Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

MUP: Crnogorski tim učestvuje na međunarodnoj terenskoj vježbi ”HOPE”

Kako su naveli, na vježbi u Jermeniji učestvuje oko 500 pripadnika spasilačkih timova iz Crne Gore, Francuske, Kipra, Grčke, Sjeverne Makedonije, Gruzije i Jermenije, predstavnici Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija, kao i predstavnici nadležnih institucija u Republici Jermenij

Crnogorski tim za traganje i spašavanje iz ruševina učestvuje na međunarodnoj terenskoj vježbi “HOPE”, koja se sprovodi u periodu od 9. do 13. oktobra 2023. godine na području Jerevana i okoline a na kojoj se simulira odgovor na zemljotres jačine 8,00 jedinica Rihterove skale, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kako su naveli, na vježbi u Jermeniji učestvuje oko 500 pripadnika spasilačkih timova iz Crne Gore, Francuske, Kipra, Grčke, Sjeverne Makedonije, Gruzije i Jermenije, predstavnici Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija, kao i predstavnici nadležnih institucija u Republici Jermeniji.

“Tim Crne Gore čine predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Crvenog krsta Crne Gore i službi zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje i opština Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj, ukupno 23 pripadnika. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a na vježbi ima i jednog predstavnika u rukovodstvu vježbe i tri evaluatora, dok je jedan predstavnik učestvovao u VIP posmatračkom programu”, saopštili su iz MUP-a.

Foto: MUP
Foto: MUP

V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović je tokom učešća u posmatračkom programu imao priliku da se sastane sa ministrom unutrašnjih poslova Jermenije Vaheom Ghazaryan i njegovim zamjenikom koji je nadležan za zaštitu i spašavanje Kamom Tsutsulyanom i razmijeni mišljenja i iskustva iz oblasti zaštite i spašavanja.

Na vježbi se testiraju procedure traženja i primanja međunarodne pomoći preko Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i procedure podrške zemlje domaćina (Host Nation support), uvježbavaju koordinacija, saradnja i interoperabilnost među timovima na terenu, kao i jača komunikacija i saradnja između glavnih aktera vježbe. Takođe, testiraju se procedure zaštite kulturnih dobara (istorijskih spomenika, muzeja, eksponata i slično) u zemljotresom pogođenom području.

Ova vježba se sprovodi u okviru EU projekta „HOPE – Kompleksno upravljanje zemljotresima u osjetljivim područjima Južnog Kavkaza kroz efikasno planiranje, reagovanje i zajedničke operacije“, koji je implementiran u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore, ističu, jedan je od partnera u Konzorcijumu koji organizuje ovu vježbu.

“Ostali partneri su Evropski univerzitet iz Kipra (koordinator), Ministarstvo za vanredne situacije Jermenije, Odsjek za civilnu zaštitu Ministarstva unutrašnjih poslova Kipra, Direkcija za zaštitu i spašavanje Sjeverne Makedonije, francuski Geološki institut, Generalna direkcija za civilnu zaštitu i upravljanje krizama Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske i Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Ministarstva za klimatske krize i civilnu zaštitu Grčke”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve