Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Od njegovih kikseva ne možemo da živimo

Uvod je bio posebno dirljiv jer citatom predsjednika SAD Džona Kenedija, otkriva svoju unutrašnju borbu, da li je ovo njegova zemlja ili pripada nekoj drugoj.

Piše: Miodrag Radović, šef kabineta predsjednika Crne Gore

U ovim vremenima prepunim tenzija, valja ponekad naći neku razbibrigu da vam izvuče osmijeh na lice. Upravo to se desilo kad sam čitao posljednji ,,stav premijera Krivokapića o svojim “basnoslovnim” uspjesima. Ne iznenađuje me ni to da nema nikakav osjećaj, da ovakav stav da je ničim izazvan, u danu kada je šira crnogorska javnost upoznata sa tužnom činjenicom da je upravo nedostatkom rada resora kojima rukovodi, nastala opasnost da naši sportisti neće moći da se pojave na smotrama pod svojom zastavom i himnom. To je možda i dio plana njegove drugarice iz NVO “Ne damo Crnu Goru” (njenim građanima), da ne moraju na nekom sportskom takmičenju prolaziti agoniju gledanja zastave i ustajanja na himnu sopstvene države.

Uvod je bio posebno dirljiv jer citatom predsjednika SAD Džona Kenedija, otkriva svoju unutrašnju borbu, da li je ovo njegova zemlja ili pripada nekoj drugoj.

• PROGRAM UNIŠTAVANJA DRŽAVE

U ranijem tekstu povodom godišnjice od parlamentarnih izbora sam faktografski prikazao zašto je ova vlada katastrofalna po Crnu Goru, stoga neću ponavljati fakte već se samo osvrnuti na ono što je on tvrdio. Jedno mu se mora priznati. Plan i program ispunjava doslovno. Ali ne Program rada Vlade, već program uništavanja države koji mu je isporučen s adresa izvan Crne Gore.

Danas živimo u nikad podjeljenijem društvu. Ako je prethodna vlast više puta okrivljena za tako nešto, šta onda reći za ovu koja je atmosferu dovela do usijanja. Servilnost centrima moći izvan Crne Gore i služenje jednoj vjerskoj organizaciji na koju su prenijete nadležnosti Uprave za kadrove, vraća nas decenijama unazad. Stoga ne čudi ni zloupotreba vojnih resursa (bez odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost), da se uprkos protivljenju većinske Crne Gore, vojnim desantom transportuju zvaničnici jedne vjerske zajednice, čime dokazuju da oni ne služe narodu. Od tog događaja svima nam je ostao gorak ukus, posebno jer niko nije napravi način objasnio šta su radile strane službe i pripadnici snaga bezbjednosti drugih država, da li je pokrenut makar jedan disciplinski postupak za prekomjernu upotrebu sile, da li je zaista u noći pred taj događaj dobijen nalog sa strane adrese kako izvršiti desant itd.

• NEDOSLJEDNOST U IZJAVAMA

Da bi se sve to prikrilo, najlakše je okriviti prethodnu vlast, jer je to mantra koja ih tješi i čini da lakše zaspu, iako na današnji dan predstavljaju istorijski endem, Vladu koju trenutno ne podržava niti jedan poslanik ni njegovi. Zna da su mu ovo posljednji dani ili sati u premijerskoj stolici, kao i mnogim njegovim “ekspertima”, bez obzira ko dobio izbore i ko formirao Vladu. Stoga vjerovatno razmišlja da nije loše da svojoj porodici obezbijedi još malo poslova, a da svoju poziciju u poslednjim trenucima iskoristi za političko djelovanje ako pak formira partiju koju najavljuje taman kao što je rekao da ćemo živjeti kao u Švajcarskoj. Da bi produžio svoje bivstvovanje makar koji dan, ne smeta mu nedosljednost izjava iz dana u dan, samo da zadovolji svoje nalogodavce, pa ne čudi što će u istoriji ostati kao premijer koji se nije pitao, kako bi naš narod rekao “više nego pijan s gaćama”, s tim što je tragedija veća jer ovdje ima dosta istine.

• ČIME SE HVALI PREMIJER

Pohvalio se formiranjem avio-kompanije, ali preskače da pomene da nije koštala nula eura kako je najavio, već da se cifra popela odavno na nekoliko desetina miliona eura, ne računajući obaveze koje je prenebregao iz procesa gašenja Montenegro Airlines-a.

Pohvalio se imunizacijom koja je na najnižem nivou u Evropi i u regionu, jer je Vlada kasno počela nabavku vakcina, ali preskače da kaže da ni on sam nije vakcinisan jer ,,ko vjeruje ne može dobiti koronu”, pa što bi se i građani vakcinisali.

Pohvalio se da je određene projekte vratio u državno vlasništvo, ali preskače da kaže koliko će građane koštati odšteta za brutalno otimanje imovine stranim investitorima.

Pohvalio se da očekuje rast investicija u narednoj godini, ali je pitanje s kojim investitorima jer je sve renomirane praktično otjerao ili satjerao u ćošak.

Pohvalio se zapljenom kokaina, u zaista rekordnoj količini, ali je preskočio da objasni zašto je akcija tako rano izvedena bez praćenja traga do nalogodavaca, pri tome neprikazavši niti jedan drugi rezultat u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala koje je u svom ekspozeu istakao kao prioritet.

Pohvalio se raskidom koncesionih ugovora za male hidroelektrane, ali preskočio da kaže koliko će se novca odliti iz državnog budžeta.

Pohvalio se sezonom koja je zaista morala biti bolja od prethodne, ali propustio da kaže po kom ponderu računa priliv budžeta, da li po realnim okolnostima ili ponderu iz 2019. sa drugačijom strukturom gostiju i platežnom moći, a da ne govorimo o diskutabilnom pristupu upravljanja sezonom što zbog epidemioloških kikseva, što zbog infrastrukturne neorganizovanosti.

Pohvalio se novim finansijskim aranžmanom za auto-put, ali nam ne kaže kad planira da završi taj najveći infrastrukturni projekt, a da ne govorimo o transparentnosti jer ni dan-danas ne znamo šta piše u tom aranžmanu i koliki je njegov rizik, već moramo da im vjerujemo na riječ da su uštedjeli toliko novca.

Njegova Vlada prednjači u netransparetnosti, te na primjeru u četovorstrukom ministarstvu kojim rukovodi njegova prijateljica iz NVO ima preko 200 slučajeva ćutanja javne uprave.

Pohvalio se vanjskopolitičkim uspjesima odnosno kurtoaznim uzvratnim pohvalama kako je Crna Gora lider u regionu po pitanju evropske integracije, a preskače da kaže da je nije on doveo u tu poziciju (hvala mu što je podsvjesno pohvalio sve nas iz prethodne administracije koji smo tome doprinijeli, ali on to sigurno ne shvata).

Često se pitamo ko je glavni pregovarač, dok su radne grupe održale prve sastanke tek prije par dana, odnosno godinu od parlamentarnih izbora. Moždau vanjskopolitičke uspjehe ubraja sramni non pejper gdje poput ozlojeđene osobe blate šefa svoje države.

• IDITE I SPASITE “VOLJENI NAROD”

Gospodine Krivokapiću, projekt ekspertske Vlade je apsolutni krah, ne zbog toga što se politički ne slažem s Vama, već što u Vladi nema niti jednog eksperta.

Znanje kojim raspolažu Vaši ministri je na nivou pripravničkog, s tim što ozbiljan pripravnik sluša druge ne bi li nešto naučio, a ovi Vaši su utuvili u glavu da preko njih nema.

Ne znam samo kako ćete živjeti poslije ove ekskurzije jer je očigledno da su vas odbacile apsolutno sve političke grupacije u Crnoj Gori, a bogomi i gotovo svigrađani.

Stoga posebne čestitke na “uspjehu” da postignete istorijski konsenzus u Crnoj Gori, gdje se svi slažu da treba što prije da odete. Učinite to molim Vas ako Boga znate, da spasite “svoj voljeni narod”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve