Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Aktuelna vlada će se izučavati kao najnesposobnija

Danas se jasno uočava da je najmarkantniji rezultat URA-e i Demokrata, da su doveli na vlast ljude koji su radili i rade, da Crne Gore ne bude

Poslanik i član Predsjedništva DPS-a Andrija Nikolić ocijenio je za Antenu M da je evidentno da se Crna Gora nalazi u parlamentarnoj krizi.

Jedina politička platforma koja povezuje novu parlamentarnu većinu je strah od povratka DPS-a na vlast, što dodatno kruni njihove, inače, oskudne kapacitete u upravljanju državnim poslovima. Sve što se dešava u Crnoj Gori od 30. avgusta do danas, sugeriše da će se nova Vlada izučavati kao najnesposobnija.

“Kad smo predali vlast rekli smo novoj većini da ukoliko usmjere Crnu Goru u pravcu dalje izgradnje države u evropskim i evroatlantskim okvirima, u DPS-u će imati konstruktivnog partnera. Paralelno sa tim upozorili smo Vladu, da ukoliko bude posvećena interesima SPC i velikosprskih nacionalističkih krugova okupljenih oko DF-a, nećemo mirno posmatrati razgradnju dostignutog evropskog razvoja Crne Gore. Danas se jasno uočava da je najmarkantniji rezultat URA-e i Demokrata, da su doveli na vlast ljude koji su radili i rade, da Crne Gore ne bude”.

Nikolić navodi da su upozorenja Brisela i Demokratske partije socijalista da vlast preispita nepromišljenu i brzopletu akciju usvajanja novih tužilačih zakona, za sad zaustavila namjeru vladajuće većine da sruši dostignuti nivo harmonizacije našeg zakonodavstva sa evropskim.

“Vizija Vlade i većine koja joj daje podršku u Parlamentu, da politika poklopi sve grane državne vlasti uključujući i sudsku, ne vodi u EU. U tom smislu treba razumjeti i upozorenje Brisela, jer ni u Evropi ne bi bilo moguće mijenjati zakone suprotno Ustavu”.

Termin izjašnjavanja Venecijanske komisije o tužilačkim zakonima znači da parlament najvjerovatnije neće moći da usvoji nijedan zakon do posljednje sedmice marta, budući da je DF najavio da neće glasati ni za jedan zakon dok se ne izglasaju predloženi akti u, kako su kazali, neizmijenjenom obliku.

Upitan kako će se to reflektovati na rad parlamenta, Nikolić je kazao da na to pitanje treba da odgovaraju oni koji su tu krizu proizveli, pokušavajući da za vrijeme radnog vremena budu Evropljani, a da nakon toga rade po uputstvima Andrije Mandića.

“Parlament ne radi, zakoni se ne donose, a sve je zapravo nastavak krize koja je kreirana 28. decembra, kad je Skupština bez kvoruma izglasala zakonska rješenja čiju ustavnost sada provjeravamo pred Ustavnim sudom. Dakle, sve što parlament radi od tog trenutka, ima karakter spornosti”.

O opozivu ambasadora

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore verbalnom notom je obavijestilo države prijema ambasadora za koje je pokrenulo postupak opoziva, da oni nisu više ambasadori, iako taj proces nije završen jer predsjednik Crne Gore još nije potpisao ukaz o njihovom opozivu, pišu mediji.

Na sjednici Odbora za međunarodne odnose koja je održana u petak, Nikolić je upitao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića da li će podnijeti ostavku ukoliko se dokaže da je Vlada prije mišljenja matičnog odbora i ukaza Predsjednika poslala verbalnu notu državama iz kojih se opozivaju ambasadori, ali odgovor nije dobio.

Nikolić naglašava kako u Ustavu piše da ambasadori nijesu opozvani dok Predsjednik države ne potpiše ukaz o opozivu.

“Medjutim, Vlada je verbalnom notom ‘opozvala’ ambasadore, prije mišljenja Odbora za medjunarodne odnose i iseljenike i ukaza Predsjednika Crne Gore o opozivu, što znači da je prekršila Ustav. Ne očekujem da su dovoljno demokratski zreli da priznaju grešku, a kamoli da podnesu ostavku zbog skandaloznih propusta i štete pričinjene medjunarodnom ugledu Crne Gore”, zaključio je Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve