Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

ZAŠTO JE MILATOVIĆ NAPUSTIO PES: Kad ”proksi” dobije signal

''Svega četiri dana prije odluke Milatovića da podnese ostavku na sve funkcije u PES-u, ambasador Rusije Vladislav Maslenikov, dao je intervju za ruski list Izvjestija u kojem je maltene zaprijetio da 'širenje EU na Balkan znači uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom'. To je ustvari bila instrukcija za sve 'proksije' da moraju da učine sve što je u njihovoj moći da Crna Gora ne uđe u EU. Milatović je očigledno prepoznao direktivu koja čak nije došla ni iz Beograda i od njemu bliskog Aleksandra Vučića, već direktno iz kremaljske centrale''

Piše: Balša Knežević

Rusko-srpski politički proksi u ulozi predsjednika Crne Gore, Jakov Milatović gostovao je sinoć na televizijskoj ispostavi koncerna Vijesti, poznatog kao ”medijski gang”. Time se nakon ostavke u PES-u javno deklarisao kao najnoviji projekat koji će podržavati ova reketaška paramedijska skupina koja operiše pod pokroviteljstvom srpskog tajkunskog kapitala.

Beznadežni politički diletant koji je nedavno dao ostavku na sve funkcije u Porketu Evropa sad (PES) kazao je da ne želi da njegova ostavka u toj partiji opterećuje crnogorsku javnost. Upitan za razloge, onosno ”što je bio okidač” njegove ostavke, Milatović se poslužio frazama koje mogu da se svedu na ”nedostatak inkluzivnog dijaloga oko strateški važnih politika”.

Mali Momo, kako je poznat zbog svoje naklonosti Beogradu i glorifikacije lika i djela Momira Bulatovića, nije isključio mogućnost formiranja partije “ukoliko demokratski procesi u Crnoj Gori u narednom periodu to budu zahtijevali neće bježati od te odgovornosti”. Međutim, kako saznajemo, iza ove fraze krije se činjenica da njegov direktni nalogodavac iz Beograda Aleksandar Vučić, nije voljan da finansira još jednu prosrpsku partiju u Crnoj Gori, kojih sada ima već i više nego u Srbiji, o čemu će biti više detalja u narednom periodu.

Jakov Milatović i Aleksandar Vučić: Da li će mu srpski autokrata pomoći u osnivanju partije, ili se umorio pa nastoji da sačuva sebe. U svakom slučaju nalozi dolaze i direktno iz centra, odnosno Kremlja

Signal za proksi-predsjednika

Kad je Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES, niko ko prati političke prilike u Crnoj Gori nije bio previše iznenađen. Ali je bilo zaista simptomatično zašto je odabrao baš trenutak kada je izvršna vlast i sama Crna Gora počela da dobija mnoštvo pozitivnih signala sa zapada, što odavno nije bio slučaj s obzirom da je vlada Dritana Abazovića maltene zaustavila pregovore o pristupanju EU.

U medijima su se pojavile spekulacije da je Spajić htio da promijeni potpredsjedničku strukturu u partiji i da umjesto jednog potpredsjednika (Milatovića), PES ima više potpredsjednika. Jasno je da su to neutemeljene spekulacije, jer Spajić je daleko od unutarpartijske podrške koja bi mu omogućila da donosi takve odluke u PES-u.

Kako su kazali diplomatski izvori Portala Aktuelno, razlog za ostavku Milatovića ne treba tražiti u unutarstranačkim previranjima.

”Svega četiri dana prije odluke Milatovića da podnese ostavku na sve funkcije u PES-u, ambasador Rusije Vladislav Maslenikov, dao je intervju za ruski list Izvjestija u kojem je maltene zaprijetio da ‘širenje EU na Balkan znači uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom’. To je u stvari bila instrukcija za sve ‘proksije’ da moraju da učine sve što je u njihovoj moći da Crna Gora ne uđe u EU. Milatović je očigledno prepoznao direktivu koja čak nije došla ni iz Beograda i od njemu bliskog Aleksandra Vučića, već direktno iz kremaljske centrale”, rekli su naši diplomatski izvori.

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov: Poruka iz Kremlja za sve ”proksije”

Zaustaviti Crnu Goru na putu ka EU

Intervju Maslenikova, zatim ostavka Milatovića, ali i napori ostalih rusko-srpskih političkih ”proksija” predvođenih Andrijom Rajom Mandićem koji je ugostio Putinovog ”korisnog idiota” Milorada Dodika, ukazuju na to da se ponovo krenulo u sabotažu evropskog puta Crne Gore.

Jer samo desetak dana prije ovih turbulentnih događaja, premijer Spajić se našao sa najvišim EU zvaničnicima i pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajenom, koji su uputili veoma ohrabrujuće poruke i pohvalili rad Vlade na ispunjavanju evropske agende.

Međutim, kremaljsko-beogradska uticajna sfera uključila je ponovo svoje proksije i nastoji da ponovi situaciju iz avgusta 2022. godine, kad je Crna Gora mogla da iskoristi geopolitičku situaciju i osigura ulazak u EU, ali je marioneta srpskog autokrate Aleksandra Vučića i šefa takozvane SPC Porfirija Perića, Dirtan Abazović, potpisao takozvani ”temeljni ugovor” po nalogu Beograda i time potpuno stopirao evropske integracije Crne Gore.

”Milatović je uradio istu stvar, ali ovoga puta po signalu direktno iz Moskve”, rekli su naši diplomatski izvori.

Jakov Milatović i Dritan Abazović: Obojica imaju braću u Beogradu i igraju po rusko-srpskoj melodiji destabilizacije Crne Gore

Čime ga ucjenjuju?

Milatović je gotovo panično napustio sve funkcije u PES-u samo nekoliko dana nakon što je Kremlj, preko ambasadora Maslenikova, poslao jasnu, gotovo prijeteću poruku.

Stoga se postavlja pitanje, čega se tako Milatović boji, odnosno čime ga ucjenjuju, jer poslovi koje njegov brat dobio u Beogradu od Vučićevog režima, po modelu Dritanovog brata, ne bi trebalo da predstavljaju dovoljan razlog za ovako radikalne odluke.

Kako se spkuliše, Milatovićeva panika po svemu sudeći potiče i od onoga što se dešavalo u VAR sobi u noći između 4 i 5. septembra 2021. godine, kada je on kao ministar u vladi Zdravka Krivokapića prilikom nedostojnog, helikopterskog ustoličenja srpskog popa Jovana Mićovića, izgovorio čuvenu rečenicu kako ”nije bitno ako pogine 10 Crnogoraca”.

Sprski autokrata Vučić se svojevremeno javno hvalio kako je ”iz sata u sat primao obavještenja iz kabineta Zdravka Krivokapića” u vrijeme desanta na Cetinje septembra 2021. godine. Kako je Portal Aktuelno pisao, Beograd je sigurno bio proslijeđen i snimak na kojem Milatović izgovara kompromitujuću rečenicu.

S obzirom da je Srbija i njen autokratski režim na čelu sa Vučićem, samo ruski proksi na Balkanu, već smo pisali da će taj snimak završiti kod Rusa, kao što su u Beogradu krajem 2016. šefu ruskih specijalnih službi Nikolaju Patruševu predati agenti GRU Eduard Širokov (Šišmakov) i Vladimir Popov (Moisejev) umiješani u pripremu puča u Crnoj Gori.

Kako smo pisali još u martu prošle godine, to znači da će Milatović biti pod punom kontrolom Moskve, jer ako makar pokuša da se otrgne te kontrole, kompromitujući snimak biće objavljen. Da li je to osnovni i jedini kompromitujući detalj koji rusko-srpsko obavještajno podzemlje ima o trenutnom predsjedniku Crne Gore ostaje nepoznato.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Aragorn
01.03.2024-13:19 13:19

fantastičan tekst. Sinoć je mali Momo djelovao skrušen kod belog Komnenića, vidi se da je štetan i to iz aviona.

Liberto
01.03.2024-13:51 13:51

Precizan i uvjerljiv komentar Balše Kneževića! To što je sinoć inkluzivno sricao osnovac u razgovoru na TV Vijesti, neznavena je papazjanija izgubljenog u vremenu i prostoru. Jedino je bio ubijedljiv kada je saopštavao reference svojih tetaka, kumova i prijatelja, koji su se kao slučajno trefili u pokretu u kojem je doskoro bio tu do prvoga u stranci.

dragan
01.03.2024-13:54 13:54

Svaka cast Gospodine. Respekt.

svjedok
01.03.2024-14:45 14:45

Jakov Milaatoivć je po Crnu Goru, po Crnogorke i Crnogorce, vrlo opasan čovjek. Podmukao, bez osjećaja čovječnosti, hladnokrvno i psvećeno izvršava svaki zadatak dobijen od neprijatelja Crne Gore!. Tu je postavljen da dokrajči Crnu Goru. To radi zajedno sa Spajićem, kako bi dovršio djelo koje su davno započeli Pipun i Koljenica, uzdigli na teroristički, monstruozni nivo Dritko, Ljaljo Podoljub po naredbi i u organizaciji neprevaziđenog neprijatelja Crne Gore, RISTA SOTONE! OVA EKIPA KOJA JE MONSTRUOZNOM, VJERSKOM POTPOROM CRKVE SRBIJE ZAGRABILA NASILNO VLAST, SPREMA NEŠTO UŽASNO GRAĐANIMA CRNE GORE!

Milena
01.03.2024-16:26 16:26
Reply to  svjedok

To uzasno sto spremaju proci ce kao drzavni udar Pipuna i Koljenice,

COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
01.03.2024-15:57 15:57

Partijski rasizam Floskula ,,ljud koji su nekad bili bliski DPSu” koju koriste sve partije vlasti, a koju je ponovio i predśednik Crne Gore može se podvesti pod kategoriju partijskog rasizma ili čak segregacije. Po njihovoj teoriji svi ljudi bez obzira na lične i profesionalne kvalitete moraju biti proskribovani, kao u Sulinim Proskripcijama, samo zato što su u nekim stavovima i nekad ili sad bili bliski DPS je krajnje rasistička i govori o nosiocu tih teza kao anahronom i zaostalom političaru. Predśednik države kao krajni razlog napuštanja PESa navodi i to što je PES prihvatio ,,neke ljude bliske DPSu” je u… Pročitaj više »

Dragan PV
01.03.2024-18:44 18:44

Crnogorci Ne budite naivni!!! Ko zna koji put u istoriji nam spremaju prevaru u vidu Jakova i Spaića. Prošli put su bili Momo i Milo, sad ovi. Ujedinjeni možemo jedino pobijediti laž i prevaru. Ovo je sve u režiji SAD. Srbija im je bitna i treba kompezovati Kosovo. Zaokružili su svoje interese na Kosovu, mi smo u Nato i još Srbija da bude, a biće i to je to. Kupiće one rudnike i ostalo u Srbiji i staviti šapu na sve nas. A koritari će biti zadovoljni.

Tara
01.03.2024-21:08 21:08
Reply to  Dragan PV

Ne uporedjuj Moma sa MIlom..srami se!..vise nego bezobrazno..

Tara
01.03.2024-21:05 21:05

Ruski-srbijanski i albanski spijuni vode nasu drzavu CG..u propast..Mi puno stvari ne znamo sta jos planiraju…Rama-Vucko-Putin-Orban…????

Milatovićeva partija zavisi od Vučićeve milostinje | Skala radio
11.03.2024-12:48 12:48

[…] koji se profilisao kao ”prvi poltron Beograda” i proksi ruskog malignog uticaja, zbog čega je, kako smo pisali, i podnio ostavku na sve funkcije u […]