Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša: Spremni da pregovaramo o budućoj vladi

''Ako pogledamo što se dešavalo u posljednje vrijeme, realno je očekivati da će se dogovoriti URA i opozicija'', kazao je Mugoša

Izbori jesu najdemokratskije rješenje, međutim, spremni smo da razgovaramo o svim modalitetima za izlaz iz neviđene institucionalne i društveno političke krize, kazao je poslanik SD-a Boris Mugoša u “Pressingu” Gradske RTV.

“Važno je da se vidi šta su programski ciljevi i prioriteti te vlade. Niko neće na sijepo podržavati ništa, niti potencijalno participirati u bilo kojoj vladi, ukoliko se ne budu tačno znale smjernice djelovanja te izvršne vlasti”, ističe Mugoša.

On je to kazao govoreći o budućoj manjinskoj vladi, za koju smatra da treba da se formira do kraja februara.

“Ako pogledamo što se dešavalo u posljednje vrijeme, realno je očekivati da će se dogovoriti URA i opozicija”, kazao je Mugoša komentaršući očekivanja političkog analitičara Zlatka Vujovića o mogućem formiranju „hibridno manjinsko-tehničke vlade” koja bi pokušala da stvori uslove za održavanje narednih parlamentarnih izbora.

“Možda nas poslije ove “eksperimentalno ekspertske” čeka i takva vlada. Prosto smo ušli u fazu demokratskog sazrijevanja gdje imamo eksperimenata. Biće vlada Crne Gore, ako do toga dođe. Znate da preferiramo izbore kao jednu vrstu najdemokratskijeg rješenja, međutim, spremni smo da razgovaramo o svim ostalim modalitetima za izlaz iz ove neviđene institucionalne i društveno političke krize”, dodao je Mugoša.

On očekuje da će danas u parlamentu biti dovoljno glasova za smjenu predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Komentarišući  poruke na društvenim mrežama koje su kružile na Telegram grupi „Bunt je stanje duha“, a u kojima učesnici pozivaju na prolivanje krvi u Crnoj Gori kako bi se zaštitio „ugroženi i ugnjetavani srpski narod“, Mugoša kaže da to predstavlja vrhunac svega lošega što se dešavalo u Crnoj Gori i na čelu sa, sada prošlom, vladom.

Mugoša podsjeća na incidente vrijeđanja i prijetnji brojnim poslanicama i ministarkama, ukazavši na izostanak najviših i najznačajnijh funkcionera u državi, od kojih mnogi nijesu ni osudili te događaje.

Međutim, smatra Mugoša, problemi se moraju da rješavati u institucijama.

“Bezbjednosni sektor mora da bude na istim linijama odbrane bezbjednosti svakog građanina Crne Gore, da ga brani bez obzira na političku, vjersku ili nacionalnu pripadnost”, ističe Mugoša.

Otvoreni Balkan je inicijativa o kojoj treba diskutovati, međutim, Mugoša napominje da postoje brojne regionalne inicijative koje nijesu iskorišćene na pravi način, te ne vidi smisao formiranja novih.

“Vi imate Berlinski proces koji je ključan proces na Zapadnom Balkanu koji traje od 2014. godine i koji je pokrenuo mnoge druge procese. Imamo Savjet za regionalnu saradnju koji već godinama sprovodi inicijative udruživanja zemalja ZB, CEFTU…”, navodi Mugoša.

“Ta priča o protoku robe ljudi je lijepa ali vratimo se konkretnim problemima. Na primjerkada je riječ o slobodnom protoku ljudi. Mi poslanici smo zadržavani na granicama sa susjednim zemljama zbog toga što smo glasali na određen način o nekom predlogu u crnogorskom parlamentu…. Je li to slobodan protok ljudi”, upitao je Mugoša.

Napominje da je Crna Gora predvodnica evropskog procesa i kao takva mora da dobro razmisliti o budućim koracima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve