Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Naaarod!

Naaarod služi kao univerzalna poštapalica i sveti gral demagogije. Obraćanje narodu u startu je uzaludna stvar, jer naaarod je svako i niko konkretno

Piše: Milutin Cerović

Ako ijedna reč suštinski ne znači ništa, onda je to reč u naslovu ovog teksta.

Demagoški nastrojeni političari mnogo vole da upotrebljavaju reč naaarod kao ispomoć kada nešto hoće da kažu, a suštinski nemaju šta da kažu.

Naaarod služi kao univerzalna poštapalica i sveti gral demagogije. Obraćanje narodu u startu je uzaludna stvar, jer naaarod je svako i niko konkretno.

Kao prvo – reč narod ima samo množinu, pa se to zove “pluralia tantum”, a bliska je sa mnogim rečima kao što su – makaze, vrata, merdevine, gaće, usta…

Dakle, makar u tom etimološko-semantičkom smislu obraćanje narodu je isto što i obraćanje neživom objektu.

Uprkos ovoj činjenici, političari skloni prevarama,  uvek se obraćaju ”naaarodu” baš zbog te množine, jer njima su važni brojevi, a ne suština.

Obraćanje narodu je najneobaveznija stvar na svetu, zato se toliko koristi u zaostalim društvima gde su većina politički nepismeni ljudi koji nasedaju na demagoške floskule.

Interesantno je, da što je neka država jadnija ekonomski/politički i na svaki drugi način, to se “naaarod” više pominje, više mu se povlađuje i daje na značaju u javnim nastupima političara.

Koristiti termin narod je takođe veoma praktično za političare.

Jer kad političari kod nas treba da realizuju obećanja koja su dali naaarodu potpuno su bezbedni.

Evo primera:

Kada se neki pojedinac iz naroda obrati političaru, ovaj ga pita – Ko ste vi?

Pojedinac mu odgovori da je on dio ”naaaroda” koji je pominjao u kampanji za vlast, ali mu taj političar uvek kaže – ma nisam mislio na vas kad sam govorio o naaarodu.

Eto toliko o korisnosti reči “naaarod” kada je u pitanju politička manipulacija.

U suštini ”naaarod” je jedna od reči koja je najpodložnija manipulaciji posebno u našem regionu, pa na kraju da se ne lažemo – naaarod da je bitan bilo kome, ne bi bio glavni predmet šuplje demagogije i političkih manipulacija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
20.09.2023-10:46 10:46

IMENICA NAROD IMA MNOŽINU NARODI!!! Nije korektno tvrditi da je imenica pluralia tantum.

SuperHik
20.09.2023-12:26 12:26

Građanin služi kao univerzalna poštapalica i sveti gral demagogije. Obraćanje građaninu u startu je uzaludna stvar, jer građanin je svako i niko konkretno.

dragan
20.09.2023-13:39 13:39

Svaka cast Gospodine! Respekt!

Vuk
20.09.2023-17:02 17:02

Ovdje je vazno naglasiti da se u tekstu radi o “naaarodu” a ne o narodu ili narodima.