Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Opredijeljeno 3,5 miliona eura: EU i Austrija potpisale partnerstvo u okviru Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore

Evropska unija opredijelila je dva miliona eura za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore, dok je Austrija u tu svrhu opredijelila 1,5 miliona eura

Visoki predstavnici Delegacije Evropske unije, Austrije i sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, u prisustvu Predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i Premijera Dritana Abazovića, potpisali su sporazum o opredjeljivanju sredstava Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore. Riječ je o finansijskom alatu nove generacije koji su uspostavile Ujedinjenje nacije u zemlji, a čiji je cilj objedinjavanje donatorskih sredstava koja će se usmjeriti ka razvojnim inicijativama.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da Fond nije samo finansijski mehanizam, već moćno sredstvo uticaja i da današnje okupljanje označava snagu  partnerstva Crne Gore sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom i partnerskim zemljama.

“Naša zemlja je pokazala svoju posvećenost ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja podsticanjem ove inicijative i podrškom implementaciji strateškog okvira koji su dogovorili Vlada Crne Gore i Ujedinjene nacije. Takođe smo poslali jasan signal da je Crna Gora fokusirana na razvoj u strateškim oblastima dajući značajan doprinos Fondu i utirući put drugim zemljama da to urade”, kazao je Milatović.

“Ovom inicijativom promovišemo vrijednosti UN-a, ali i generišemo novu vrijednost za građane Crne Gore. Ovo je najbolji pokazatelj da se dobra i inkluzivna politika isplati i da Crna Gora ima prijatelje širom svijeta. Dugujemo veliku zahvalnost EU koja nas i na ovaj način snažno podržava. Pozivam i druge države da se pridruže da zajednički radimo stvari ne samo za dobrobit Crne Gore, nego i da svima pošaljemo poruku mira i prosperiteta, jer Crnoj Gori kao ekološkoj državi pripada da zagovara Ciljeve održivog razvoja”, kazao je Abazović.

Evropska unija opredijelila je dva miliona eura za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore, dok je Austrija u tu svrhu opredijelila 1,5 miliona eura.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je da je podrška Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore novi i inovativni vid saradnje.

“Uspostavljamo jedinstven okvir koji će nam omogućiti pristup svim 18 agencija UN-a koje rade u Crnoj Gori. Tako ćemo na najbolji način iskoristiti njihovu ekspertizu u podršci neophodnim reformama i razvojnim naporima Crne Gore. Podrška Fondu je dio paketa pomoći EU pod nazivom Instrument za reforme, koji je kreiran da podrži Crnu Goru u rješavanju teških i strukturnih prepreka rastu, a uključiće i druge međunarodne organizacije, poput EBRD-a i Svjetske banke“, kazala je Popa.

“Austrija se pridružuje ovom partnerstvu zbog jedinstvenog koncepta, transformativnog i inovativnog potencijala. Kao takav, Fond je usklađen sa austrijskom spoljnom politikom – da podrži multilateralizam kroz snažnu ulogu Ujedinjenih nacija i da podrži evropsku perspektivu Zapadnog Balkana da odlučno napreduju na svom putu ka pridruživanju EU – takođe u interesu regionalne stabilnosti“ , kazao je Karl Miler, ambasador Austrije u Crnoj Gori.

Fond za ubrzani razvoj Crne Gore je podrška implementaciji Okvira saradnje u održivom razvoju 2023-2027, strateškog petogodišnjeg plana saradnje Vlade Crne Gore i Ujedinjenih nacija. Konsolidacijom i usmjeravanjem sredstava ka razvojnim intervencijama, ovaj Fond ima za cilj da pruži stratešku podršku ubrzanju pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i istovremeno implementaciji Agende za održivi razvoj 2030.

Rezidentni koordinator UN U Crnoj Gori Piter Lundberg, zahvalio je Evropskoj uniji i Austriji na pristupanju Fondu.

“Ono što gradimo u Crnoj Gori sa ovim Fondom je presedan u razvojnom sistemu Ujedinjenih nacija i inspiracija drugim zemljama. Veoma smo ponosni što vam danas predstavljamo novu platformu za donacije i pokretanje partnerstva Fonda sa privatnim sektorom. Donatorska platforma, kao jedan od dokaza inovativnih i inkluzivnih pristupa Fonda, predstavlja poziv privatnom sektoru, pojedincima i prijateljima Crne Gore i Ujedinjenih nacija da se uključe u podršku održivom razvoju zemlje“, kazao je Lundberg, najavljujući prvo partnerstvo te vrste sa Elektroprivredom Crne Gore.

Najnovije kontribucije predstavljaju nastavak podrške Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore. Prethodno, kontribucije za ovaj Fond opredijelile su vlade Luksemburga, Švajcarske i Crne Gore.

Fond je koncipiran tako da pruži podršku strateškim inicijativama u tri prioritetne oblasti Okvira saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2023–2027: 1) inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost, 2) razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost i 3) društvena kohezija, upravljanje po mjeri čovjeka, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
23.10.2023-22:43 22:43

Ne shvacam..EU..i ovu gospodju Popa..mi stojimo na rubu politickog sloma..anarhije fasizma..a oni nam pricaju Bajke…