Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Orlandić: Intenzivno pregovaramo o zajedničkom nastupu 11. juna ali smo spremni i da na izbore izađemo samostalno

Ukoliko dogovora ne bude Socijaldemokrate su spremne da na izbore izađu samostalno i ponove rezultate koje su imali u prethodnom periodu naglašava Orlandić podsjećajući da su tamo gdje su izašli samostalno na lokalnim izborima ostvarili odlične rezultate

Intenzivirali smo razgovore o zajedničkom nastupu suverenističkog bloka i može se desiti da dođe do nekog dogovora”, kazao je potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Danilo Orlandić gostjući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Ukoliko dogovora ne bude Socijaldemokrate su spremne da na izbore izađu samostalno i ponove rezultate koje su imali u prethodnom periodu naglašava Orlandić podsjećajući da su tamo gdje su izašli samostalno na lokalnim izborima ostvarili odlične rezultate.

“Na predsjedničkim izborima smo nastavili partijske aktivnosti da bi smo sada došli od izuzetno važnih izbora za Crnu Goru i kao što smo više puta rekli spremamo se kao da ćemo da izađemo samostalno na izbore. To podrazumijeva svakodnevni rad na terenu i dodatne razgovore sa nekadašnjim činiocima suverenističkog bloka”, kazao je Orlandić.

Podsjeća da je u Crnoj Gori izrastao pokret koji se zove Evropa sad i koji je jedan od glavnih favorita za osvajanje najvećeg broja mandata u Skupštini.

“Kada imate takvu situaciju morate vrlo pažljivo da donosite odluke zbog svega što treba da se desi u nekom narednom periodu. Uvijek smo donosili strateške odluke na kvalitetan način. Situacija nije laka i ne treba čovjek da bježi od toga da kaže kako stvari stoje. Sada kad imate situaciju da imate pobjedu predsjedničkog kandidata jednog bloka koji je skoro nastao, gdje imate situaciju da imaju i gradonačelnika i budućeg premijera u skladu sa tim morate da razmišljate o najboljim mogućim modelima”, istakao je Orlandić.

Kada je riječ o zajedničkom nastupu u Podgorici na lokalnim izborima ankete su govorile da tu ima sinergetskog efekta u skladu sa čime su se, ističe, i ponašali ali se pokazalo da je ipak bolja opcija izlazaka u više kolona kao što je bio slučaj u Baru.

” U Baru smo pokazali odličan izborni rezultat. Vlast u Baru zavisi od Socijaldemokrata Crne Gore i već vidim da građani prepoznaju sve dobre stvari koje smo uradili u prethodnih par mjeseci i vjerujem da ćemo tom politikom nastaviti dalje”, istakao je Orlandić.

Ukoliko dođe od zajedničkog parlamentarnog nastupa vjeruje da će se na toj listi naći ljudi koji će pokazati diskontinuitet sa ranijim politikama i očekuje da narednih dana i mjeseci suverenistički blok izađe sa novom ponudom.

“U jednom od posljednjih tekstova Andrej Nikolaidis je na to dobro ukazao i rekao da treba da pružimo nadu onima koji su još sa nama i da na kvaliteniji način prezentujemo ono za što se zalažemo”, kazao je Orlandić.

Komentarišući političku situaciju u Crnoj Gori ocjenjuje da se ne može razdvajati rad prethodne dvije vlade.

“I vlada Zdravka Krivokapića i vlada Dritana Abazovića je Crnu Goru značajno udaljila od Evropske unije. To je ono na čemu naša ponuda treba da se intenzivira u narednom periodu – jasan, efikasan i brz put do EU: Dvije prethodne vlade nisu pokazale stabilnost u pravcu razvoja Crne Gore već da su im mnogo bitnije politikanske stvari”, kazao je Orlandić.

Smatra da odsustvo strateškog pristupa karakteriše rad prethodne dvije vlade.

“Potezi koje povlače nisu dugoročni. Imate situaciju kao sa trajektom Kamenari -Lepetane. Država treba da pokaže svoju snagu tako što će nezakonite radnje da prekine ali to ne znači da treba da onemogućite građanima funkcionalan saobraćaj kada znate da je to žila kucavica cijelog turizma i privrede Crne Gore. Doveli ste u pitanje posao koji ta privatna firma obavlja a sad već dolazimo u situaciju da od te iste firme iznajmljuje tarajekt”, istakao je Orlandić.

Među vladinim odlukama posebno je poražavajuća ona koja je dovela do gašenja crnogorskog avioprevoznika Montenegroerlajnza.

“Činjenica je da je MA u Crnu Goru 2019. godine dove 750.000 putnika. To su podaci koji su tačni i koje ne možete da zamaglite pričom o tome da nova avio kompanija radi sjajno jer to nije tačno. MA je imao tokom sezone šest aviona a novi prevoznik ima dva. Ne možete da poredite 750.000 putnika i 150. 000 putnika koliko imamo sad”, kazao je Orlandić.

Upitno je i poslovanje Aerodroma Crne Gore smatra Orlandić.

“Aerodromi služe kao hab niskobudžetnim avio kompanijama. Ukoliko imate situaciju da aerodromi Crne Gore imaju profit od 1,4 miliona eura godišnje a da su dali blizu 8 miliona podsticaja. Tu vidimo da nešto nije u redu. I kada smo upozoravali na štetnost zaključenih podsticajnih šema niko o tome nije htio da govori. Sadašnji rezultati to pokazuju”, istakao je sagovornik Gradske RTV.

Ocjenjuje da su izbori 11. juna izuzetno potrebni Crnoj Gori.

“Potrebna je stabilna politička situacija, vapimo za ozbiljnom vladom i nadam se da će se to nakon izbora i desiti. Ukoliko se ne desi imaćete i dalje razgradnju institucija, ekonomije i države”, zaključio je Orlandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve