Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Nimanbegu: Nacionalni parkovi koče realizaciju projekta na ulcinjskoj solani

Takođe, dodaje, Opštini Ulcinj je jako bitna realizacija ovog projekta jer se njegovom sanacijom može ponovo uspostaviti sada prekinut ključni ekološki proces

Upoznati smo od strane CZIP (Centra za zaštitu i proučavanje ptica) da JP „Nacionalni parkovi“ koče projekat koji je trebao biti dostavljen Agenciji za zaštitu životne i sredine na dalje postupanje, a tiče se Sanacije bentova i nasipa na ulcinjskoj solani, saopštio je predsjednik Nove Demokratske Snage FORCA, Genci Nimanbegu.

On je kazao da je država je delegirala JP „Nacionalni parkovi“ da zaštiti ulcinjsku solanu pa nas zanima zašto do njegove realizacije nije došlo.

“Fondacija Mava koja se bavi očuvanjem biodiverziteta za dobrobit ljudi i prirode opredijelila je finansijska sredstva za tu namjenu i ona moraju biti utrošena do kraja oktobra 2022. godine.

Nova Demokratska Snaga Forca kao glavni akter se još od 2012.godine zalagala se za zabranu gradnje na Solani koji je usvojen u izmjenama prostornog plana CG. Takođe, našom inicijativom je Skupština Opštine Ulcinj 2019.godine donijela Odluku da područje ulcinjske solane proglasi zaštićenim prirodnim dobrom od nacionalnog i međunarodnog značaja pod nazivom Park prirode „Ulcinjska solana“”, dodao je Nimanbegu.

Podsjeća da je jedan od koalicionih zahtjeva bio upravo Ulcinjska solana jer ona kao takva zahtjeva poseban tretman, posebno jer je godinama unazad bila ostavljena na milost i nemilost.

Takođe, dodaje, Opštini Ulcinj je jako bitna realizacija ovog projekta jer se njegovom sanacijom može ponovo uspostaviti sada prekinut ključni ekološki proces.

“Stoga, Nova Demokratska Snaga Forca zahtjeva od Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma i Vlade da odmah reaguju i preduzmu mjere kako bi se ispoštovao rok i kako bi što prije došlo do njegove realizacije”, zaključio je Nimanbegu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve