Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

Nedović: Odgađanje popisa na mjesec dana sasvim dovoljno

U PES-u su spremni i na dijalog sa onima koji imaju određene zahtjeve. Ne vide problem da u popisnim komisijama budu svi koji bi da isprate proces. Ali, za dogovor je kažu, potreban kompromis.

Ukoliko nova Vlada Crne Gore bude formirana u ponedjeljak, mogla bi već u utorak 31. oktobra da izmijeni Uredbu o održavanju popisa. Dok iz Vlade u tehničkom mandatu i dalje poručuju da ako budu na vlasti 1. novembra, tog dana će početi popis, iz PES-a kažu da će nova vlada biti izabrana prije početka popisa i da će ga stopirati na vrijeme.

Kako je kazala za TVCG Jelena Nedović iz Pokreta Evropa sad, iz ovog pokreta očekuju da će vlada biti izabrana prije nego popis počne.

“Kad se formira vlada, na sljedećoj sjednici će se usvojiti nova uredba kojom će popis se odgoditi na mjesec dana i pretpostavlja se da će početi 1. decembra”, pojasnila je ona

Još neizvjesnije je da se primopredaja funkcija desi ubrzano, organizuje sjednica Vlade i donese nova Uredba prije 1. novembra. Tada je popis već počeo.

Ipak, u CDT-u kažu da se može zaustaviti.

“Sve može da se uradi odlukama vlade”, kaže Milica Kovačević iz CDT-a.

Pitanje je i da li je 30 dana odgađanja dovoljno.

“Mislim da je mjesec dana dovoljno, jer parlamentarna vecina je pokazala da imara zumijevanja za sve politicke subjkte i gradjane koji imaju sumnje u popis koji treba da se dese”, smatra Nedović.

Miloš Vukanović istoričar kaže da se za mjesec se ne može nista promijeniti, jedino ukoliko bi došlo do razvoja softvera pomoću kojeg bi svaki građanin mogao da provjeri unesene podatke.

“Adekvatan sistem teško može biti postavljen za mjesec”, smatra on.

U Pokretu Evropa sad kažu da za softver imaju više vremena.

“Popis traje 15 dana. Mi šest mjesci imamo rok da se svi podaci obrade, samim tim imamo rok da unaprijedimo Monstatovu verziju softvera, kojom će građanin moći da provjeri popisnice”, istakla je Nedović.

U PES-u su spremni i na dijalog sa onima koji imaju određene zahtjeve. Ne vide problem da u popisnim komisijama budu svi koji bi da isprate proces. Ali, za dogovor je kažu, potreban kompromis.

Uz ostale mehanizme kontrole koje je predložio Monstat, u Pokretu Evropa sad ne vide razlog za dalje nepovjerenje.

Zato i vjeruju da je odgađanje popisa na mjesec dovoljno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve