Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

NSD: Skupština Glavnog grada da donese novu odluku o osnivanju RTV Podgorica

RTV Podgorica imala je dovoljno vremena da pokaže da je dostojna zvanja javnog emitera, frekvencije , finansiranja iz budžeta Glavnog grada i pažnje građana koji imaju pravo da za svoj novac dobijaju informacije od lokalnog značaja i objektivno informisanje

Neophodno je da Skupština Glavnog grada što prije donese novu ili značajno revidira postojeću Odluku o osnivanju, kako bi se dalji rad RTV Podgorica nastavio na korist građana, u skladu sa zakonom i najboljim međunarodnim praksama, poručili su iz Nove srpske demokratije (NSD).

“RTV Podgorica imala je dovoljno vremena da pokaže da je dostojna zvanja javnog emitera, frekvencije , finansiranja iz budžeta Glavnog grada i pažnje građana koji imaju pravo da za svoj novac dobijaju informacije od lokalnog značaja i objektivno informisanje”, saopštili su iz partije.

Nažalost, od osnivanja do danas, po njihovim riječima, “RTV Podgorica služila je kao partijski servis DPS”.

“Koji ne samo da je radio na bezočnoj promociji interesa te partije, već je u cilju toga odstupio od svih civilizacijskih, moralnih i zakonskih načela. Konstantan govor mržnje i podsticanje podjela kroz ideološki filtriranu selekciju tema i gostiju koji nikakve veze sa funkcijom lokalnog javnog emitera nemaju, dovele su do toga da građani Podgorice i Crne Gore ovu karikaturu od televizije prepoznaju kao poslednji bastion šovinizma i ksenofobije zaostao nakon rušenja režima. Umjesto ukazivanja na komunalne, infrastrukturne, saobraćajne i kulturne projekte i izazove u Glavnom gradu, aritmična Gradska TV prikupljala je autošovinistički otpad iz zemlje i regiona, dajući im prostor da truju, mrze, pljuju i psuju sve što se razlikuje od njihovog šatro-liberalnog, a zapravo rigidnog, jednoumnog pogleda na svijet”, naveli su iz NSD.

Napominju da je dužnost Skupštine Glavnog grada “preduzme korake”.

“Kako apeli i vapaji stručne i laičke javnosti do sada nisu urodili plodom i nisu natjerali Savjet RTV Podgorica da iz ruku neformalnih urednika i direktora vrate sebi kao predstavnicima građana upravljačka prava u ovom javnom emiteru, a javnog emitera prilagode potrebama građana, dužnost Skupštine Glavnog Grada je da u domenu svojih prava i odgovornosti, kao osnivač RTV Podgorica, preduzme korake u tom pravcu”, dodaju.

Kozmetičke izmjene i personalne rotacije, kažu, “nisu rješenje”.

“Jer je postojeća Odluka o osnivanju pisana sa ciljem da se olakša namjenska, partijska zloupotreba radio-televizije Podgorica, bez ikakve odgovornosti nadležnih delegiranih lica. Takođe, postupak predlaganja i izbora članova Savjeta, njihovih prava i obaveza, potpuno je neusklađen sa evropskim standardima i preporukama u dijelu medijskih sloboda, pa je neophodno da Skupština Glavnog grada što prije donese novu ili značajno revidira postojeću Odluku o osnivanju, kako bi se dalji rad ovog servisa nastavio na korist građana, u skladu sa zakonom i najboljim međunarodnim praksama”, zaključuju iz NSD.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve