaćem planu, zahtijevaju oštru reakciju.

“Atlanski savez Crne Gore kontinuirano ističe, pa moramo i ovog puta, da je neophodno ozbiljnije se suočiti sa prijetnjom koju predstavlja strani maligni uticaj u Crnoj Gori, sistemski i strateški. Dakle, suočiti se sa tim prijetnjama po demokratiju i stabilnosti Crne Gore koje dolaze izvana, uključujući i ruske prijetnje, bez obzira na to da li dolaze direktno iz Rusije ili se plasiraju preko zastupnika ruskih interesa i zemlje i regiona. Dakle, nakon oštrih osuda ovakve retorike, potrebno je preduzeti i neophodne konkretne mjere, kako bi se zaštitili nacionalni interes i integritet Crne Gore kao članice NATO-a i zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji”, ističe sagovornik Antene M.

Upitan da ali je izjava Maslenikova samostala izjava, ili je to stav ambasade, Otašević kaže da imajući u vidu ono što je do sada dolazilo iz Rusije, bilo preko zvaničnih kanala, bilo preko nezavisnih zastupnika ruskih interesa ovdje, riječ je o strateškom stavu.

“Ova izjava ne odstupa u velikoj mjeri od svega onoga što dolazi u Crnu Goru kroz različite kanale i s različitih strana”, pojašnjava.

Otašević navodi da izjava Maslenikova treba da zabrine, ne samo Crnu Goru, već čitav region.

“Sama činjenica da se sve one zemlje koje imaju jasno evropsko i evroatlansko opredejenje automatski uvlače u konfrontaciju sa Rusijom, je veoma opasna tvrdnja i mislim da je treba ozbiljno shvatiti”, zaključio je Otašević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dividet et inpera
27.02.2024-04:33 04:33

Aj priznajte , Loza je bolja od votke, a zdravija od viskija . Legne ko mehka šljiva . ako .
U čijem će CG probavnom kaital sistemu zapet , ne piše se dobro mahlim a naprednim , pitomim.
A ovaj amb , fala mu na obavjestenju ima pozdrav iz 1948 , Sto ono biješe . ? Mislis na Jaltu . J . O.