Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Opštinska izborna komisija Kotor: Prijava DNP-a pokušaj političkog pritiska

Iz OIK-a tvrde da su navodi DNP-a netačni

Nakon što su iz Demokratske narodne partije (DNP) najavili podnošenje krivične prijave protiv Pavla Popovića, za kojeg tvrde da “nezakonito i dalje obavlja funkciju odbornika” , oglasili su se iz iz Opštinske izborne komisije (OIK) Kotor.

Oni su poručili da prijava DNP-a služi za “vršenje političkog pritiska na Opštinsku izbornu komisiju”.

“Ovakvi navodi predstavljaju apsolutnu neistinu, iskonstruisanu sa namjerom nanošenja štete, a što očigledno proizilazi iz obrazloženja predmetnog Zaključka Državne izborne komisije, gdje je jasno navedeno da se “donošenjem zaključka ne smatra prihvaćenim predlog iz podnesenog prigovora“, navedeno je u saopštenju.

Iz OIK-a tvrde da su navodi DNP-a netačni.

“Osim toga, netačno je navedeno i da „OIK Kotor, na čelu sa DPS-ovim Petrom Abramovićem, ovih dana opet odbija da postupi po Zaključku DIK-a“, i u tom pravcu ističemo da Državna izborna komisija svojim Zaključkom nije meritorno riješila pravnu stvar, niti je smjernicama ili uputstvima obavezala prvostepeni organ na novo odlučivanje, a opreza radi, pojašnjavamo Demokratskoj Narodnoj Partiji da se odluke OIK ne donose po nalogu njenog predsjednika, već u skladu sa Poslovnikom o radu komisije”, pojašnjava se u saopštenju.

Kako su naveli, OIK Kotor nema namjeru političkim partijama “objašnjavati način donošenja ili nedonošenja odluka ovog organa”.

“Mimo obrazloženja iz samih odluka, a koje su dostupne na uvid svim političkim partijama u prostorijama OIK Kotor. Takođe, OIK Kotor je prvostepeni organ u odlučivanju, i na sve odluke ovog organa u toku izbornog procesa, bile one pravilne ili ne po mišljenju političkih partija, zainteresovana strana ima pravo podnijeti prigovor drugostepenom organu, to jest Državnoj Izbornoj Komisiji”, dodaje se u saopštenju.

Dodaju da, podnošenje prijava vrši se ” u cilju pritiska na OIK”.

“Podnošenje ove i sličnih krivičnih prijava vrši se samo u cilju vršenja političkog pritiska na Opštinsku izbornu komisiju, i smatramo da je neophodno da se prekine sa ovakvom praksom, jer isto ponašanje ometa nepristrasan i savjestan rad prvostepenog organa, i donošenje odluka zasnovanih na zakonu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve