Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Nimanbegu Milatoviću: Nadamo se da ćete biti promoter pravih investicija koje promovišu ekonomski razvoj, a ne političke monopole

Nada se da će uspješno obavljati novu dužnost Predsjednika i da će raditi na ostvarivanju vizije Crne Gore kao suvjerene i održive države, dajući prioritet ekonomskom razvoju i članstvu u Evropskoj uniji

Genci Nimanbegu, predsjednik Nove Demokratske Snage FORCA i poslanik u Skupštini Crne Gore, čestitao je novoizabranom predsjedniku Jakovu Milatoviću.

“Kao sto znate, Forca je na ovim izborima zauzela poziciju da se ne svrstava jer nismo željeli da se svrstavamo iza bilo kojeg kandidata i naglasili smo da nam politike koju su oni zastupali nisu  garantovali da će naši interesi biti podržani u dovoljnoj mjeri za podršku na ovim izborima. Ali, to ne znači da nećemo pružiti ruku saradnje za dobrobit svih građana Crne Gore, posebno za Albance u Crnoj Gori”, naveo je Nimanbegu.

Nada se da će uspješno obavljati novu dužnost Predsjednika i da će raditi na ostvarivanju vizije Crne Gore kao suvjerene i održive države, dajući prioritet ekonomskom razvoju i članstvu u Evropskoj uniji.

“Za nas, kao autohtoni narod, više su nego značajna dostignuća u vezi sa članstvom u Sjeverno atlantskoj Alijansi, ali i mnogi djelovi prava manjina, koje smo godinama sa mnogo truda osvojili. Za nas su od životnog značaja odnosi sa Republikom Kosovo, kao dvije suvjerene i prijateljske države”, kazao je Nimanbegu.

Ističe da zabrinutost kao manjinskog, autohtonog naroda ostaje ista.

“Nivo centralizacije u Crnoj Gori direktno ugrožava odlučivanje nacionalnih zajednica a i lokalnih samouprava. Želimo da Vi radite na decentralizaciji nadležnosti, što je veoma važno za uključivanje, ne samo proforme, nacionalnih manjina. Područja gdje žive Albanci imaju najveći potencijal za razvoj u Crnoj Gori, ali su ostali najnerazvijenija mjesta. Ulcinj je bio pomorska sila sa sopstvenom flotom brodova i danas, poslije 143 godine, još nema luku, iako sam je kao poslanik mnogo puta tražio. Ulcinj je bio turistička sila a danas ima manje ležaja u hotelima nego 80-ih godina jer su i tokom privatizacije i nakon nje politički i ekonomski interesi pojedinih klasa imali prednost nad opštim interesima stanovništva i radnika”, kazao je Nimanbegu.

Kako je istakao, ekonomski razvoj naših krajeva treba da se odvija u pravcu koji neće negativno uticati na demografsku strukturu na našim prostorima.

“U prošlosti smo imali uznemiravanja od djelovanja Srpske pravoslavne crkve u Ulcinju, Anamaljskom području, Krajini i Martinaju. Albanci su nepravedno tretirani izbornim zakonom i vjerujem da ćete podržati naš zahtjev za garantovanim mandatima. Ovo je mali dio onoga što nas kao narod brine, ali ova i mnoga druga pitanja su najbolje rekli u nedjelju, 2. aprila, gdje je nizak izlazak na glasanje u albanskim područjima, poslata jasna poruka za sve kandidate”, kazao je Nimanbegu.

Nada se da će Milatović biti promoter pravih investicija koje promovišu ekonomski razvoj, a ne političke monopole.

“Takođe, vjerujemo da će vaša aktivnost dodatno promovisati demokratizaciju zemlje, decentralizaciju vlasti, i posebno, uključivanje albanskog naroda u administraciju, ne radi popunjavanja broja ili radi zadovoljavanja političkih klanova, većda bi se radilo iskreno. Da albanski narod ima stručne radnike i profesionalce najbolje govori činjenica njihovog uspjeha van Crne Gore, jer nažalost nisu imali ravnopravan status da dokažu svoje znanje u svojoj zemlji. Na kraju, želim da ponovim naše čestitke na pobjedi uz iskrenu nadu da ćete biti predsjednik svih građana Crne Gore naravno, uključujući tu i Albance”, istakao je Nimanbegu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve