Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) ističe da je cilj privremenih mjera za sprečavanje koronavirusa zabrana političkih skupova, a ne zabrana svake političke aktivnosti političkih subjekata.

Foto: Vlada CG

Povodom upita upućenih Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) od strane više političkih subjekata na temu mogućnosti održavanja političkih skupova u predizbornoj kampanji NKT podsjeća da je odgovarajućim naredbama za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, propisana zabrana održavanja političkih skupova na otvorenom javnom mjestu kao i da je data mogućnost okupljanja na otvorenim javnim mjestima do 40, a na zatvorenim do 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke udaljenosti od najmanje dva metra i obavezu nošenja zaštitnih maski.

“Dakle, smisao mjere je zabrana političkih skupova na koje politički subjekti pozivaju pristalice bez mogućnosti da unaprijed znaju broj i identitet osoba koje će prisustvovati skupu – i time predstavljati epidemiološki rizik, a ne zabrana svake političke aktivnosti”, saopšteno je iz NKT-a.

Podsjećaju da su i ranije dobijali upite više političkih subjekata koji su se interesovali za mogućnost okupljanja radi predaje izbornih lista.

“I tada je u komunikaciji sa predstavnicima političkih stranaka i koalicija dato tumačenje mjere prema kojem je svim političkim subjektima, bez razlike, omogućeno okupljanje do 20/40 pristalica radi predaje izborne liste, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera. U tom smislu se i dalje tretiraju okupljanja u organizaciji svih političkih subjekata sa unaprijed poznatim brojem učesnika i pridržavanjem svih epidemioloških mjera”, navodi se u saopštenju.

NKT će, kako se navodi u saopštenju, pratiti razvoj epidemiološke situacije i u skladu sa procjenama Instituta za javno zdravlje Crne Gore razmotriti mogućnost povećanja dozvoljenog broja lica na javnim mjestima kako bi se svim političkim subjektima omogućilo kvalitetnije predstavljanje izbornih programa, izbornih lista svakako uz obavezu dosljednog poštovanja svih propisanih epidemioloških mjera – distance i nošenja zaštitne maske.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve