Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

”Odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine prijateljski”

Na sastanku je zajednički ukazano na veliki značaj realizacije projekata u oblasti putne i željezničke infrastrukture

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica ugostio je danas ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimira Jukića, koji mu je na samom početku razgovora čestitao stupanje na novu dužnost, te konstatovao da su odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine prijateljski, ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u EU.

Koprivica se složio sa konstatacijom postojanja tradicionalno dobrih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te dobre regionalne saradnje kao i postojanje otvorenog dijaloga, te ukazao da je osnovni prioritet 44. Vlade institucionalna reformu koja podrazumijeva finalizaciju preostalih imenovanja u pravosuđu i reformu zakonodavstva.

Vlada je, kako je u daljem razgovoru iznijeto, u nepuna dva mjeseca uspjela da kreira odlične rezultate u ovom pravcu.

“Izabran je sedmi sudija Ustavnog suda, tri člana Sudskog savjeta te je preostalo izabrati Vrhovnog državnog tužioca, a odlučnom institucionalnom akcijom i usvajanjem zakona spriječeno je stavljanje naše države na sivu listu MANIVALA”, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je zajednički ukazano na veliki značaj realizacije projekata u oblasti putne i željezničke infrastrukture: putni pravac Podgorica-Sarajevo, preko Šćepan Polja, zajedničke pruge Nikšić-Čapljina, te kontinuirani rad na realizaciji dva kapitalna projekta Jadransko-jonske ceste i Jadransko-jonskog gasovoda te potrebe rješavanja pitanja Bilećkog jezera, kroz obostrano uvažavanje i postizanjem zajedničkog interesa.

Zajednički je konstatovano da je odličan primjer saradnje i Ugovor o granici, koji je potpisan i ratifikovan između naše dvije države, ali i niz drugih bilateralnih sporazuma te da postoje veliki interesi za unapređenje i proširenje saradnje naročito kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, poboljšanje turističkih potencijala koji bi imali značajne ekonomske efekte.

Ambasador Jukić je dalje u razgovoru istakao kako se radi o velikom učinku Vlade Crne Gore za samo dva mjeseca i ukazao na značaj daljeg unapređenja saradnje na svim pomenutim poljima te dodao da je Crna Gora veliki napredak ostvarila postizanjem punog konsenzusa kod postupka popisivanja stanovništva koji je u toku.

“Potpredsjednik Koprivica je upoznao ambasadora sa činjenicom o postojanju snažne volje Crne Gore u pogledu zajedničke kontrole od strane dviju država kada su u pitanju granični prelazi te pronalaženje zajedničkih pravnih i tehnoloških rješenja, koji bi vodili ka suzbijanju korupcije i drugih ilegalnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Na kraju razgovora ambasador Jukić je istakao da je Crna Gora predvodnica u procesu evropskih integracija i iskazao iskrenu i punu podršku Bosne i Hercegovine za članstvo Crne Gore u EU, te da bi to bio snažan podsticaj za ubrzanje demokratskih i ekonomskih reformi u regionu.

Potpredsjednik se zahvalio na riječima podrške, te dodao da su Bosna i Hercegovima i Crna Gora jedan lijep primjer dobre saradnje dviju zemalja, za region u okruženju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve