Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Novi mandatar iliti vrana na dva koca

''U momentu kad se cio svijet zgražava pred prijetnjom ruskoga zlikovca Putina, neprihvatljivo je da oni koji nijesu smogli snage osuditi njegovu agresiju na Ukrajinu, a time i na cio demokratski poredak, budu nosioci proevropske politike u Crnoj Gori. To i Abazoviću i međunarodnoj zajednici moraju jasno poručiti ne samo suverenističke partije no i partije manjinskih naroda u Crnoj Gori''

Stiješnjen između “međunarodnoga činioca“ i zadatka koji mu je dao Aleksandar Vučić, Dritan Abazović neđeljama pokušava sastaviti novu proevropsku manjinsku Vladu. Njegov čvrsti zagrljaj s proruskom i velikosrpskom partijom SNP pokazuje da iz koalicije s DF-om nije izašao zato što mu taj pokret programski ne odgovara no zato što je to bio stav inostranih nalogodavaca, kazali su Boban Batrićević, Adnan Čirgić, Andrej Nikolaidis, Milenko Perović, Aleksandar Radoman, Đorđe Šćepović i Stefan Todorović.

“Koristeći se činjenicom da međunarodni faktor još nije uočio da između umekšane retorike SNP-a i bukadžijskog ponašanja DF-a programskih razlika nema, Abazović ključnu ulogu u novom razuru Crne Gore želi dati Vladimiru Jokoviću – kako bi u crnogorskome društvu kratkoga pamćenja sačuvao sebe za nove zadatke, po nalogu Vučića ili Eskobara – svejedno”, ističe grupa intelektualaca.

Objašnjavaju i zašto Abazović u novoj proevropskoj Vladi najčvršće savezništvo traži ne s partijama koje su Crnu Goru uvele u NATO i dovele do praga EU nego s onima čiji je cio partijski program bio zasnovan na antievropskoj i antinatovskoj politici.

“Zato što on tu Vladu očigledno vidi evropskom samo u onoj mjeri koja je dovoljna da zamagli oči stranim partnerima zahvaljujući čijoj kratkovidosti je prije dvije godine došao na vlast i sad opet došao u situaciju da bude mandatar za sastav nove Vlade. Nedopustivom šutnjom partije manjinskih naroda ispratile su sve aktivnosti Dritana Abazovića posljednjih neđelja – od njegova tancovanja na četničkome piru Noćnih vukova do jasno izražena stava da Crnogorcima nema mjesta u novoj Vladi te da partija nasljednica politike Slobodana Miloševića, ona partija čiji mitropolit iznosi skandalozne stavove u vezi s Ukrajinom i Crnom Gorom a čiji se brat – laureat državne nagrade sprda s Crnogorcima, Bošnjacima i Albancima, treba biti ključni faktor u novoj Vladi”, ističu intelektualci.

Pozivaju sve građanske, suverenističke partije proevropskoga usmjerenja da jasno poruče novome mandataru da on nije u poziciji da postavlja uslove – ni po dosadašnjem učinku srozavanja svih vrijednosti ni po podršci koju je dobio na izborima.

“U suprotnom, neka zatraži podršku od DF-a za svoju manjinsku „proevropsku“ Vladu čiji se ciljevi usklađuju kod Putinovih balkanskih igrača: Aleksandra Vučića i patrijarha Porfirija. U momentu kad se cio svijet zgražava pred prijetnjom ruskoga zlikovca Putina, neprihvatljivo je da oni koji nijesu smogli snage osuditi njegovu agresiju na Ukrajinu, a time i na cio demokratski poredak, budu nosioci proevropske politike u Crnoj Gori. To i Abazoviću i međunarodnoj zajednici moraju jasno poručiti ne samo suverenističke partije no i partije manjinskih naroda u Crnoj Gori”, zaključuju oni.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
16.03.2022-10:51 10:51

Dritan se toliko radovao..sto mu je Jokovic prisao u susret..da je uzviknuo..ovo je istoriski momenat..da se pridruzio u njegovu manjisku vladu..Pitam se,zasto bi ova manjinska vlada radila u interesu CG..kad od pocetka su protiv Crnogorskih..drzatvornih..partija..
Mi se ne smijemo igrati sa drzavom CG..izgubili smo dosta vremena..a ova grupa ce nam drzavu dokrajciti….jer ako ostatak ne reaguje..na Jokovice rijeci..no sute..onda su i oni izdajnici i antidrzavnici…Najbolje bi bilo izbori..i to pod Hitno..
G-din Djukanovic..se igra sa kartama..i nada se da ce Dritan raditi sta on kaze..a Dritanu je glavno..da se on samo izabere..pa ce nam se smijati u brk..