Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NVO Montenegro International: Aktuelna većina da se javno izjasni po pitanju Srebrenice

Oni su apelovali da se aktuelno državno rukovodstvo jasno odredi prema pitanju oko kojeg je ujedinjen čitav civilizovani svijet.

NVO Montenegro International podržala je inicijativu Kluba poslanika Bošnjačke stranke BS za usvajanje rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici.

BS je podnijela inicijativu Skupštini Crne Gore.

“Podržavamo ovu incijativu i zahtijevamo od svih članova Vlade, uključujući premijera i predsjednika Skupštine, da se javno izjasne po pitanju međunarodno-pravne kvalifikacije zločina koji se dogodio u Srebrenici. Da aktuelna parlamentarna većina svojim potpisom stane iza jednostavne i jasne tvdnje da je u Srebrenici počinjen genocid”, rekli su Montenegro Internationalu.

Oni su ukazali da, od svih zločina tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, međunarodni sudovi su jedino zločin u Srebrenici okarakterisali kao genocid.

“Tako je označen presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine. Na najveće kazne, doživotni zatvor, osuđeni su Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske i Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske”, naveli su u toj NVO.

Prema njihovim riječima, Skupština je 2009. godine usvojila Deklaraciju o Srebrenici, kojom je potvrdila istoimenu Rezoluciju Evropskog parlamenta.

“Skupštinska većina 2009. godine imala je jasan stav o ovom pitanju, te se stav članova bivše Vlade koja je bila multinacionalna, kao ni tadašnje vladajuće koalicije i parlamentarne većine koju su činile i partije nacionalnih manjina, nije dovodio u sumnju. Sa čela države, upućivani su izrazi duboke solidarnosti i pijeteta prema svim nevinim žrtvama rata na prostoru bivše Jugoslavije, kojem god narodu pripadale. Zato argumentacija predsjednika Skupštine Alekse Bečića predstavlja ponovno izvrgavanje činjenica i izbjegavanje da se nova parlamentarna većina prema ovom zločinu precizno odredi, dok sa osmijehom govori o ovakvom zlocinu, Bečić najviše govori o sebi – o nedostatku elementarne pristojnosti, o saosjećanju da i ne govorimo”, naveli su u Montenegro Internationalu.

U toj NVO ističu i da je Crna Gora u vanjskoj politici partner u okviru brojnih međunarodnih organizacija i inicijativa, zasnovani, između ostalog, na principima osude zločina protiv čovječnosti, osuda nasilnih aneksija, rata i pozivanja na rat.

“Ukoliko izostane izjašnjenje, na primjer, premijera i ministra vanjskih poslova, to će značiti da svjesno varaju i lažu svoje sagovornike i predstavljaju se za ono što nijesu”, poručili su u Montenegro Internationalu.

Kako su ocijenili, do posljednje predizborne kampanje u crnogorskom društvu postojala je nepisana saglasnost o ovom pitanju, uz naravno sporadične incidente pojedinaca i grupa koji su svoju političku naklonost ekstremnim nacionalističkim partijama iskazivale tako što su slavile etničko čišćenje, mržnju prema drugim narodima, i pripadnicima drugih konfesija. Nažalost, sporadično je postalo redovno. Redovno na protestnim litijama, prečesto na svim našim ulicama u svim našim gradovima.

“Svi smo svjedoci da je u predizbornoj kampanji, naročito tokom tzv litija, dominirala velikosrpska propaganda, ista ona kojoj smo svjedočili tokom ratova na teritoriji BiH, Hrvatske, Kosova. Dominirali su oni najzloslutniji simboli – slike ratnih zločinaca – Karadžića i Mladića i pjesme u kojima se veliča rat i okupacija tuđih teritorija. Uloga Srpske pravoslavne crkve i njenog pokojnog poglavara u Crnoj Gori Amfilohija Radovića u ratnoj propagandi i ratu na prostoru BiH, poznata je i domaćoj i regionalnoj javnosti, ali i dobro informisanim međunarodnim adresama”, rekli su u NVO.

Oni su, kako navode, čitali poruke koje su za sobom ostavljali simpatizeri partija koje su danas dio parlamentarne većine u Crnoj Gori, ispisivanjem prijetećih grafita u čemu su učestvovali čak i lokalni funkcioneri tih partija, kojima se ismijevaju masovna ubistva u Srebrenici, poziva na ponavljanje zločina i promoviše srpski nacionalizam. Oslikavane su i slavljene četničke vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića i Pavla Đurišića sa uvredljivim porukama prema bošnjačkom stanovništvu.

“I sam aktuelni premijer, u svojoj kampanji govorio je o Crnoj Gori kao srpskoj državi, a u više navrata je od strane novinara upitan da se odredi prema pomenutim postupcima svojih pristalica. Na pitanje da li priznaje genocid u Srebrenici nije imao odgovor, tj vješto ga je izbjegavao opštom pričom “da su svi činili zločine”. Video zapisi koji su kružili internetom, a koji svjedoče o premijerovoj prošlosti, ne ostavljaju prostor za sigurnost i spokoj”, rekli su u Montenegro Internationalu.

To je, kako smatraju, razlog za zabrinutost Bošnjačke stranke, sunarodnika islamske vjeroispovijesti, ali i svih koji Crnu Goru vide jedino kao multinacionalnu, multikonfesionalnu, multietničku državu. I takvu je žele i hoće sačuvati.

“Imajući u vidu prijeteće poruke koje smo slušali od nekih poslanika aktuelne parlamentarne većine; da su se neki poslanici jasno deklarisali kao negatori genocida u Srebrenici, svjedočeći legalizovanju i sprovođenju politika Srpske pravoslavne crkve i diskriminatorni odnos prema drugim vjerskim organizacijama i vjernicima, znajući da je Vlada sačinjena od ljudi koji su u bliskim rođačkim i poslovnim vezama sa SPC, njenim finansijerima i propagatorima, sa teškim sjećanjima na stradanja naše muslimanske braće tokom rata u BiH, obavezujući se da nećemo dozvoliti da se nevine žrtve zaborave, a slave njihovi dželati”, poručili su u Montenegro Internationalu.

Oni su apelovali da se aktuelno državno rukovodstvo jasno odredi prema pitanju oko kojeg je ujedinjen čitav civilizovani svijet.

“Na taj način, prije svega, će pokazati pijetet prema žrtvama srpskog terora u Srebrenici, poštovanje prema našim sunarodnicima, Bošnjacima i Muslimanima, ogradiće se od svih pojedinaca koji prizivaju etničko čišćenje, promovišu veliku Srbiju, slave ratne zločince i šire mržnju prema nesrpskom stanovništvu u Crnoj Gori. Na taj način poručiće i svim građanima Crne Gore, i svim inostranim adresama, da će zagovarati mir i međuetnički sklad, poštovati i promovisati različitosti, te da neće biti tolerancije za jezik mržnje i ratnohuškačku propagandu. Ukoliko to ne učine, ukoliko prećute, znači da potvrđuju naše strijepnje i poručuju nam suprotno”, zaključili su u Montenegro Internationalu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve