Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Nišavić hoće da ratuje na Kosovu, ali i da popisuje u Crnoj Gori

Crnogorskoj javnosti je NVO Miholjski zbor postala poznata nakon što su organizovali protestna okupljanja u Podgorici prije izbora manjisnke vlade Dritana Abazovića.

Predsjednik NVO Miholjski zbor Zdravko Nišavić, javnosti poznat po učešću na skupovima kojima se zastupaju interesi Crkve Srbije u Crnoj Gori, imenovan je odlukom predsjednika Opštine Željka Komnenovića za člana popisne komisije u opštini Tivat, iako je nedavno javno pozivao građane da idu i brane Kosovo.

Nišavić, koji osim crnogorskog ima i srpsko državljanstvo, u video-obraćanju objavljenom 25. septembra na društvenim mrežama, u grupi 357- Srbija, sa pozdravom „Pomaže Bog, braćo i sestre“, uslikao se ispred, kako je naveo, kragujevačke opštine gdje se nalazi vojni odsjek Vojske Srbije i pozvao svoje prijatelje da se prijave za odlazak na Kosovo.

– Došao sam da se prijavim, da se stavim na raspolaganje ukoliko bude potrebno, da se ide na Kosmet. Pozivam sve svoje prijatelje, veterane da se jave vojnom odsjeku i da ovo napravimo i pretvorimo u jedan viralni poziv, poziv obraza. Jer prijaviti se da odbranimo Kosmet je naša sveta dužnost i nešto što svaki Srbin treba da uradi. Pozivam sve, napravite snimak, dijelite svojim prijateljima, okupimo se, pokažimo da među Srbima još uvijek žive Obilići – rekao je Nišavić.

Na spisku tivatske opštinske komisije prijavljenih kandidata za popisivače Nišavić se nalazi pod rednim brojem 70.

NVO Miholjski zbor i NVO Matica Boke-podružnica Tivat nedavno su se obratile budućem predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću povodom najavljenog popisa stanovništa.

Zatražili su da mandatar spriječi pozive na bojkot popisa i ,,preda one koji sumnjaju u rezultate“ – nadležnim državnim tužilaštvima.

– Kao NVO koje baštine apsolutnu posvećenost dobrobiti svakog građanina Crne Gore, kroz humanitarni rad, kroz borbu protiv zakonskih regulativa koje idu protiv poštovanja privatne svojine kao temelja demokratskog društva i svih negativnih uticaja protiv koncepta građanske države, molimo Vas da podignete glas protiv onih koji su počeli da unose paniku među narodom, plasiraju dezinformacije o postojanju već ,,gotovih rezultata popisa“, koje je neko, samo njima znan, već napisao, a pošto su upoznati sa tzv. rezultatima popisa i ko ih posjeduje, trebalo bi te rezultate da podjele sa nadležnim državnim tužiocem i drugim organima kojima je u opisu gonjenje počinilaca krivičnih djela, falsifikovanja i sl. a našlo bi se tu i prikrivanje krivičnog djela, prikrivanje izvršioca krivičnog djela, pozivanje na bojkot popisa kao djelo protivzakonitog pozivanja na nepoštovanje zakona CG, što sve vodi podizanju nivoa straha kod običnih građana i širenju panike među građanima – ističe se, između ostalog, u saopštenju dvije nevladine organizacije mandataru Spajiću.

Crnogorskoj javnosti je NVO Miholjski zbor postala poznata nakon što su organizovali protestna okupljanja u Podgorici prije izbora manjisnke vlade Dritana Abazovića.

Pobjeda je januara 2022. godine, nakon smjene vlade Zdravka Krivokapića, objavila da su članovi ,,Miholjskog zbora“ snažno podržali ulična okupljanja i da su bili u prvim redovima demonstranata noseći istovremeno zvaničnu zastavu SPC sa četiri ocila kao i zastavu Miholjskog zbora sa slovima O.

Prema informacijama Pobjede, Nišavić ima dvojno državljanstvo, a crnogorsko mu je uručio 2016. godine Goran Danilović, tada ministar unutrašnjih poslova u vladi izbornog povjerenja.

 ,,Miholjski zbor“ na braniku srpstva u Crnoj Gori

Nevladinu organizaciju Miholjski zbor, prema podacima Pobjede, osnovao je tadašnji paroh grbaljski Mijajlo Backović 2018. godine. Backović je Miholjski zbor osnovao sa pozicije predsjednika Pravoslavne omladine Crne Gore, organizacije koja je bliska Crkvi Srbije i koja je krovna organizacija svih pravoslavnih bratstava.

Backović je bio blizak tadašnjem direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanu Vukšiću sa kojim je nastavio da bude u stalnoj komunikaciji a presudno je, kako je ranije Pobjeda pisala, uticao na političku karijeru Vukšića predloživši ga za nosioca liste koalicije ,,Za budućnost Kotora“, pozicije koja mu je bila odskočna daska za imenovanje na funkciju direktora ANB-a.

Pop Backović je jedan od rijetkih u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Crkve Srbije koji je nakon smrti mitropolita Amfilohija napredovao u službi jer je sa mjesta grbaljskog paroha došao do bitne i uticajne funkcije sekretara Eparhije budimljansko-nikšićke.

Miholjski zbor se zajedno sa članovima pravoslavnih bratstava Stupovi i Tvrdoš aktivirao u protestima u Crnoj Gori nakon smjene vlade Zdravka Krivokapića.

Miholjski zbor, Tvrdoš i Stupovi su, prema informacijama Pobjede, bili angažovani i na Cetinju 4. i 5. septembra braneći Cetinjski manastir od Crnogoraca. Sigurnosnim mjerama rukovodio je i koordinirao pop Mijajlo Backović.

Backović je, kako je naš list ranije objavio, prisustvovao 2016. u Kotoru stvaranju tzv. balkanske kozačke vojske, kada su Kotorom defilovali uniformisani ruski oficiri i motociklisti „Noćni vukovi“ koji su takođe bili angažovani na Cetinju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve