Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Nenezić – Nagijev: Saradnja između Crne Gore i Azerbejdžana otvara put investicijama i turizmu

Iz SD-a su kazali da razgovor je bio fokusiran na turističke mogućnosti, uz naglašavanje prirodnih ljepota Nacionalnog parka Skadarsko jezero i istorijskog dragulja Starog Bara

Saradnja između Crne Gore i Azerbejdžana otvara put investicijama i turizmu, zaključak je današnjeg susreta predsjednika Skupštine opštine Bar i poslanika u crnogorskom parlamentu Branislava Nenezića sa Azadom Nagijevim, šefom Diplomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori.

Ovaj susret, kako je saopšteno, ne samo da je potvrdio postojeće prijateljske veze, već je i otvorio nove horizonte za buduću saradnju dviju zemalja, naglašavajući njihovu zajedničku posvećenost razvoju, ekonomskoj saradnji i kulturnoj razmjeni, te istakao duboke i cijenjene veze koje spajaju Azerbejdžan i Crnu Goru.

“Azerbejdžan stoji kao jedan od najznačajnih investitora u Crnoj Gori, simbolizujući ne samo ekonomsku, već i diplomatsku snagu i povjerenje između dvije nacije”, istakao je Nagijev tokom susreta.

Iz Socijaldemokrata (SD) naveli su da Nenezić je tokom susreta predstavio Bar, jedan od simbola crnogorskog turizma i privrede. Prezentujući bogatstvo koje grad nudi – od turističkih atrakcija do ekonomskih i lučkih kapaciteta. On je posebno naglasio potencijal za dalja ulaganja.

Navodi se da u duhu otvorenosti i predanosti zajedničkim ciljevima, Nenezić je uputio poziv Nagijevu za zvaničnu posjetu Baru, predloživši to kao idealnu priliku za nastavak plodnih razgovora i istraživanje mogućnosti za javno-privatno partnerstvo.

Iz SD-a su kazali da razgovor je bio fokusiran na turističke mogućnosti, uz naglašavanje prirodnih ljepota Nacionalnog parka Skadarsko jezero i istorijskog dragulja Starog Bara.

“Tokom sastanka su razmotrene brojne teme od vitalnog značaja za dalji razvoj, jačanje i unapređenje bilateralnih veza. Posebna pažnja bila je posvećena barskom zlatu – maslinovom ulju, koje se proizvodi od autohtonih sorti maslina, karakterističnih za ovaj region. Ova tema ne samo da je istakla značaj lokalne proizvodnje i tradicije, već je i otvorila perspektive za dalje promovisanje i valorizaciju ovog dragocjenog resursa”, stoji u saopštenju dostavljenom nakon susreta.

Dodaje se da Nagijev najavio je Međuvladin forum početkom juna mjeseca, otvarajući prostor za dijalog, saradnju i razvoj međunarodnih odnosa.

Ovim putem, uputio je otvoreni poziv Neneziću, da uzme učešće na predstojećem forumu.

“Forum predstavlja značajnu platformu za razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi između različitih zemalja, sa posebnim naglaskom na unapređenje bilateralnih odnosa između Azerbejdžana i zemalja učesnica”, kazali su iz partije.

Iz SD su kazali da na forumu će, pored istaknutih ministara Azerbejdžana, prisustvovati i brojni predstavnici potencijalnih investitora.

“Očekuje se da će se diskutovati o širokom spektru tema, uključujući energetiku, infrastrukturu, obrazovanje, tehnologiju i održivi razvoj, sa ciljem identifikacije zajedničkih interesa i potencijalnih projekata. Takođe, Forum će biti idealna prilika za dalje razgovore i konkretne dogovore koji bi mogli rezultirati značajnim investicijama i projektima od zajedničkog interesa”, dodaju iz partije.

Nagijev je istakao važnost foruma kao platforme za razmenu znanja i iskustava, naglašavajući da je ovakav vid saradnje ključan za rešavanje globalnih izazova i iskorišćavanje novih prilika.

“Očekuje se da će Forum takođe poslužiti kao mesto za razmatranje inicijativa koje promovišu ekonomski rast, društveni razvoj i održivost, čime se dodatno potvrđuje njegov značaj za globalnu zajednicu”, dodaju iz SD.

Susret u Podgorici i budući susret u Baru odraz su težnje ka stvaranju čvrstih osnova za buduću saradnju, utemeljenu na uzajamnom poštovanju, razumijevanju i zajedničkim interesima. Ovo je korak naprijed u jačanju mostova prijateljstva između Crne Gore i Azerbejdžana, sa vizijom prosperitetne budućnosti, zaključak je sastanka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
14.03.2024-18:44 18:44

Oni imaju dosta para..dobro je sto je dosao…