Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Vučević huška na rat i destabilizuje region

Konačno, kaže on, Vučević računa da je javnost u Crnoj Gori kratkog pamćenja

Prijetnjama da će se “Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji obiti o glavu priznanje Kosova kao što je Ukrajini”, ministar odbrane Srbije i predsjednik SNS-a Miloš Vučević udara u ratne bubnjeve i destabilizuje region, poručio je poslanik i član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

“Pokazujući da nije naučio puno iz događaja bliže i dalje prošlosti, Vučević namjerno previđa da je Srbija potpisala sporazum u Kumanovu, koji predstavlja kapitulaciju Miloševićevog ratnog režima, te da je Milošević prihvatio da sve vojne, paravojne, policijske, parapolicijske i sve druge oružane formacije iz Srbije trajno napuste Kosovo”, saopštio je funkcioner DPS-a.

Konačno, kaže on, Vučević računa da je javnost u Crnoj Gori “kratkog pamćenja”.

“I da se ne sjeća da je rezolucijom 1244 Srbija pristala da napusti Kosovo, čime je ukinut teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije nad Kosovom i ustanovljena procedura za određivanje konačnog statusa Kosova. Crna Gora je, kao i ostale države, samo formalno priznala ono što je bilo faktičko stanje na terenu, i to sa jednim interesom, da Srbija i Kosovo krenu naprijed”, naglasio je Nikolić.

Zna to Vučević, smatra Nikolić, “ali se pravi neupućen”.

“I onda kad iz uloge ratnog huškača, siđe na navodno demografske teme, praveći paralelu između participacije Srba u vladi Crne Gore koja je građanska država, sa učešćem Albanaca u vladi Sjeverne Makedonije. Kao da nam nijesu svježa sjećanja da je Srbija preko SPC i svojih političkih agenata, prilježno radila na tome da u posljednje tri godine zastupljenost Srba u crnogorskim vladama bude adekvatna, a da vrata vlade budu zatvorena za Crnogorce po kojima država i nosi ime”, istakao je Nikolić.

Očigledno da Vučević i njegov nadređeni, prema njegovim riječima, “Srbima smatraju samo one koje plaćaju”.

“Zato i imaju stalnu potrebu da uređuju unutrašnji politički poredak drugih država, a da se Crnom Gorom bave kao svojim unutrašnjim političkim pitanjem. Od bitke za Nikšić, preko političkog osvajanja Budve, do sastavljanja aktuelne vlade, angažovani su svi mogući resursi, od političkih, obavještajnih, medijskih i drugih, ne bi li se narušio građanski karakter Crne Gore”, dodao je Nikolić.

I da se razumijemo, kaže on, nije nikakva tajna da je Vučeviću i njegovom šefu “privlačno” da kao lideri svih Srba u regionu, “upravljaju Crnom Gorom preko svojih najamnika”.

“Ipak, posljedice takvih ambicija su pogubne po region, i čine ga nestabilnim područjem i mogućim poprištem sukoba. Konačno, ima puno događaja u novijoj istoriji njihove države, koji ih upozoravaju da je to loše za sve, a pogotovo za građane Srbije, jer velikodržavni nacionalizam ne donosi mir i prosperitet”, zaključio je Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mijo
19.08.2023-17:19 17:19

Svaka ti cast Nikolicu