Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Omeragić: Za tri dana konačna odluka kojeg kandidata ćemo podržati

Omeragić dodaje da nije siguran kako će proteći glasanje za mjesec dana, drugi put kada bude potrebna tropetinska većina

Gostujući u Jutarnjem programu TV7, portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić, kazao je da za ovaj izborni proces ta partija neće imati svoga kandidata. Funkcioner BS-a kazao je da u naredna tri dana BS će donijeti konačnu odluku kojeg predsjedničkog kandidata će podržati.

“Dobili smo inicijativu tri politička subjekta koja su izrazila interesovanje za podršku njihovim kandidatima- to su DPS, SDP i Pokret Evropa sad. Mi smo u prethodna tri dana obavili razgovore sa njima. Ono što je ključno kada budemo donosili odluku je krajnja evropska opredjeljenost kandidata predloženih od strane ova tri subjekta. U naredna tri dana ćemo donijeti konačnu odluku i pozvati naše birače, kojeg kandidata da podrže”, kazao je Omeragić.

Govoreći o izboru sudija Ustavnog suda, Omeragić kaže da četvrti predloženi kandidat nije rezultat dogovora manjinskih stranaka.

“Mi o tom kandidatu nijesmo imali prilike da razgovaramo, jer je on određen od strane predstavnika parlamentarne većine. Smatramo da Resulbegović ima dobre reference, ali važno je reći da je on prijedlog Demokrata, DF-a, SNP-a i URE”, naglasio je funkcioner BS-a.

Omeragić dodaje da nije siguran kako će proteći glasanje za mjesec dana, drugi put kada bude potrebna tropetinska većina.

“Mi smo isključeni iz razgovora. Neki drugi su smatrali da možda mogu da obezbjede većinu bez predstavnika Bošnjačke stranke, ukoliko to bude moguće, srećno im bilo”, kazao je Omeragić.

Na pitanje zašto nijesu napustili ministarske funkcije u vladi Dritana Abazovića, nakon izglasavanja pada iste vlade, Omeragić navodi dva razloga. Kako kaže, zbog građana, ali i da brane interese zbog kojih su i ušli u vladu.

“Nije prijatno biti u vladi gdje odnosi nijesu baš najbolji”, istakao je on.

Tehnička vlada je, po njegovim riječima, ograničenog kapaciteta.

“Kako je krenula, tehnička vlada će trajati godinu dana. Vi danas ne možete krenuti u ozbiljnu priču sa investitorima, ili dogovarati privatizaciju aerodroma, a znate da ćete tu biti još deset ili dvadeset dana”.

Ključno je što ne postoji zakon o vladi i skupštini koji bi imali rješenje za ovakve situacije u praksi, kaže Omeragić.

“Zaista vjerujem da će se nakon predsjednickih i zakazivanja vanrednih parlamentarnih izbora napraviti proevropska većina koja će krenuti u pravcu izglasavanja novih zakona”, kazao je on.

Crnoj Gori, kako je kazao, više ne trebaju eksperimenti.

“Treba nam stabilna politička vlada koja će ozbiljno krenuti na planu evropskih integracija i dovede Crnu Goru članstvu EU.”

Ključno rješenje su vanredni parlamentarni izbori, navodi Omeragić.

“Bilo kakva priča o rekonstrukciji pale vlade, kojoj nepovjerenje izglasano u parlamentu je protivustavna i o tome se ne može govoriti”, kazao je Omeragić.

Rok na osnovu zakona o predsjedniku koji je izglasao parlament prošle godine ističe 15.marta i tada se stiču uslovi da predsjednik države raspusti parlament i zaista vjerujem da će predsjednik na osnovu svojih ustavnih ovlašćenja ići u tom pravcu, čime bi se stekli uslovi za vanredne parlamentarne izbore i to bi bilo najpoštenije i prema građanima i prema državi, zaključuje Omeragić.

IzvorTV7,

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve