Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Podnijećemo krivičnu prijavu protiv MUP-a ako ne pokrene postupak za oduzimanje državljanstva Mandiću

Šef kluba DPS-a smatra da predsjednik parlamenta funkciju koristi da bi unižavao Crnu Goru i isisavao joj državni suverenitet

Očekujemo od MUP da po službenoj dužnosti pokrene postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva Andriji Mandiću, imajući u vidu da je Mandić po sopstvenom javnom priznanju državljanstvo Srbije stekao nakon juna 2006. godine čime po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić gostujući u emisiji Link na Javnom servisu.

Nikolić je najavio da će u slučaju da MUP ne postupi u skladu sa odredbama Zakona o državljanstvu, Demokratska partija socijalista podnijeti krivičnu prijavu protiv tog državnog organa.

Takođe, šef Kluba poslanika DPS-a kaže da Andrija Mandić, da se parlamentarna većina pridržavala zakona nikada i ne bi mogao biti izabran za predsjednika Skupštine.

„On funkciju predsjednika parlamenta koristi da unižava Crnu Goru da joj isisava državni suverenitet. Da ne govorimo o posjeti izbornom štabu SNS-a, čestitkama povodom neustavnog dana Republike Srpske čime je narušio suverenitet BiH, pa sve do uvođenja narodne zastave Republike Srbije u kabinet prilikom prijema mitropolita Joanikija“, kazao Nikolić.

Sve su to, kako je rekao Nikolić, posljedice, jer imamo na funkciji čovjeka koji kako ističe Nikolić otvoreno radi za interese druge države.

„Svi se unutar parlamentarne većine prave ludi da to ne vide”, kazao je Nikolić, ne precizirajući kada će inicijativa biti podnesena.

On je saopštio i da postoji dovoljno razloga da se i dio parlamentarne većine pridruži njihovom zahtjevu za smjenu Mandića.

„Svakako pregršt je i razloga da se za tu inicijativu glasa“, kazao je Nikolić.

Izbori u partiji

Šef Kluba poslanika DPS govorio je i o neposrednim partijskim izborima u toj stranci koji će biti održani 28. januara ove godine.

Nikolić kaže da će glavna novina biti to što će prvi put članovi jedne partije imati mogućnost da neposrednim putem izaberu rukovodstvo, a cilj je kako je saopštio da se autoritet odlučivanja prenese na svakog člana.

„Mislim da je to dobra vijest za Crnu Goru i da će biti dobro ako ova praksa zapljusne i neke druge partije“, kazao je Nikolić i dodaje “kako je dobro što ta novina dolazi od onih kojima se prigovaralo da im nedostaje demokratičnosti”, poručio je on.

Na pitanje da li će biti promjena u programu DPS, Nikolić kaže da je za to potrebno formalno organizovati Kongres.

Slijedi izbor rukovodstva u našim lokalnim filijalama na isti način kao i na državnom nivou.

Govoreći o radu Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Nikolić je rekao da će Demokratska partija socijalista u tom segmentu dati očekivani doprinos i naveo da su u toj partiji veoma zainteresovani za, kako kaže, demokratizaciju izbornog procesa u Crnoj Gori.

„Sigurno ćemo dati očekivani doprinos u radu Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu“, ukazao je Nikolić i dodao da će insistirati na krivičnoj odgovornosti nadležnih koji su dozvolili da imamo duple birače.

Ponovio je i sumnje da postoje kontigenti birača koje Beograd seli iz države u državu kako bi uticali na izborne procese.
„Vidjeli ste da su među osnovnim prigovorima na izbore u Srbiji upravo kandidovana pitanja dovođenja birača iz RS i Crne Gore“, naveo je Nikolić.

Suzana Mugoša pokazala hrabrost i integritet

Juče su u Skupštini saslušani kandidati za VDT-a, a Nikolić kaže da o tom pitanju nije bilo dogovora i političkog dijaloga vlasti i opozicije.

„Mislim da smo juče imali raspravu koja je izmakla kontroli, ne slučajno, djelovima parlamentrane većine koji su dozvolili da se kompromituje uloga Skupštine u cijelom postupku,” rekao je Nikolić.

Suzanu Mugošu smatra kompetentnom za mjesto VDT-a imajući u vidi da je, kako kaže, više od 20 godina provela u pravosuđu.

„Pokazala je i integritet i hrabrost u odnosu na lične, profesionalne i porodične pritiske kojima je bila izložena, a to su osobine koje su potrebne za VDT-a u ovom trenutku“, saopštio je Nikolić.

Kada je riječ o Miloradu Markoviću kandidatu za VDT-a Nikolić kaže da ga zna kao odgovornog čovjeka bez mrlje.

„Ali u tom odnosu prednost smo dali ljudima koji dolaze iz sistema“, zaključio je šef Kluba poslanika i član Predsjedništva DPS-a Andrija Nikolić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve