Dok roditelji u korona krizi razmišljaju kako i da li djecu poslati u školu, članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti donose novi set mjera na štetu građana Crne Gore, komplikujući zdravstvenu i ekonomsku situaciji u zemlji, poručili su danas iz nikšićke URE.

Nikšićka URA: Ko još vjeruje NKT-u kao političkom tijelu odlazeće vlasti

Oni konstatuju da nesposobnost i neefikasnost rada NKT-a ovih dana ponovo izlazi na vidjelo pa se, dodaju, postavlja pitanje da li danas u Crnoj Gori postoji neko ko vjeruje NKT-u nakon njegovih odluka i mjera koje su više političke nego li stručne.

Kažu da su začuđeni razmišljanjem i zaključcima “NKT-a odlazeće vlasti sa posljednjeg zasijedanja”.

“Prvo, nije nam jasno kako je moguće da u ovoj situaciji i velikom broju zaraženih odlučuje i predsjedava ovom tijelu ministar poljoprivrede, s obzirom na činjenicu da je njegovo poznavanje medicine, ravno poznavanju geografije njegove koleginice iz parlamenta Aleksandre Vuković”, ukazuju iz nikšićke URE.

Kako su rekli, da je NKT i po sastavu, ali i po odlukama, više političko nego stručno tijelo, pokazuje i nereagovanje na organizaciju epidemiološki visokorizičnih skupova sa više hiljada građana na kojima se krše sve donešene mjere za suzbijanje zaraze virusom Covid 19, uz učešće istaknutih političara i ministara bivše vlasti, pa čak i članova tog istog NKT-a, a onda za rapidno širenje zaraze odgovornost prebacuju na građane Crne Gore.

Iz nikšićke URE pitaju i da li je sada u situaciji velike ekonomske krize i recesije iko u NKT-u računao na desetine hiljada građana koji žive i rade u sektoru ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti u kojima se pravilnim mjerama može svesti rizik zaraze na minimum.

“Tako bi im se omogućio rad u uslovima poput onih u drugim evropskim zemljama? Mi razumijemo potrebu da se pooštre mjere u veoma teškoj epidemiološkoj situaciji za koju je NKT veoma odgovoran, praktikujući dvostruke aršine u pogledu nepoštovanja propisanih mjera. Ali, takođe znamo da je NKT donosio pogrešne i po ekonomiju pogubne odluke zbog kojih je uostalom i propala turistička sezona, te da nije imao sluha za potrebe radnika u uslužnim djelatnostima i ugostiteljstvu, dok su velika tajkunska i kumovska, građevinska i ostala preduzeća nesmetano radila”, konstatuju u nikšićkom odboru URA.

Oni poručuju da bez obzira na odluke NKT-a, apeluju na sve sugrađane da poštuju distancu, da nose maske i učine sve kako bi zaštitili sebe i druge i kako bi se, dodaju, pomoglo našim ljekarima i medicinskom osoblju koje se herojski bore sa zarazom, rizikujući svoje živote”.

“Moramo pomoći jedni drugima, da prije svega suzbijemo širenje zaraze, ali i da zajedno izađemo iz ekonomske recesije koja nas očekuje. A što se tiče Nacionalnog koordicionalnog tijela, kada u njega uđu savjesniji i stučniji, radiće bolje i odgovornije, bez političkih odluka, bez dvostrukih aršina i za dobro svih građana”, zaključuju u saopštenju iz nikšićke URE.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve