Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Nikolaidis: Moguće je napraviti vladu i bez PES-a, vrlo lako mogu biti zaobiđeni

''Nije raspad rezultat slučajne loše politike, raspad institucija i rast nepovjerenja građana. On je sastavni dio strategije obesmišljavanja Crne Gore. Moja tvrdnja je da uništavanje nije plod neznanja, već zle namjere''

Književnik i kolumnista, Andrej Nikolaidis za tv7 kaže da niko nema razloga za slavlje, niko nije postigao čemu se nadao, te da niko nije neophodan za formiranje vlade, iako svi tvrde suprotno.

“Svi tvrde da stabilne vlade nema bez njih. To nije tačno. To govori elementarna matematika. Moguće je napraviti vladu i bez relativnog pobjednika ovih izbora, PES-a. Vrlo lako mogu biti zaobiđeni, a o manjim partijama i koalicijama da ne govorim, ” kaže Nikolaidis.

I sam Eskobar je rekao da ovakav raspad nigdje nije vidio, podsjeća Nikolaidis i dodaje da to mnogo govori, jer su Amerikanci sve vidjeli. “Nije raspad rezultat slučajne loše politike, raspad institucija i rast nepovjerenja građana. On je sastavni dio strategije obesmišljavanja Crne Gore. Moja tvrdnja je da uništavanje nije plod neznanja, već zle namjere,” tvrdi Nikolaidis.

Komentarišući postizborne moguće kombinatorike, Nikolaidis kaže da je količina čestitosti u politici suprotna količini zaklinjanja u čestitost.

“To Što je Spajić kazao da neće u koaliciju sa Abazovićem, to ne znači da on to neće uraditi. Isto važi i za Abazovića, koji je optužio Spajića za vrlo ozbiljan kriminal. Možete biti sigurni da ne bi imao ništa protiv da bude ministar u njegovoj vladi. Sama koalicija Bečića i Abazovića gdje su jedan drugoga gađali fekalijama, a potom se zagrlili i izašli zajedno na izbore, pokazuje da je kod nas u politici sve moguće.”

Nikolaidis smatra da jake manjine nijesu garancija da je moguće sačuvati građanski koncept Crne Gore.

“Ako manjinske partije pristanu na koaliciju sa DF-om, onda njihova snaga na izborima ne znači ništa, zato što su pristale da budu dio politike koja je suprotna onome što bi trebalo da predstavlja građanska Crna Gora. Ono što predstavlja istinsku snagu manjinskih partija je njihova principijelnost, a ne procenat, dva više na izborima.”

Da je SDP bio u koaliciji DPS-a, ta partija bi bila snažnija od PES-a, bila bi relativni pobjednik izbora, tvrdi Nikolaidis.

“To ne znači da bi predsjednik Milatović dao mandat toj koaliciji za sastav vlade, ali bi radikalno promjenilo percepciju tome šta se se desilo na izborima. Apsolutno nije svejedno da li ste najjača ili druga najjača lista. Zahvaljujući SDP-u, lista bivših suverenista nije najjača lista.”

Prema riječima Nikolaidisa, ukoliko bi Crna Gora postala ekonomska kolonija Srbije, što je vrlo realna mogućnost i postoji ozbiljna volja unutar brojnih, prilično snažnih političkiih subjekata da se to i desi, onda govorimo o praznoj suverenosti, onda sama nezavisnost Crne Gore praktično ne znači ništa.

“Prilično sam siguran da će biti sklepana nekakva vlada. Međutim, budućnost te vlade zavisiće od toga kakvu će parlamentarnu podršku imati, zavisiće i od političke sudbine Aleksandra Vučića, te koliko će on imati snage, volje i energije da se detaljno i destruktivno bavi Crnom Gorom, kako je to i radio ili će se, kolokvijalno rečeno, baviti svojim jadom, ” zaključuje sagovornik televizije7

IzvorTV 7

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve