Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NAKON PADA PAREZANOVIĆA: Ko sve ima razloga za strah u Crnoj Gori?

Jasno je da Vučić njegovim odstranjivanjem iz službe želi da se distancira od Moskve, naravno pod neumoljivim pritiskom zapada. Stoga je prirodno da i u Crnoj Gori vlada strah u političko-bezbjednosnim krugovima koji su bili ’nakačeni’ na doskorašnjeg prvog operativca BIA-e

Piše: Balša Knežević

Nakon što je dugogodišnji načelnik uprave bezbjednosti i prvi operativac srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Marko Parezanović, po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sklonjen je iz službe, u Srbiji se ispod površine svakodnevnih političkih dešavanja odvijaju žestoke turbulencije.

Parezanoviću, inače glavnom ruskom čovjeku za Zapadni Balkan, je oduzet pištolj i izbačen je iz službe, ali se to za sada krije. Tabloidi u službi Aleksandra Vučića i takozvani ’’mainstream’’ mediji se još uvijek drže po strani da ne bi izbio skandal većih razmjera zbog spekulacija o saradnji Parezanovića i djelova BIA-e sa kriminalnim krugovima.

Kako se u djelu srpske javnosti spekuliše, nakon pada prvog operativca BIA-e i glavnog ruskog čovjeka za region, koji je uslijedio nakon žestokih pritisaka sa zapada, prije svega Amerike, uz vođe kriminalnih klanova, na udaru u Srbiji su policajci, sudije, tužioci, advokati i njihovi zaštitnici iz izvršne vlasti.

Marko Parezanović – glavni ruski čovjek za Zapadni Balkan

Čak se iz pojedinih političko-bezbjednosnih krugova nagovještava da će sastav sledeće vlade Srbije, zavisiti od Europola i američke službe za borbu protiv narko trafikinga DEA, koje će odlučiti koji ministri u toj zemlji moraju u zatvor.

Panika u velikosrpskom korpusu

’’Pad’’ prvog operativca BIA-e i glavnog ruskog čovjeka za zapadni Balkan koji je bio direktno povezan sa Sergejem Besedom, sada već bivšim načelnikom 5-og odjeljenja FSB-a, izazvalo je strah i paniku u propagandno-političkim, ali i kriminalnim krugovima u Crnoj Gori. Iako u Crnoj Gori vlada muk, ispod površine prisutne su velike turbulencije.

Parezanović se pominje kao čovjek koji je koordinirao hibridnim ratom prema Crnoj Gori, a pod njegovom komandom širene su razne laži i dezinformacije preko propagandnih ispostava srpskih bezbjednosnih službi kao što su ”portali” IN4S, Borba i Glas javnosti. Parezanović je takođe bio glavni čovjek koji je organizovao litije u Crnoj Gori, a koordinirao je i akcijom ustoličenja Joanikija Mićovića na Cetinju.

Čak se spekuliše i da su lideri srpskih političkih partija bili na dirketnoj liniji sa njima, kao i da im je on bio veza sa Moskvom, koja nije željela direktno da komunicira sa političarima iz Crne Gore koji pripadaju takozvanom ’’velikospskom’’ bloku.

Bruka za pravoslavlje u kojoj je Parezanović direktno učestvovao

’’Taj čovjek je držao na okupu sve velikosrpske, ruske, klerofašističke snage i koordinirao je hibridnim ratom u Crnoj Gori. Prije svega se tu misli na portale koji su služili kao platforma BIA-e za širenje laži. Bio je u direktnom ili indirektnom kontaktu sa nekim visokim funkcionerima DF-a i Srpske pravoslavne crkve’’, rekli su naši izvori.

Ističu da je u velikosrpskom političkom korpusu zavladala konfuzija i strah nakon njegove smjene.

’’Jasno je da Vučić njegovim odstranjivanjem iz službe želi da se distancira od Moskve, naravno pod neumoljivim pritiskom zapada. Stoga je prirodno da i u Crnoj Gori vlada strah u političko-bezbjednosnim krugovima koji su bili ’nakačeni’ na doskorašnjeg prvog operativca BIA-e’’, rekli su naši izvori.

Veze sa političkim vrhom

Parezanović je poznat i po bliskim vezama sa bivšim i sadašnjim vrhom crnogorske vlasti, tako da će njegov odlazak iz službe pokrenuti mnoga pitanja vezana za bivšeg i aktuelnog premijera.

Zdravko Krivokapić i Marko Parezanović na nepoznatoj lokaciji

Bivši premijer Zdravko Krivokapić i tada zvanično drugi čovjek BIA, a u stvarnosti prvi operativac srpske tajne službe Parezanović uslikani su zajedno na nepoznatoj lokaciji. Ni danas nije poznato gdje su se sastali i što je bila tema njihovih razgovora.

Međutim, kako kažu naši izvori, s obzirom na povezanost Parezanovića sa kriminalnim miljeom, nije isključeno da je bilo riječi o poslovima vezanim za tu zonu.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, direktno je optužio prošle godine sina Zdravka Krivokapića da ima veze sa ”jednom velikom stranom obavještajnom službom”. Medojević je takođe govorio da je Krivokapić u rodbinskim vezama sa čovjekom ’’koji je decenijama glavni za šverc cigareta za klan iz Granda Sašom Pekićem’’ jer je sin bivšeg premijera oženio ćerku Pekića.

’’Upravo tu treba tražiti neku vezu, ali to je još uvijek samo na nivou indicija. Međutim, veoma je simptomatično što se Krivokapić nalazi sa Parezanovićm, koji je debelo povezan sa kriminalnim miljeom i sa ruskim službama, dok je bivši premijer, može se reći rodbinskim vezama sa glavnim švrcerom cigareta iz klana Grand, povezanog sa firmom BEMAX’’, rekli su naši izvori.

Dritan Abazović – osumnjičeni saradnik srpske BIA-e i privremeni premijer Crne Gore

Kako je pisao portal Aktuelno, Parezanović je takođe poznat po veoma bliskim vezama sa sadašnjim premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, koji se prije nekoliko mjeseci, kada je obavljao funkciju potpredsjednika vlade, sastao sa njim u Bosni i Hercegovini (tačnije Hercegovini) na tajnoj lokaciji. O vezama Abazovića sa srpskom BIA-om i predsjednikom Aleksandrom Vučićem tek ćemo opširnije pisati u narednim tekstovima.

Kriminalne konekcije

Kako smo već pisali, upravo se sumnja da je Parezanović, takozvani ”Markoni” koji se pominje u Sky aplikaciji i koji je, prema pisanju srpskih medija, dobijao skupocjene poklone od vođa kriminalnih klanova. Pojedini srpski mediji pišu da je ’’Parezanović priznao da je dobio skupocjeni sat vrijedan 250.000 eura od Darka Šarića’’.

Kako smo ranije pisali, ime Parezanovića, odnosno ’’Markonija’’ povezuje se sa klanom Veljka Belivuka, ali i sa navodnim šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom. Bivši prvi operativac BIA-e je preko beogradskih tabloida i crnogorskih propagandnih ispostava BIA-e plasirao priču da državni vrh Crne Gore u saradnji za Radojem Zvicerom planira ubistvo Aleksandra Vučića.

Šta će sve otkriti istražitelji nakon pregledanja desetina hiljada poruka iz sky aplikacija

’’U stvari, baš on je bio u komunikaciji sa istim tim Zvicerom i članovima njegovog kriminalnog klana i štitio ih”, rekli su naši izvori.

Nedavno je u javnost isplivala komunikacija između Zvicera i policajca Petra Lazovića,  sina bivšeg pomoćnika direktora uprave policije i bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Zorana Lazovića. Kako kažu naši izvori, treba pratiti dokle će se klupko odmotati i da li će se ustanoviti i da je ’’Parezanović bio protagonista u poslovima koji se vezuju za osobe koje se pominju u komunikaciji Europola’’.

Za sad mediji u Srbiji ćute, a u Crnoj Gori pokušavaju da skrenu priču sa transkripata Europola i turbulencija koje će uslijediti nakon promjena u bezbjednosnom sektoru, ne samo u Srbiji već i regionu. Jedno je međutim sigurno, da se u narednom periodu očekuje dosta zbunjivanja javnosti jer gore navedene grupe posjeduju zavidan repertoar korumpiranih medijskih djelatnika i platformi za propagandna djelovanja koje će činiti sve da skrenu pažnju sa suštine regionalnih problema.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ivan
13.05.2022-13:18 13:18

konačno neko da kaže istinu o ovome ološu od Markonija i domaćim izdajnicima

dvijeverzije
13.05.2022-13:50 13:50

Je li se sin Z.K. oženio sa ćerkom Pekića ili Petranovića?

RIR
13.05.2022-14:41 14:41

Kad smo se rijesili podoljuba /i zvanog rukoljuba /rijesili smo se lazova ,podmuklog covjeka ,opasnog fašiste ,soviniste –LAKŠE SE DIŠE iako je napravio ogromnu štetu CG koji je probudio četništvo u najgorem obliku/probudio aveti proslosti /PI -nevidio se a mi zdravo bili…

gagi
13.05.2022-17:38 17:38

Pa kod ove olosi Parezanovica su bili na “dogovor”prije pada bivse vlade Pekovic,Knezevic,Rakonjac i dio “srpskih policajaca”iz Crne Gore,a priije dogovora nove vlade kod ovog smeca je bio Abazovic pa Jokovc po preporuci Micovica a organiizatora prijema Prla Perica.Aaa,nicija ne gori do zore,evo rpimjer kako Abazovic i glib Azdic stite Knezevica i Rakonjca. Knezevic “ne dolazi na rabotu,ne mogu ga “ubijediti za poligraf” PROVIDNO kao DAN

Crno
14.05.2022-01:00 01:00

5 Septembar -Cetinje -Na celo Uz pomoc Marka Parezanović, -Cetnicka SESELJA -Putin-Becic-Vucic- Svi Cetnicke Demokrate  Okupatori i izdajnici terba da im se sudi -jedini su krivci da  su od Cetnika Carevica uzeli MASINERIJU  da ruse CRNOU GORU – ranjavaju i truju Gradjane CG !!

KIZAMI
14.05.2022-07:12 07:12

Cudo jedno kako na ovakve vesti nema ni jednog srpskog rusofila i klerofasiste. Zanemeli.Pojela maca jezik.