Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

Nenezić: Način kampanje Đukanovića i Milatovića odrediće pobjednika izbora

Govoreći o rezultatu prvog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, Nenezić kaže da prolazak Milatovića u drugi krug nije iznenađenje, već je, kako navodi, ''iznenađenje procenat glasova koji je osvojio kao i značajno bolji rezultat od kandidata DF-a Andrije Mandića''

U Centru za monitoring i istraživanje (CEMI) smatraju da će konačan ishod predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji su zakazani za 2. april, umnogome zavisiti od načina na koji će aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednički kandidat “Evrope sad” Jakov Milatović, kao pobjednici pvog kruga, nastaviti svoju kampanju.

Izvršna direktorica Centra, Ana Nenezić, očekuje da će period do drugog kruga izbora obilježiti “njihova jača i negativnija kampanja”, naglašavajući da bez obzira na to što, prema pojedinim procjenama, Milatović uz podršku kandidata koji su ostali ispod crte, djeluje kao blagi favorit “ne treba zanemariti dužinu Đukanovićevog političkog staža”.

“Đukanović je na političkoj sceni duže od 30 godina, sve moguće taktike i mehanizmi političkog uticaja su nešto što je opšte poznato toj partiji (DPS-u) i vjerujem da će oni u drugom krugu biti spremni da krenu jako i iskoriste sve što im je na raspolaganju, kao što će biti i druga strana. Shodno tome, očekujem jačanje načina izraza, slanja poruka, negativniju, ili jaču kampanju nego u prvom krugu”, kazala je Nenezić u razgovoru za Glas Amerike.

Govoreći o rezultatu prvog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, Nenezić kaže da prolazak Milatovića u drugi krug nije iznenađenje, već je, kako navodi, “iznenađenje procenat glasova koji je osvojio kao i značajno bolji rezultat od kandidata DF-a Andrije Mandića”.

“To se nije očekivalo, zato što je on (Milatović) dostigao cifru od skoro 100 hiljada glasova u Crnoj Gori. I ranije smo imali partije koje su znale da iskoče nekom novom politikom, ali nikada u ovolikom procentu i bila je velika razlika u odnosu Milatovića i Mandića”, kaže Nenezić.

Ona, takođe, ukazuje da partije koje su nosioci pobjede na izborima 2020., kao i one koje vrše izvršnu vlast, nijesu uspjele da osvoje dovoljan broj glasova da bi u drugom krugu imale svog predsjedničkog kandidata. Prema njenim riječima “građani su na taj način pokazali šta misle o načinu vršenja vlasti u protekle dvije godine”.

Nenezić kaže da su poruke koje šalje “Evropa sad”, poruke koje se tiču ekonomije i evropskih integracija “u osnovi populističke, ali građanima daju nadu”, te da je to ono što građani očekuju i ono što je rezultat ovih izbora.

Pobjeda u drugom krugu predsjedničkih izbora značajno će se, smatra Nenezić, odraziti na parlamentarne izbore koji su zakazani za 11. jun.

“Ovo je poslednji trenutak kada DPS mora početi unutarstranačku reformu. Vjerujem da će izaći sa novim licima, jer je to jedni način na koji mogu odgovoriti na ono što je ‘Evropa sad’, koja ima uzlaznu putanju”, kaže Nenezić.

Parlamentarni izbori biće, navodi ona, veliki izazov za parlamentarnu većinu formiranu nakon izbora 2020. – Demokratsi front, Demokrate i GP URA.

“Oni će morati da se prilagode onome što je izraz ‘Evrope sad’, ako budu planirali neku vrstu saradnje i da se prilagode onome što su uslovi i zahtjevi ‘Evrope sad’”, navodi Nenezić.

Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, CEMI je saopštio, na osnovu uzorka od 100 odsto prebrojanih glasačkih listića, da je aktuelni predsjednik Crne Gore i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio 35,2 odsto, a kandidat i jedan od lidera “Evrope sad” Jakov Milatović 29,2 procenta.

Kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić osvojio je 19,3 odsto, kandidat Demokrata Aleksa Bečić 10,9, Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković 3,2 odsto, kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 1,4, a influenser Jovan Radulović 0,8 odsto glasova.

Slični su podaci i Centra za demokratsku tranziciju (CDT) – Đukanović 35,3 odsto, Milatović 28,9 odsto, Mandić 19 odsto, Bečić 11,3 odsto, Vukasnović Stanković 3,2 odsto, Danilović 1,5 odsto i Radulović 0,8 odsto.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori biće održan 2. aprila.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Semko
20.03.2023-16:18 16:18

Gospodjo Nenezic izvini ali je greska Becic-Abazovic -.Mandic DEMOKRATE -URA-DF  VISE OD SVIJA TROJICE ! 11 juna uzet ce im i to sto im je ostalo jedino ako mu ponude da mu daju podrsku i da ga upropaste ! Od ovih se Bog oprostijo jedino stetu da ucine drugom!