Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Nikšić dobija spomen obilježje Velveta, Vlada zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Izraelom

Tokom razgovora sa ambasadorom Vilanom, ministar Vuković iskazao je zabrinutost povodom trenutnog stanja u Izraelu, izrazivši očekivanje da će se, što skorije, vratiti stabilnost, kako u toj zemlji, tako i na globalnom nivou.

Ministar finansija, Novica Vuković održao je sastanak sa ambasadorom Izraela u Crnoj Gori, Jahelom Vilanom i predsjednicom Jevrejske zajednice u našoj državi, Ninom Bokan Ofner, sa kojima je, pored aktuelnih ekonomskih tema i bilateralne saradnje, razgovarano i o inicijativi za izgradnju spomen obilježja Velveta u Nikšiću, u znak sjećanja na istoimenu operaciju koja se odigrala 1948. godine na aerodromu Kapino Polje.

Izgradnja spomenika, u vrijednosti od preko 300 hiljada eura, kako je istaknuto na sastanku, ima za cilj promovisanje istorijskih, kulturnih i duhovnih vrijednosti, koje će obogatiti kulturnu baštinu Crne Gore ali i turističku ponudu Nikšića.

Razgovarajući o turističkim petncijalima Crne Gore, ambasador Vilan saopštio je da Izraelci Crnu Goru vide kao jednu od omiljenih destinacija, o čemu svjedoči podatak da je našu državu u ovoj godini posjetilo više od 100 hiljada turista iz te zemlje.

“Ambasador Vilan ukazao je i na veliko interesovanje izraelskih turista tokom zimskih mjeseci, konstatujući da treba jačati smještajne kapacitete na sjeveru  Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Ministar Vuković istakao je da je ekonomski i turistički razvoj svjevera jedan od ključnih prioriteta 44. Vlade, o čemu, kako je kazao, govori i činjenica da je formirano ministartsvo u čijem je fokusu i nazivu upravo razvoj sjevera- Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i sjevera.

“On je dodao da Crna Gora pretenduje da bude posjećena turistička destinacija tokom cijele godine, što će se, kako je ocijenio, pozitivo odraziti i na prihodnu stranu državnog budžeta”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da dvije zemlje karakterišu  tradiocionalno dobri odnosi, kao i  visok stepen saradnje u oblasti ekonomije, investicija i turizma, te da se bilježi i rastući interes izraelskih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, gdje je ambasador Vilan akcentovao  zainteresovanost tamošnjih privrednika za učešće u realizaciji krupnih projekata iz oblasti saobraćajne infastrukture.

Tokom razgovora sa ambasadorom Vilanom, ministar Vuković iskazao je zabrinutost povodom trenutnog stanja u Izraelu, izrazivši očekivanje da će se, što skorije, vratiti stabilnost, kako u toj zemlji, tako i na globalnom nivou.

“Ministar Vuković poručio je da je Vlada veoma zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Izraelom, kao jednom od ekonomski superiornijih zemalja, naročito u oblastima gdje je globalno prepoznata, poput zelene i inovativne tehnologije, poljoprivrede, digitalizacije, infrastrukture, javnog zdravstva i drugih”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve