Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Ustavni odbor jednoglasno podržao odluku o novom javnom pozivu za izbor sudija Ustavnog suda

Rok za prijavu 15 dana

Ustavni odbor jednoglasno je podržao odluku o raspisivanju novog javnog poziva za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Članovi odbora saglasni su da rok za prijavu kandidata bude 15 dana, a Stručna služba Skupštine će, kako je rekla predsjednica ovog skupštinskog tijela Simonida Kordić, danas kontaktirati dnevni list da u što je kraćem mogućem roku – u nedjelju ili u ponedjeljak objavi konkurs, sa trajanjem od 15 dana.

Tok sjednice

Kordić je na početku sjednice podsjetila da u Skupštini dvotrećinskom, ni tropetinskom većini četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nisu dobila neophodnu podršku.

Navela je da će danas donijeti odluku o raspisivanju konkursa, a da će ga raspisati u najkraćem roku.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović ocijenio je da je kod ovog konkursa “svaki dan godina”.

”Zalažem se da radimo maksimalno koliko možemo. Ustavni odbor je vrijedno radio, trudio se, mislim da možemo jače – da intervjue sprovodimo 24 sata dnevno, da dođemo do tih rokova, da se krajem januara na vanrednoj sjednici parlamenta biraju četiri sudije Ustavnog suda”, naveo je on i dodao da će “ponovo biti odlučujući politički dogovor”.

Popović je dodao da neće nikog podržati ko je bio član bilo koje političke partije u posljednjih pet godina.

”Moramo da dobijemo nezavisne kandidate”, istakao je on.

Poslanik Demokratske partije socijalista Luiđ Škrelja smatra da treba jednoglasno donijeti odluku da se javni poziv raspiše sa rokom trajanja od 15 dana.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović kazao je da vjerovatno kada budu organizovani intervjui kandidata neće biti član Ustavnog odbora zbog nespojivosti funkcija.

”Demokratska Crna Gora će i dalje biti konstruktivna prilikom izbora sudija Ustavnog suda. I tokom prethodna dva glasanja smo glasali i na taj način pokazali odgovoran odnos prema građanima, ali i prema tome da Crna Gora ubrzano napreduju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Sve one političke strukture koje su blokirale ili će opet raditi isto neka snose odgovornost pred svojim biračima i našim međunarodnim partnerima”, naveo je on.

Poslanica Jovanka Bogavac (Demokratski front) ocijenila je da treba da idu na najkraći zakonski rok od 15 dana.

Poslanica Suada Zoronjić (Građanski pokret URA) navela je da što prije treba raspisati konkurs.

”Mi smo dali sve od sebe. Nismo napravili nikakav pogrešan korak. Sve je teklu po planu. Svi odbori su održani ekspeditivno, sva ispitivanja u skromnom, preciznom roku, tako da sam sigurna da ćemo i ovaj put dati sve od sebe, da će se poziv raspisati što prije i proces odblokiranja Ustavnog suda dovesti do kraja”, navela je ona.

Kordić je rekla da je predloženo da rok za prijavu bude 17 dana, kako bi kandidati imali dovoljno vremena za prikupljanje dokumentacije, s obzirom na to da slijede neradni dani.

Popović je istakao da dokumentacija koja se prikuplja na konkursu ima validnost od šest mjeseci, te da to neće biti problem za kandidate koji će se ponovo prijaviti, ali da treba da se ostavi vrijeme za nove prijavljene.

Poslanik Danijel Žiković (DPS) rekao je da je poželjno da se prijavi što veći broj kandidata, te ocijenio da ima sasvim dovoljan broj radnih dana da potencijalni kandidati prikupe neophodnu dokumentaciju.

Dogovor

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i više od tri mjeseca nema kvorum za odlučivanje.

Predstavnici međunarodne zajednice ranije su poručili da formiranje Ustavnog suda treba da bude prioritet i pozvali predstavnike političkih partija na dogovor.

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, kazala je da bi Evropska unija, početkom naredne godine, mogla razmatrati zaustavljanje pregovora sa Crnom Gorom, ako država ne uspostavi funkcionalne institucije.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović zatražila je od članova Odbora da, imajući u vidu političku i institucionalnu krizu u Crnoj Gori, maksimalno ažurno i ekspeditivno počnu i sprovedu proceduru novog javnog poziva za izbor sudija Ustavnog suda.

Đurović je u dopisu sugerisala predsjednici Odbora Simonidi Kordić da razmotri mogućnost da se za novi javni poziv koriste najkraći rokovi, 15 dana, propisani Zakonom.

”Đurović je istakla da bi se, nakon završenog javnog poziva, efikasnim radom prilikom obavljanja intervjua i formiranja predloga prema Skupštini, moglo značajno doprinijeti ubrzanju postupka izbora sudija”, navedeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve