Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Ribeiro: Potreba za bezbjednošću novinara prevazilazi puku profesionalnu obavezu

, Ribeiro je naglasila potrebu da se na vrijeme završi revizija i usvajanje nekoliko medijskih zakona, kao i da se osigura njihovo efikasno sprovođenje i implementacija u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama OEBS-a o slobodi medija

Prepoznavanje potrebe za bezbjednošću novinara prevazilazi puku profesionalnu obavezu, poručila je predstavnica OEBS-a za slobodu medija (RFoM) Teresa Ribeiro. 

Iz OEBS-a su saopštili da Ribeiro je završila zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Ribeiro je, kako je navedeno u saopštenju OEBS-a, tokom posjete vodila konstruktivne razgovore sa visokim zvaničnicima, među kojima su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Skupštine Andrija Mandić, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i vrhovni državni tužilac Milorad Marković. Predstavnica je imala i produktivne sastanke sa direktoricom Agencije za elektronske medije Sunčicom Bakić, Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore Sinišom Bjekovićem i istraživačkom novinarkom Oliverom Lakić, kao i sa nekoliko drugih novinara i predstavnika civilnog društva.

Diskusije su, kako su naveli, pokrivale ključne teme, uključujući tekuće reforme medijskog zakonodavstva i politika.

“To uključuje, između ostalog, unapređenje finansijske održivosti medija, obezbjeđivanje uređivačke nezavisnosti i funkcionisanja javnog servisa i regulatornog organa za medije, zaštitu pluralizma, promovisanje transparentnosti medijskog vlasništva i olakšavanje pristupa javnim informacijama”, kazali su iz OEBS-a.

Predstavnica je pohvalila vlasti za pažnju koju su posvetili unapređenju slobode medija u zemlji, kao i za obezbjeđivanje inkluzivnog reformskog procesa.

U nastavku, dodaju, Ribeiro je naglasila potrebu da se na vrijeme završi revizija i usvajanje nekoliko medijskih zakona, kao i da se osigura njihovo efikasno sprovođenje i implementacija u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama OEBS-a o slobodi medija.

Iz OEBS-a su naveli da Ribeiro je pozdravila kontinuirane napore medijskog regulatora da osigura pluralistički medijski sektor od javnog interesa. Istovremeno, prepoznala je neophodnost daljeg jačanja nadležnosti regulatora kako bi u potpunosti ispunio svoju vitalnu funkciju u društvu.

Predstavnica je, dodaju još, svojim sagovornicima istakla i važnost postojanja snažnog, nezavisnog i pluralističkog javnog servisa u zemlji, sa organima upravljanja koji dobro funkcionišu i služe javnom interesu.

„Takvi javni mediji čine okosnicu zdravog medijskog pejzaža, a samim tim i slobode medija u zemlji“, kazala je Ribeiro.

Bezbjednost novinara je, takođe, bila ključna tema na dnevnom redu.

Dok Ribeiro cijeni napore vlasti da ojačaju pravnu zaštitu novinara i ubrzaju institucionalne odgovore na nedavne slučajeve nasilja nad novinarima, iz OEBS-a su naveli da ona je naglasila neophodnost usklađenije akcije kako bi se temeljno i bez odlaganja istražili i riješili dugogodišnji slučajevi. To, kažu, uključuje ubistvo glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Dan Duška Jovanovića 2004. i napad na istaknutu istraživačku novinarku Oliveru Lakić 2018. godine.

„Takođe sam veoma zabrinuta zbog trenutne situacije novinarke Lakić, koja je i dalje ugrožena, a ne dobija istu zaštitu kao ranije. Vlasti treba da obezbijede sve potrebne mjere koje će garantovati njenu bezbjednost“, kazala je Ribeiro.

Tokom svog boravka u Podgorici, predstavnica je bila i domaćin regionalnog događaja na temu bezbjednosti novinara pod nazivom „Dalje od naslova: Zaštita novinara za unapređenje slobode medija“, a koji je okupio novinare, predstavnike medija, pravne stručnjake i istraživače iz regiona Jugoistočne Evrope.

Nakon zvaničnog otvaranja predstavnice, kojem su se pridružili ministarka kulture i medija Crne Gore Tamara Vujović i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Dominique Waag, učesnici su učestvovali u nizu interaktivnih diskusija i razmjena u različitim formatima. To je, dodaju, uključivalo radionicu o digitalnoj bezbjednosti i sesiju na kojoj su prikazane dobre prakse i inicijative za zaštitu bezbjednosti novinara onlajn i offline.

Iz OEBS-a su kazali da pored toga što je novinarima pružio dragocjeno znanje i alate za snalaženje u današnjem izazovnom medijskom pejzažu, ovaj događaj je pružio i neprocjenjivu platformu za kolektivno jedinstvo i priliku za stvaranje i njegovanje veza.

„Prepoznavanje potrebe za bezbjednošću novinara prevazilazi puku profesionalnu obavezu. Potvrđujemo njen status kamena temeljca demokratije i ljudskih prava, uključujući nesputano izražavanje ideja – vitalnih komponenti za našu zajedničku bezbjednost“, naglasila je Ribeiro.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija posmatra razvoj medija u svih 57 država učesnica OEBS-a. Ona daje rana upozorenja o kršenju slobode izražavanja i slobode medija i promoviše potpuno poštovanje obaveza OEBS-a o slobodi medija. Saznajte više na www.osce.org/fom, Twitter: @OSCE_RFoM and on www.facebook.com/osce.rfom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve