Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Dogovor: Glasanje za sudije Ustavnog suda odloženo za 12. decembar

Glasanje za sudije Ustavnog suda odloženo za 12. decembar, odlučeno je na današnjem Kolegijumu predsjednice Skupštine Danijele Đurović, na kojem se razmatrao zahtjev Demokratske partije socijalista (DPS) za odlaganje drugog kruga glasanja za sudije Ustavnog suda

Glasanje za sudije Ustavnog suda odloženo za 12. decembar, odlučeno je na današnjem Kolegijumu predsjednice Skupštine Danijele Đurović, na kojem se razmatrao zahtjev Demokratske partije socijalista (DPS) za odlaganje drugog kruga glasanja za sudije Ustavnog suda.

“Razgovarano je o pismu koje sam kao šef kluba uputio predsjednici da se odgodi glasanje. Dogovoreno je da dođe do odgađanja do 12. decembra i da se u ovom vremenskom intervalu pruzi šansa dijalogu”, kazao je Danijel Živković iz DPS-a.

“Razgovaraćemo o onim zahtjevima koje smo ispostavili parlamentarnoj većini. Treba da dođemo do datuma izbora i povlačenja Zakona o predjedniku”, kazao je Živković novinarima, poručivši da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj i političkoj krizi.

Zaključeno je da se da šansa dijalogu. A 12. decembra je nova sjednica na kojoj ćemo imati ponovno glasanje o sudijama i Zakonu o predsjedniku, rekao je on.

“Čvrsto ostajemo privrženi našim zahtjevima. Večeras ćemo biti sa građanima koji protestuju protiv dešavanja u prethodne dvije godine”, rekao je Živković.

Upitan da li to znači da DPS neće glasati za sudije koji su predloženi ako se ne ispune zahtjevi, kaže:

“Naši zahtjevi su jasni. Ne možemo naći rješenje u CG jer imamo potpuno urušavanje institucionalnih kapaciteta. Opšti zakljucak je da moramo doci do vanrednih parlamentarnih izbora. Kada odredimo tačan datum i povuče se Zakon o predsjedniku možemo govoriti o tretmanu prema sudijama Ustavnog suda”, kazao je on.

Koja Vlada bi spremala izbore, pitali su novinari.

“Došli smo do skraćenja mandata Skupštine. CG ima izborno zakonodavstvo u kome se mogu izbori organizovati. Treba postaviti pitanje zbog čega parlamentarna većina bježi od izbora”, poručuje Živković.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković kazala je da “što se SDP-a tiče za nas ozbiljan dijalog podrazumijeva dogovor unutar većine od najmanje tri petine”.

“Svaki drugi vid dogovora za nas je fingirani dijalog manipulacija i politička trgovina i mi na to pristati nećemo. Dvije godine mi pozivamo na dijalog. Jedini izlaz su izbori, a očigledno je da od izbora bježe oni koji su ostvarili većinu 2020”, poručila je ona.

Ustavni odbor je, glasovima parlamentarne većine, predložio Skupštini da se na te funkcije izaberu Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

U prvom krugu glasanja nijedan od tih kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika.

U drugom krugu glasanja potrebna je tropetinska podrška, odnosno 49 glasova poslanika.

DPS je spreman da podrži izbor jednog sudije ako, kako su ranije kazali, se kroz inkluzivan parlamentarni dijalog u najkraćem roku odredi datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, i ako se odustane od namjere da se “neustavni Zakon o predsjedniku stavi u pravni poredak Crne Gore”.

“Klub poslanika DPS-a, koji je uvijek demonstrirao spremnost na kompromis u interesu države, iskazuje dobru političku volju da učestvuje u izboru jednog sudije Ustavnog suda kako bi se deblokirao rad ove institucije, uz uslov da se uvaže naši zahtjevi”, naveo je poslanik te stranke Danijel Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve