Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

NAKON NIKŠIĆA OGOLJENI KONFLIKTI UNUTAR VLASTI ”Vanredni izbori najbolje rješenje za Crnu Goru”

Hoće li Crna Gora biti okrenuta prošlosti, a ne sadašnjosti i budućnosti, odnosno hoće li biti okrenuta ostrašćenosti, revanšizmu, tviterašenju, nesposobnostima ili ozbiljnom rješavanju problema. To su sada pitanja koja se otvaraju pred Vladom Crne Gore. Očito da ovakva kakva je, Vlada nema ni kapacitet ni znanje da to radi, a vjerovatno nema ni podršku u koaliciji, jer ukoliko DF postavi pitanje povjerenja i glasanja za Vladu ona ne može dobiti 41 mandat u parlamentu. Po svoj prilici, najbolje rješenje za Crnu Goru su vanredni izbori, jer će sada politički odnosi obilovati velikim protivrječnostima i velikim konfliktnostima, smatra Vukadinović

Nikšićki izbori, kao i oni parlamentarni u avgustu, dovode do promjena koje mogu biti pogubne i po Crnu Goru i po njene građane. Po svoj prilici, najbolje rješenje za Crnu Goru su vanredni izbori, jer će sada politički odnosi obilovati velikim protivrječnostima i konfliktima, smatra politički analitičar Srđan Vukadinović.

Govoreći o loklnim izborima koji su u nedjelju održani u Nikšićku ističe da su u poslednja dva, tri mjeseca prevazišli interesovanje za parlamentarne izbore, što je, kako ističe, zapravo imalo namjeru da prikrije sve one konfliktnosti između  vladajućih grupacija.

”Naime, interesovanje i tolika tabloidizacija, pogotovo iz Srbije koja je dolazila povodom izbora, željela je da prikrije konfliktnost, nesigurnost i neslaganje unutar tročlane, potpuno heterogene i neprirodne koalicije. Ovi izbori, kao i oni parlamentarni, dovode do nekih promjena koje mogu biti pogubne i po Crnu Goru i po njene građane“, rekao je Vukadinović za portal Aktuelno.

Nikšićki izbori – sunovrat demokratije

Politički analitičar istakao je i da su ovi izbori sunovrat demokratije, što se pokazalo otvorenim miješanjem Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, zasipanjem lažima od strane njihovih tabloida.

Srđan Vukadinović

„Izbori u Nikšiću predstavljaju poraz demokratije, osim procenta izlaznosti od preko 80 odsto, koji je mnogo više od evropskog. Zašto kažem da su sunovrat demokratije.  Prije svega jer  predstavljaju otvoreno miješanje druge države. I to, jako dugo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, koje je pratilo  tabloidno zasipanje lažima preko medija iz Srbije. Na drugoj strani, poraz demokratije jeste i što je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja gdje pobjednici ne mogu formirati vladu. Jer, DPS sa svojim koalicionim partnerima bili su pobjednici izbora u avgustu, a nijesu mogli formirati Vladu zbog manjka koalicionog kapaciteta,  što se dogodilo i sada u Nikšiću gdje su ubjedljivi pobjednici sa 18 mandata. Koalicija koja je druga po glasovima birača „Za budućnost Nikšića“, ima11, što nije razlika jedan ili dva mandata nego čitavih sedam, ali DPS opet neće moći da formira vlast. I to je jedan sunovrat demokratije u Crnoj Gori, jer svugdje pobjednici formiraju Vladu“, ističe Vukadinović.

On ne isključuje mogućnost da se ponovo umiješaju strane ambasade, kao što je to bilo i na parlamentarnim izborima.

„Onaj ko je pobjednik sa 40,5 odsto glasova, u odnosu na onog drugoga koji ima nešto preko 25 odsto glasova, neće moći formirati vladu ukoliko se ne umiješaju strane ambasade, koje su se umiješale i u avgustovske izbore. Ako se ovako nastavi, Crna Gora će doživjeti stagnaciju na mnogim nivoima, živjeće mnogo više u prošlosti nego sadašnjosti, a pogotovo neće u budućnosti“, istakao je Vukadinović.

Ipak, kaže, izborni rezultati su takvi kakvi su i postizborna klackalica će, po mišljenju Vukadinovića, biti mnogo neobičnija, dinamičnija i nerazumljivija za građane Crne Gore.

„Ono što je bitno kada su rezultati u pitanju, da DPS jeste pobjednik, ali za DPS je mnogo bitnije da je stabilizovao svoje glasačko jezgro i tijelo u Nikšiću. Obično partije koje vladaju 30-ak godina, kao DPS, kada jednom na izborima siđu sa vlasti, onda oni rapidno padaju. A DPS je potpuno stabilizovao glasačku strukturu kada je Nikšić u pitanju. To je jako bitno, jer je to drugi grad po veličini u Crnoj Gori i ubuduće će za njih bitno biti da stabilizuju tu glasačku strukturu. Ta činjenica, kao i rezultat avgustovskih izbora garantuje DPS-u da se on može vratiti na vlast i tu je panični strah ovih koalicionih partnera.

Na drugoj strani, kako istič, imamo veliki pad Demokratskog fronta za 10-11 odsto.

”Sada je uzeo nekih 25,9 odsto, a preko 35 odsto je imao na avgustovskim izborima. Rast Demokrata je skoro 10 odsto, sa nekih 12, 13 porasle su preko 24 odsto, što govori da je došlo do svojevrsnog prelivanja glasova. Došlo je do preslaganja unutar ove dvije koalicije, tako što je SPC sada stala uz Demokrate. Vidjeli smo da je Joanikije Mićović održao sastanak u jednom religijskom objektu u Nikšiću sa Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem i dogovorio koaliciju između Demokrata, Vlade i SPC , i tu je došlo do prelivanja glasova“, objašnjava Vukadinović.

Vukadinović smatra da nas sada očekuju zanimljiva postizborna dešavanja i da će biti zaista čudna situacija.  Prema njegovim riječima, DF nije napredovao ništa, a Demokrate su porasle, što će biti i svojevrsni test za pobjedničku koaliciju na nivou države.

„Vidjeli smo da je u petak srpski patrijarh Porfirije održao sastanak sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem u Beogradu i dao je podršku DF-u, a na drugoj strani, njihova ispostava u Crnoj Gori usmjerava svoje glasače prema drugoj političkoj grupaciji. Kada presaberemo DF, Demokrate i Narodni pokret to je oko 50, 51 odsto glasova koji su oni dobili u avgustu mjesecu. DF nije napredovao ništa na ovim izborima, odnosno ta koalicija okupljena oko njega, a Demokrate jesu porasle i sada će biti veoma zanimljivo postizborno dešavanje. Ovo će biti jedan test za pobjedničku koaliciju na nivou države“, rekao je za Aktuelno politički analitičar.

Vukadinović vjeruje da će sada doći i do optuživanja ko je kome preoteo glasače, i da će nastati problemi između DF-a i Demokrata, DF-a i SPC.

„Uostalom, dobro se sjećamo na izborima 2016. godine kakav je bio sukob između Demokrata i DF-a, da je on bio mnogo žešći, netrepeljiviji, ostrašćeniji nego što je to bio sukob između, recimo, bilo koje od te dvije stranke sa DPS-om. Pogotovo će to sada doći do izražaja, tim prije jer se ostvaruje ona projekcija da se poslije avgustovskih izbora nastoji marginalizovati Demokratski front, da se potpuno otkloni iz svih političkih uticaja. Naravno, on će biti uvijek parlamentarna stranka sa nekih 10ak poslanika, ali da nema taj uticaj kao što ga ima poslije avgustovskih izbora“, smatra analitičar.

URA se ponaša kao novosrpski pokret, SDP će nestati

Na ovim izborima, URA je, kaže Vukadinović, ostala na istome sa par stotina glasova više, što znači da je njeni glasači u Nikšiću nisu kaznili za jednu potpuno nerazumni politiku koju ta partija vodi. Sa druge strane, SDP nije parlamentarna stranka i, kako ocjenjuje politički analitičar, ako ovako nastave ubrzo će nestati sa političke scene.

URA se mnogo više ponaša kao novosrpski pokret, nego kao građanski pokret. URA  je sada dobila par stotina glasova više i sa jednim odbornikom nastavlja svoj parlamentarni život u Opštini Nikšić. SDP nije parlamentarna stranka i oni zapravo ne žele da preispitaju svoj potencijal i mogućnosti. Ponašaju se kao noj u pijesku, zabiju glavu u pijesak i ne vide gdje su njihovi kapaciteti, precjenjuju svoje mogućnosti. U Nikšiću nisu ušli u parlament, a ako ovako nastave veoma brzo i u mnoge druge parlamente neće ući, biće marginalizovani i nestaće sa političke pozornice“, rekao je Vukadinović.

Nikšićki izbori test za preispitivanje odnosa Crne Gore i Srbije

Izbori koje smo imali biće test za preispitivanje unutar demokratske koalicije, smatra Vukadinović, ali i test za preispitivanje odnosa između Crne Gore i Srbije, jer  tabloidno miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore je nešto što je nedopustivo i što se u modernim okolnostima sistema evropske vrijednosti nikako ne može prihvatiti.

FOTO: mitropolija.com

„Ova Vlada na nivou države ima kapacitet da formira vlast u Nikšiću, ali nastaće vjerovatno problemi oko izbora gradonačelnika. Demokrate nisu projektovale da će biti tako blizu DF-u, jer je DF u svojim projekcijama smatrao da će imati 38 odsto glasova, DPS 35 odsto, a Demokrate 15ak odsto. DF će sigurno imati u vidu da se on želi marginalizovati kao politički subjekat i subjekat u odlučivanju. On će sada nastojati da napravi određenu rekonstrukciju Vlade, gdje će biti prepoznati kadrovi DF-a“, rekao je Vukadinović.

Vukadinović smatra da će nastati problem i oko izbora gradonačelnika Nikšića, iako dvije koalicije oko DF-a i Demokrata imaju „džentlmenski dogovor“.

„Oni navodno imaju neki džentlmenski dogovor da onaj ko bude većinska grupa da taj daje gradonačelnika. Ali Demokrate nijesu računale na ovakav rezultat i sigurno da taj dogovor ne moraju ispoštovati. To što DF ima 11 odbornika, a Demokrate 10 ne znači nužno da oni moraju dati gradonačelnika“, rekao je politički analitičar.

Ima li DF kapaciteta za rekonstrukciju Vlade?

Lider PzP-a, Nebojša Medojević juče je rekao da je DF, pobjedom u Nikšiću, pobijedio Krivokapića, Bečića, Vladu, ambasade, Vijesti, NVO… kao i da su izbori pokazali da je Vlada neodrživa i da su zahtjevi DF za rekonstrukcijom Vlade opravdani i legitimni. Vukadinović kaže da je pitanje oće li oni sa ovim kapacitetom imati podršku za rekonstrukciju Vlade.

„Vjerovatno će nastojati to da urade, ali budući da je sa Demokratama sada premijer, Vlada, veliki dio SPC, pitanje je oće li oni imati kapacitet. Vidjećemo da li DF ima kapaciteta da traži rekonstrukciju Vlade i da njegovi ljudi budu i premijer i određeni ministri. Jer, presuda za državni udar je stavljena van snage i ide se ispočetka, njegovi čelnici nemaju presudu iznad glave kao što su imali u avgustu mjesecu i sada tu nastaje ozbiljan problem i borba. Bez Demokrata oni nemaju kapacitet da prave rekonstrukciju, a DPS neće podržati nikakvu rekonstrukciju jer njih interesuju samo novi izbori. Bez nekakvog dogovora, pitanje je oće li je biti“, ističe on.

Svakako, prema mišljenju Vukadinovića, predstoje burni politički odnosi, prije svega unutar vladajuće koalicije.

„DPS to treba lagodno da posmatra, jer je njima isključivo bilo stalo da stabilizuju odnose i svoje biračko tijelo. Nijesu očekivali da mogu sami, jer faktički jesu sami, nemaju postizborni koalicioni kapacitet ni sa kim da mogu praviti koalicije. Tako da DPS relaksirajuće može da očekuje ovaj rasplet događaja, a burno će biti između DF-a i Demokrata. Prvo oko toga ko je kome oteo glasove, ko je na koju stranu prešao, pa oko izbora gradonačelnika Nikšića i na kraju oko toga da li se ima kapacitet da se uđe u rekonstrukciju Vlade. Sigurno bi u toj Vladi bilo više kadrova DF-a, ali Demokrate i URA uz pomoć stranih ambasada to neće dozovliti. Pitanje je da li DF ima parlamentarni kapacitet da može ući u takve procese. Ako ne bude imao, onda ćemo biti svjedoci mnogih podmetanja unutar vladajuće koalicije i pitanje je koliko takva vlast može biti održiva“, ističe on.

Najbolje rješenje za Crnu Goru vanredni izbori

Na kraju kaže da je ključno pitanje – hoće li Crna Gora baštiniti neke evropske vrijednosti, poštovanja demokratskih principa, načela, multikulturalnosti, različitosti ili će baštiniti tradiciju retrogradnih političkih ideologija koje je Evropa davno porazila.

„Hoće li Crna Gora biti okrenuta prošlosti, a ne sadašnjosti i budućnosti, odnosno hoće li biti okrenuta ostrašćenosti, revanšizmu, tviterašenju, nesposobnostima ili ozbiljnom rješavanju problema. To su sada pitanja koja se otvaraju pred Vladom Crne Gore. Očito da ovakva kakva je, Vlada nema ni kapacitet ni znanje da to radi, a vjerovatno nema ni podršku u koaliciji, jer ukoliko DF postavi pitanje povjerenja i glasanja za Vladu ona ne može dobiti 41 mandat u parlamentu. Po svoj prilici, najbolje rješenje za Crnu Goru su vanredni izbori, jer će sada politički odnosi obilovati velikim protivrječnostima i velikim konfliktnostima“, naglašava Vukadinović.

Ako bi se sada postavilo pitanje povjerenja ovoj Vladi, Vukadinović je siguran da ona ne bi dobila povjerenje, a pitanje je da li bi bilo glasova da se rekonstrukcija vlade napravi.

U svakom slučaju, novi izbori su nešto što razrješava sva ova pitanja, jednostavno da nesposobnost i diletantizam siđu sa političke scene i da se prestanu pravdati borbom protiv kriminala koji za sada, osim parade, ne daje nikakve rezultate“, zaključuje Vukadinović.

A.Šofranac

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KAMEN
16.03.2021-14:53 14:53

Ako Krivokapic -Becic budu pristali koaliciju sa DF treba EVROPA i USA DA IM UVEDE SANKCIJE ZA SVE JER JEDINO SE TAKO MOZE SPASIT CRNA GORA OD SRPSKOG SVETA!!!

Eko...
16.03.2021-19:25 19:25

Pozdrav,postovana redakcijo kada budem dolazio u C.Goru vodim vas na pice ,najbolji ste,poz….